WES Sp. z o.o. - FORUM 
Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna Strona Główna WES Sp. z o.o.
 RejestracjaRejestracja   FAQFAQ 
 ProfilProfil   SzukajSzukaj 
 Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 AlbumAlbum 

Obecny czas to Czwartek, 22 czerwca 2017, 16:00:59
  Wytwórnia Ekstraktów Słodowych Sp. z o. o.  
I Spotkanie Piwowarów w Zielonej Górze
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Spotkania - imprezy prawie masowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
skyman
Stażysta


Dołączył: 29 Wrz 2004
Posty: 63
Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Poniedziałek 30-01-2006, 11:41:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki raz jeszcze serdeczne!
Brawa dla Inicjatorów (Sulfur&Kuli) i WESa!
Jako jeszcze nie ważący, zdecydowałem silnie że jednak ważyć BĘDĘ.
Doznania z degustacji trzebaby opisywać w osobnym poście, bo było ich bez liku.
Inspirowały równiez oryginalne etykietki na butlach (w czym przodowały butle Krzysia!), oraz aplikacje systemu restauracyjnego do zadowalania WESa! Wink
Popieram gorąco inicjatywę ustanowienia spotkania, jako cyklicznego!

_________________
Całusy dla Pań!!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM
WES
WES Sp. z o.o.


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 2029
Skąd: Wolsztyn

PostWysłany: Poniedziałek 30-01-2006, 11:50:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

skyman napisał:
Jako jeszcze nie ważący, jednak ważyć BĘDĘ.

Waść warzyć będziesz. puszcza oko

_________________
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
skyman
Stażysta


Dołączył: 29 Wrz 2004
Posty: 63
Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Poniedziałek 30-01-2006, 13:11:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sorry! Embarassed

W rzeczy samej!! WARZYĆ!!

_________________
Całusy dla Pań!!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM
Kuli
Stażysta


Dołączył: 21 Wrz 2004
Posty: 42
Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Poniedziałek 30-01-2006, 21:05:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zacznę od podziękowań:

-dla Uli za lokal z odpowiednim klimatem, cierpliwość, piwko 2 piwka
-dla przybyłych piwowarów, za specjały i dyskusje:)
-dla Krzysia za jego duchy Smile

A teraz małe podsumowanie:

na nasze spotkanie przybyli piwowarzy :

WES - ze sporym zapasem piw charakterystycznych dla swego browaru czyli o balingu z zakresu 20 - 30 stopni Smile, lały się ciemne, jasne, cynamonowe ...
Gnomus - Tmavy , Stout,
Amorce&Sz.Ch. - Sopelek (Blg 14,6 ?)
Upupa epops - Wiśniowy sad, Żywioł, Żywioł-cafe, Mnich, Czarna magia
Sulfur&Kuli -Chaos Stout, OFF-stout, Kosiarz-Wizenbock, Miodek Munch

oraz dodatkowo duchem poprzez swoje wyroby
Krzysiu - Duchy zostały zamieszczone w jednym z powyższych postów WES-a na zdjęciu

Oprócz wyżej wymienionych piwowarów w spotkaniu uczestniczyli:
Ula z Hausta, małżonki większości piwowarówSmile, zaprzyja?niony dziennikarz z GW wraz z fotografem, przyszły piwowar Skyman wraz z małżonką.

Oprócz walorów smakowych ocenialiśmy też wygląd i estetykę etykiety - dyskusje były burzliwe.
Część ocen piw została zabezpieczona i jest przechowywana w archiwum spotkania Very Happy - do wglądu zainteresowanych:)

Co do etykiety to na skutek bardzo silnego lobbingu WES-a wygrał Krzysiu za "przejrzystość" Rolling Eyes rtmf 2 piwka

Spotkanie zostało wpisane do kalendarza.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM
Kuli
Stażysta


Dołączył: 21 Wrz 2004
Posty: 42
Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Poniedziałek 30-01-2006, 21:10:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jeszcze trzeba podkreślić, że mieliśmy niebywałą przyjemność degustować młodego pilsika (ok. tygodnia) uwarzonego w Hauscie. Gratulujemy Smile 2 piwka
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM
sulfur
Młodzież forumowa


Dołączył: 17 Lis 2004
Posty: 23
Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Poniedziałek 30-01-2006, 23:22:11    Temat postu: Artykuł w GW Odpowiedz z cytatem

W imieniu Artura przekazuję wszystkim zainteresowanym, że artykuł o naszym spotkaniu ukaże się w Gazecie Wyborczej we czwartek.
Przesunięcie z wtorku ma związek z zaistniałą atmosferą w związku z tragedią w Katowicach.
Pozdrawiam gorąco.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Yahoo Messenger
WES
WES Sp. z o.o.


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 2029
Skąd: Wolsztyn

PostWysłany: Niedziela 05-02-2006, 14:17:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W czwartek (02.02.2006r.),
w Gazecie Wyborczej tak relacjonowano spotkanie.



Zlot zielonogórskich piwowarów domowych

Artur Łukasiewicz 01-02-2006 , ostatnia aktualizacja 01-02-2006 17:21

Na stole stanęło ze sto flaszek domowego:
jasnych i ciemnych mętniaków, pszeniczniaków,
ko?laków, miodowych, wiśniowych, a nawet żytnich




Zielonogórscy piwowarzy. Od lewej
Arkadiusz Siarkiewicz, Krzysztof Kula,
Piotr Dudek z córka Julką, Daiusz Wolak
i Marek Gruś
Fot. Marcin Olejniczak / AG



Po raz pierwszy zielonogórscy piwowarzy spotkali się na wspólnej degustacji w zielonogórskim minibrowarze Haust. I to ma stać się tradycją, bo branża brow-amatorów w kraju rośnie w siłę, co widać po internetowych forach specjalistycznych. Warzenie w domu staje się modne. W Polsce działa kilkaset jedno lub kilkuosobowych browarów. Daleko nam do Niemiec, USA, gdzie co 50-te piwo uwarzono w domu. Ale moda trafia na podatny grunt, odbywają się złoty birofilów i piwowarów (najbardziej znany to czerwcowy w Żywcu), warsztaty m.in. we Wrocławiu. W Zielonej Górze i okolicach warzy kilkanaście osób.

Zielonogórzanie Arkadiusz "Siara" Siarkiewicz i Krzysztof "Kuli" Kula to już weterani. Obaj skończyli zielonogórska politechnikę. "Siara" jest inżynierem w Rockwoolu w Cigacicach. "Kuli" został na uczelni. W dorobku mają ponad 40 warek i sukcesy na ogólnopolskim zlocie w Żywcu. Najnowszy wynalazek to "Mnich monachijski" na bawarskim słodzie.

Towarzystwo smakuje i zachwala. Czuć wyra?nie moc i smak miodu gryczanego. Potem na język idzie dwuletnie piwo Wesa. Czy ktoś widział w sklepie dwuletnie piwo? A dla domowego to odpowiedni wiek. - Im starsze tym lepsze, jak mężczyzna - jak mówi piwna branżowa mądrość.

Dariusz Wolak kilka dobrych lat temu szefował w prawdziwym browarze przy ul. Kożuchowskiej w Zielonej Górze. Szukał patentu na skuteczniejszą promocję piwa w konkurencji z wódką i winem. Tłumaczył dziennikarzowi: - Inny alkohol można zrobić w każdych warunkach, ale piwa w domu zrobić się nie da.

- Dziś musiałbym to odszczekać. Da się zrobić w domu i to wyśmienite - mówi.

Koledzy nazywają go Wesem, od nazwy firmy w Wolsztynie, której jest prezesem. Ekstrakty u niego kupują głównie piekarze. Ale jest i coś dla domowych piwowarów: słody pszeniczne, ekstrakty do ciemnego i jasnego, chmiele. - Ci co popełnili już piwo własnej roboty wiedzą o co chodzi. Cała radocha w warzeniu polega na tym, że możesz sobie zrobić piwo pod swój gust. Takie, jakie sobie wymyślisz. Słodkie, z mocniejszą albo słabszą goryczką, z wyszukanym smakiem np. cynamonu. Tego nie znajdziesz na półce w sklepie - opowiada Wolak.

Typowy niezbędnik piwowara to elektryczna maszynka jednopalnikowa, dwa gary na wagę z hipermarketu, fermentator plastikowy na 25 litów płynu i najtańsza kapslownica "Greta". I najważniejsze przykazanie, zachowaj bezwzględną czystość przy produkcji.

Browar "upupa epops", czyli dudek założył Piotr Dudek. Na pierwszą warkę namówił go "Siara", kolega z pracy. - Byłem typowym zjadaczem piwa, niezbyt zagorzałym - opowiada. W debiucie uwarzył pszeniczniaka "Mój pierwszy raz". - Nawet wyszło i tak sobie kombinuję od czasu do czasu.

W Hauście browar "upupa epops" wystawił "Wiśniowy sad" i kawową "Czarną magię". Inny narybek z Rockwoola Marek Gruś (browar Gnomus) postawił na pszeniczne. W branży uchodzi za ortodoksa. Tacy nie korzystają z gotowych słodów, tylko zacierają ziarno jęczmienia i pszenicy. Ale to temat delikatny, zacierać, czy nie, o to trwaja boje ekspertów.

Miesiąc temu do sali wykładowej Uniwersytetu Zielonogórskiego przyszło ponad sto osób. Zapraszał prof. Wojciech Okrasiński. Temat wykładu jak na uczelnię dość egzotyczny: "Matematyczne aspekty warzenia piwa domowego".

- Na pierwszy rzut oka wydaje się to dziwne. Ale to wcale nie fanaberia. - Bo ile trzeba ekstraktu, by uzyskać chciany poziom balinga (w stopniach Balinga liczy się poziom alkoholu po fermentacji - red)?. W warzeniu jak w nauce sporo jest modelowania na współczynnikach. Wyliczasz na podstawie doświadczeń proporcje, a to wody, ekstraktu, długości gotowania. Wrzuca się dane do komputera i on to wylicza. Typowa matematyka przemysłowa - wyjaśnia Szymon Chmielewski, student V roku matematyki UZ. Szymon warzy od trzech lat piwo z Aśką, przyszłą żoną, też matematyczką z roku. Browar nazwali "Asem", najnowszy produkt "Sopelkiem". - Idealny nie tylko do picia. Świetny do naleśników - mówią.


Źródło - Gazeta Wyborcza

_________________
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Spotkania - imprezy prawie masowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
-- Template created by Wabisurf.net --