WES Sp. z o.o. - FORUM 
Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna Strona Główna WES Sp. z o.o.
 RejestracjaRejestracja   FAQFAQ 
 ProfilProfil   SzukajSzukaj 
 Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 AlbumAlbum 

Obecny czas to Sobota, 18 listopada 2017, 12:58:38
  Wytwórnia Ekstraktów Słodowych Sp. z o. o.  
Potrzebna fachowa porada !!!

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maaciej6
Praktykant


Dołączył: 31 Sty 2007
Posty: 124
Skąd: Wolsztyn

PostWysłany: Środa 31-01-2007, 22:32:22    Temat postu: Potrzebna fachowa porada !!! Odpowiedz z cytatem

Witam Wszystkich.
Stawiam pierwsza warke i chcialbym dowiedziec sie co zrobic zeby piwo plycej odfermentowalo z 12,5 do np. 5 (dolna fermentacja).
I jeszcze jedno pytanko: Mam zamiar chmielic "na zimno" ile musze dac chmielu na 20 l warki ? Chcialbym zeby chmiel "Łomik" byl średnio wyczuwalny ?
Bede warzyl z nachmielonego ekstraktu.

Dzieki i pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Czwartek 01-02-2007, 22:05:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chmielenie nachnielonego ekstraktu moim zdaniem jest zbędne ,ale jeśli chcesz to dodaj lepiej tego http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=21
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
maaciej6
Praktykant


Dołączył: 31 Sty 2007
Posty: 124
Skąd: Wolsztyn

PostWysłany: Piątek 23-02-2007, 22:41:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj anteks.
Znów potrzebuje pomocy.
Jak mozesz, poratuj fachową poradą.
Mam zamiar warzyc z nienachmielonego ekstraktu.
1. Mam 2x1,7 kg jasnego i 1,2 ciemnego. Chce nastawic 24 litry. Moge z ciemnym ?
2. Mam chmiel Magnum i Łomik. Jak dlugo i w jakich ilosciach gotowac zeby piwko nie bylo za gorzkie ? Np. Pilsner Urqel jaes dla mnie mocno za gorzkie.
3. Czy musze calą wode gotowac czy wystarczy np.5 litrow gotowac z ekstraktem i z chmielem i po gotowaniu przelac do fermentora z wodą ?

Dzieki za porade

Pozdrowionka

Maciej
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
-- Template created by Wabisurf.net --