WES Sp. z o.o. - FORUM 
Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna Strona Główna WES Sp. z o.o.
 RejestracjaRejestracja   FAQFAQ 
 ProfilProfil   SzukajSzukaj 
 Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 AlbumAlbum 

Obecny czas to Poniedziałek, 22 lipca 2019, 15:51:53
  Wytwórnia Ekstraktów Słodowych Sp. z o. o.  
Matematyka

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Matematyczne aspekty warzenia piwa domowego
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MarekC
Stażysta


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 41
Skąd: Katowice

PostWysłany: Piątek 27-04-2007, 15:22:46    Temat postu: Matematyka Odpowiedz z cytatem

"Udało się matematycznie opisać zachowanie piany na piwie. Model ten może się przydać między innymi w metalurgii i produkcji ceramiki, nie mówiąc już o browarnictwie - informuje "Nature".
Piana pianie nierówna - o ile na jasnym piwie szybko opada, to pianę na kuflu Guinnessa można "kroić nożem". Zjawisko to zależy między innymi od rodzaju gazu i napięcia powierzchniowego cieczy.

Trójwymiarową strukturę piany tworzą pęcherzyki powietrza otoczone warstwą cieczy. Z czasem warstwy cieczy ustępują i pęcherzyki powietrza stają się coraz większe. Ruchy cieczy zależą od promienia krzywizny pęcherzyków - im mniejszy pęcherzyk, tym bardziej zakrzywiona jego ściana. Pękające małe pęcherzyki tworzą bardziej stabilne pęcherze o większych wymiarach.

Podobne zjawiska zachodzą w przypadku metali czy materiałów ceramicznych, które składają się z wielu drobnych krystalicznych ziaren. Podczas ogrzewania w piecu wymiary tych ziaren rosną.

Już w roku 1952 podobnymi zjawiskami dla zamkniętych układów komórek, zachodzącymi w przestrzeni dwuwymiarowej, zainteresował się pionier komputeryzacji, John von Neumann. Jednak nikomu wcześniej nie udało się stworzyć modelu dotyczącego trzech i więcej wymiarów.

Dzieła dokonali dopiero Robert McPherson z Institute for Advanced Study w Princeton (New Jersey) oraz David Srolovitz z Yeshiva University w Nowym Jorku. Ich model da się zastosować dla trzech, czterech, a nawet pięciu lub sześciu wymiarów.
"

za onet.pl
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Matematyczne aspekty warzenia piwa domowego Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
-- Template created by Wabisurf.net --