WES Sp. z o.o. - FORUM 
Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna Strona Główna WES Sp. z o.o.
 RejestracjaRejestracja   FAQFAQ 
 ProfilProfil   SzukajSzukaj 
 Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 AlbumAlbum 

Obecny czas to Niedziela, 16 czerwca 2019, 2:28:40
  Wytwórnia Ekstraktów Słodowych Sp. z o. o.  
Chmielenie - jak zacząć?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pi-kny
Stażysta


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 45
Skąd: Ostrów Wielkopolski

PostWysłany: Piątek 01-10-2004, 10:53:13    Temat postu: Chmielenie - jak zacząć? Odpowiedz z cytatem

Dwie warki z gotowcow juz za mna i pomyslalem ze pora na kolejny krok.
W zwiazku z tym moje pytanie: W jakich proporcjach uzyc chmielu i jak dlugo go gotowac zeby uzyskac dobrze nachmielone piwko Question
Dodam ze chce uzyc Ekstrakt słodowy bursztynowy - puszka 1,7 kg i przygotowac ok 20l nastawu (drozdze gornej fermentacji).
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
mjp
Praktykant


Dołączył: 17 Wrz 2004
Posty: 67
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Piątek 01-10-2004, 11:32:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Puszka 1.7 kilograma na 20 litrów piwa to za mało. Na piwo 12.5 BLG potrzebujesz dwie taki puszki. Co do chmielenia, to możesz na przykład:
Izabella 10g gotować przez godzinę.
Lubelski 20g gotować przez 30 minut
Lubelski 10g gotować przez 5 minut.
Łączny czas gotowania, to oczywiście godzina. Wychodzi całkiem ładnie nachmielone i aromatyczne piwo. Ale tak naprawdę, to chmielenie jest indywidualną sprawą. Sam musisz wyczuć jaka goryczka i jaki aromat odpowiadają Ci najbardziej i do tego dostosować chmielenie. Mnie już się zdażało gotować przez 60 minut 50g chmielu magnum.....

_________________
Pozdrawiam
Maciek
Jedno piwo, drugie piwo, trzecie piwo, gleba....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM
Pi-kny
Stażysta


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 45
Skąd: Ostrów Wielkopolski

PostWysłany: Piątek 01-10-2004, 16:01:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przede wszystkim dziękuje za szybką odpowied? mojemu imiennikowi Wink

Teraz kolejny zestaw pytań:
- z kąd wziąść chmiel Izabella
- czy mogę użyć zamiast chmielu Izabella chmiel Marynka (w podobnych ilościach)
- czy i ile mogę odlac slodu zebym po?niej mógł go użyć do fermentacji w butelkach
- wogóle ile slodu potrzeba na jedną butelke 0,5l do drugiej fermentacji?

Przepraszam za "lamerskie" pytania ale pierwsze chmielenie dopiero przede mną.
Z góry dziękuje za wyrozumiałość.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
Krzysiu
Rutyniarz


Dołączył: 17 Wrz 2004
Posty: 332
Skąd: Świdnica

PostWysłany: Piątek 01-10-2004, 20:58:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pi-kny napisał:

- z kąd wziąść (skąd wziąć) chmiel Izabella
- czy mogę użyć zamiast chmielu Izabella chmiel Marynka (w podobnych ilościach)
- czy i ile mogę odlac slodu zebym po?niej mógł go użyć do fermentacji w butelkach
- wogóle ile slodu potrzeba na jedną butelke 0,5l do drugiej fermentacji?

Izabella ma średnio niższa goryczkę niż Marynka, a uprawiana jest ze względu na wyższą plenność. Gdzie to kupić? Nie wiem, pewne wyłącznie na plantacjach, które to uprawiają.

Marynki można dać 10% mniej niż Izabelli, ale nie jest to reguła, bo zależy od ilości alfakwasów w przetworzonym chmielu. Wypadałoby po prostu znać te dane.

Z tym słodem to zapewne chodzi o ekstrakt słodowy? Najlepiej kup suchy. Średnio wystarcza jedna łyżeczka do butelki. A najlepiej zastosować przelicznik - 60 g cukru na 10 litrów piwa (średnio, bo to zależy jeszcze od stylu).
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
Pi-kny
Stażysta


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 45
Skąd: Ostrów Wielkopolski

PostWysłany: Piątek 01-10-2004, 21:41:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za odpowiedz.
Robie zakupy i zabieram sie do roboty bo jak bede zadawal ciągle pytania to w teori bede mocny a piwka sie nie napije Laughing
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
mjp
Praktykant


Dołączył: 17 Wrz 2004
Posty: 67
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Poniedziałek 04-10-2004, 09:27:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Krzysiu napisał:

Izabella ma średnio niższa goryczkę niż Marynka, a uprawiana jest ze względu na wyższą plenność. Gdzie to kupić? Nie wiem, pewne wyłącznie na plantacjach, które to uprawiają.

Izabella i Marynka są dostępne w Browamatorze (www.browamator.pl).

_________________
Pozdrawiam
Maciek
Jedno piwo, drugie piwo, trzecie piwo, gleba....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM
borysko
Stażysta


Dołączył: 06 Wrz 2004
Posty: 51
Skąd: Łód?

PostWysłany: Poniedziałek 04-10-2004, 09:54:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na 20 litrów piwa dałbym raczej 20-40 gram goryczkowego (Marynki). 10 g to ilość odpowiednia dla weizena.
_________________
Borysowy Browar, Borysowa Piekarenka
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
borysko
Stażysta


Dołączył: 06 Wrz 2004
Posty: 51
Skąd: Łód?

PostWysłany: Poniedziałek 04-10-2004, 09:59:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pi-kny napisał:
- wogóle ile slodu potrzeba na jedną butelke 0,5l do drugiej fermentacji?


Na 20 litrów potrzebujesz ok 200-240 g suchego ekstraktu.
Możesz też użyć cukru lub glukozy, nie wpłynie to na efekt końcowy. Z tym, że cukry te fermentują w 100%, więc należy użyć ich w mniejszej dawce, 120-180 g.

_________________
Borysowy Browar, Borysowa Piekarenka
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Pi-kny
Stażysta


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 45
Skąd: Ostrów Wielkopolski

PostWysłany: Poniedziałek 04-10-2004, 18:27:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mjp napisał:

Izabella i Marynka są dostępne w Browamatorze (www.browamator.pl).

Marynka i Lurelski sa ale podaj linka do Izabelli bo znale?ć nie moge ani w Browamatorze ani w sklepie WES
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
Pi-kny
Stażysta


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 45
Skąd: Ostrów Wielkopolski

PostWysłany: Poniedziałek 04-10-2004, 18:29:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pi-kny napisał:
mjp napisał:

Izabella i Marynka są dostępne w Browamatorze (www.browamator.pl).

Marynka i Lurelski sa ale podaj linka do Izabelli bo znale?ć nie moge ani w Browamatorze ani w sklepie WES

Chodzi oczywiscie o Marynke i Lubelski
Ach te literówki
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
Marusia
Stażysta


Dołączył: 05 Wrz 2004
Posty: 50
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Poniedziałek 04-10-2004, 20:52:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widocznie Izabelli akurat chwilowo nie mają, ale przecież nie musisz akurat tego chmielu stosowaćSmile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM
mjp
Praktykant


Dołączył: 17 Wrz 2004
Posty: 67
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wtorek 05-10-2004, 08:54:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dokładnie. Izabella bywa w Browamatorze na zmianę z Marynką. W przykładzie napisałem o Izabelli, bo akurat ten chmiel miałem i zastosowałem.
_________________
Pozdrawiam
Maciek
Jedno piwo, drugie piwo, trzecie piwo, gleba....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM
Pi-kny
Stażysta


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 45
Skąd: Ostrów Wielkopolski

PostWysłany: Niedziela 21-11-2004, 15:49:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to skoro juz nachmielilem swoja pierwsza warke i wlalem do balona to powiedzcie mi co to za brazowe farfocle na pianie! Przy "gotowcach" tego nie bylo. Przefiltrowalem brzeczke dwa razy przez sitka o roznej gestosci.
Mam zbierac to brazowe czy sie tym nie przejmowac??
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
jerzy
Stażysta


Dołączył: 06 Wrz 2004
Posty: 62
Skąd: Wrocław (DW)

PostWysłany: Wtorek 23-11-2004, 12:06:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ponoć lepiej zebrać (wyparzoną łyżką!), choć bez zbierania piwa też mi się udawały. Smile
_________________
mikrobrowar piwoholiczny
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM Yahoo Messenger
naczelnik
Praktykant


Dołączył: 05 Wrz 2004
Posty: 93
Skąd: Walbrzych/Wroclaw

PostWysłany: Wtorek 23-11-2004, 19:42:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pi-kny napisał:
Przefiltrowalem brzeczke dwa razy przez sitka o roznej gestosci.


Na takim kuchennym sitku nei ma możliwości oddzielić osadów po chmieleniu. Po prostu najmniejsze oczka sita i tak są zbyt duże. Jeżeli używasz granulatu, to tym bardziej kłopotliwe.
Polecam - jeżeli chcesz możliwie zminimalizować osady w piwie - pzrefiltrować brzeczkę przez tkaninę, złożoną kilkukrotnie, którą wykladasz sitko.

_________________
Zbieraj butelki - będziesz wielki
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Pi-kny
Stażysta


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 45
Skąd: Ostrów Wielkopolski

PostWysłany: Wtorek 23-11-2004, 20:46:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widzicie. Niby chmielenie prosta sprawa a mozna sie potknac na takich prostych rzeczach.
Podczas gotowania przykrylem garnek pokrywka (a slyszalem ze to zle) no i to nieszczesne filtrowanie. Mlode piwko ma teraz mocny posmak chmielu aromatycznego (za mocny) ale mam nadzieje ze w ogolnym rozrachunku moje bledy ne beda az tak bardzo wyczuwalne Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
naczelnik
Praktykant


Dołączył: 05 Wrz 2004
Posty: 93
Skąd: Walbrzych/Wroclaw

PostWysłany: Wtorek 23-11-2004, 23:28:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trudno tu mówić o potyczce Very Happy
Normalna sprawa; tak naprawdę nie zawsze się ma czas, ochotę, by chmieliny oddzielić. Nie należy tego uważać za poważniejszy błąd.
Co do przykrywania garnka - spece mówią, że należy gotować przy uchylonym wieku, by substancja o tajemniczej nazwie DMS(podobno niebardzo szkodliwa) mogła jednak wyparowywać z gotowanej brzeczki.
Osobiście nie trzymam się tego. Zależy ile mam w garze brzeczki i czy mogę sobie pozwolić na przykrycie pokrywką.
Zwykle jednak zostawiam niewielką szczelinę, którą ulatuje para.

_________________
Zbieraj butelki - będziesz wielki
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Pi-kny
Stażysta


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 45
Skąd: Ostrów Wielkopolski

PostWysłany: Czwartek 06-01-2005, 17:52:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po prawie dwoch miesiacach moje pierwsze piwko z chmieleniem zostalo otworzone (w celach czysto badawczych oczywiscie Wink ).
Niestety jednak zbyt mocno czuc chmiel aromatyczny. nie wiem czy dla tego ze dalem go ok 5g wiecej niz w przepisie czy dla tego ze chmieliny byly zle odfiltrowane i pozostawaly caly czas podczas fermentacji.
Chmielu goryczkowego dodalem tez wiecej (+10g) niz w przepisie i to akurat okazalo sie trafione.
Ostatecznie piwko jest chwalone przez znajomych (a nie bylo tak z kazda warka).
Pozostaje mi eksperymentowac dalej.
Pozdrawim.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
WES
WES Sp. z o.o.


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 2029
Skąd: Wolsztyn

PostWysłany: Czwartek 06-01-2005, 18:04:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pi-kny napisał:
Po prawie dwoch miesiacach moje pierwsze piwko z chmieleniem zostalo otworzone ... Ostatecznie piwko jest chwalone przez znajomych (a nie bylo tak z kazda warka).

Gratuluję.
Eksperymentuj dalej. Cool

_________________
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
-- Template created by Wabisurf.net --