Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
szejk Młodzież forumowa
Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 24
|
Wysłany: Środa 06-08-2008, 11:43:42 Temat postu: Pierwsze warzenie - dziwne efekty. |
|
|
Witam,
jak w temacie - podjąłem próbę pierwszego warzenia piwa.
Generalnie wszystko szło zgodnie z planem i instrukcją, a pierwsze nieścisłości pojawiły się przy przygotowywaniu startera ( drożdże jakoś leniwie zabrały się do pracy ). Ale mimo obaw że są martwe dodałem je do brzęczki. I teraz najciekawsze - zgodnie z instrukcją gęsta piana powinna pojawić się po 1-2 dniach, a u mnie była już po 2-3 godzinach. Ucieszyłem się że jednak drożdże działają, ale już po 18 godzinach gęsta piana zniknęła, a z pojemnika zaczęła wydobywać się lekka woń alkoholu. I tu moje pytanie - czy to normalne objawy? Co z tym dalej począć ???
pozdr,
szejk |
|
Powrót do góry |
|
 |
WES WES Sp. z o.o.

Dołączył: 02 Cze 2004 Posty: 2029 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: Środa 06-08-2008, 15:59:16 Temat postu: |
|
|
Z opisu wynika, że wszystko jest w porządku.
Jest bardzo ciepło, więc fermentacja burzliwa trwa jeden dzień zamiast kilku dni.
Alkohol powstaje w wyniku fermentacji. Jego zapach jest naturalną sprawą. _________________ Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa! |
|
Powrót do góry |
|
 |
szejk Młodzież forumowa
Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 24
|
Wysłany: Środa 06-08-2008, 16:09:02 Temat postu: |
|
|
Czy w związku z tym że fermentacja burzliwa zakończyła się wcześniej mam odczekać "ustawowe" 7 dni czy też wcześniej przelać młode piwo do drugiego pojemnika? |
|
Powrót do góry |
|
 |
anteks Weteran

Dołączył: 02 Paź 2004 Posty: 774 Skąd: opalenica
|
Wysłany: Środa 06-08-2008, 17:44:08 Temat postu: |
|
|
jakie miałeś blg początkowe i jaka jest temp.brzeczki
jeśli po 2 dniach blg nie spadnie zlej na cichą |
|
Powrót do góry |
|
 |
szejk Młodzież forumowa
Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 24
|
Wysłany: Środa 06-08-2008, 18:12:53 Temat postu: |
|
|
Pomiaru areometrem nie wykonywałem - gdzieś mi umknęło ( chyba zbytnio byłem zaaferowany drożdżami ).
Co do temperatury to drożdże były dodane przy około 30 stopniach, w tej chwili ( około 26 godzin od ich zadania ) wynosi 26-27 stopni i delikatnie spada... |
|
Powrót do góry |
|
 |
anteks Weteran

Dołączył: 02 Paź 2004 Posty: 774 Skąd: opalenica
|
Wysłany: Środa 06-08-2008, 20:03:26 Temat postu: |
|
|
masz rurkę w fermentatorze ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
szejk Młodzież forumowa
Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 24
|
Wysłany: Środa 06-08-2008, 20:07:55 Temat postu: |
|
|
w tym fermentatorze nie, mam drugi pojemnik z kranikiem i rurką. przygotowany na cichą fermentację... aczkolwiek wieka są takie same więc w razie potrzeby można je zamienić ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
anteks Weteran

Dołączył: 02 Paź 2004 Posty: 774 Skąd: opalenica
|
Wysłany: Środa 06-08-2008, 20:23:15 Temat postu: |
|
|
wiedział byś czy jeszcze fermetuje , albo wrzuc balingometr |
|
Powrót do góry |
|
 |
szejk Młodzież forumowa
Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 24
|
Wysłany: Piątek 08-08-2008, 14:13:31 Temat postu: |
|
|
Zlałem na cichą fermentację. Po rurce nie widać aby cokolwiek się działo... |
|
Powrót do góry |
|
 |
anteks Weteran

Dołączył: 02 Paź 2004 Posty: 774 Skąd: opalenica
|
Wysłany: Piątek 08-08-2008, 14:50:12 Temat postu: |
|
|
poczekaj tydzień i butelkuj |
|
Powrót do góry |
|
 |
szejk Młodzież forumowa
Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 24
|
Wysłany: Wtorek 23-09-2008, 20:17:47 Temat postu: |
|
|
Minęło trochę czasu a ja już jestem w trakcie warzenia drugiej warki. Dzisiaj zlałem na cichą, za kilka dni pewnie butelkowanie. I tu na zaś chciałbym się upewnić co do zadawania ekstarktu ( bąd? cukru ) przed wspomnianym butelkowaniem. Przy pierwszej warce dosypywałem ekstrakt prosto do butelek ale nie za bardzo mi to szło - w jednej było więcej w drugiej mniej, poza tym ekstrakt się kleił itp...
Z tego co wyczytałem to druga metoda polega na dodaniu ekstraktu do piwa przed rozlaniem ( oczywiście ekstrakt sproszkowany trzeba upłynnić ).
Tylko teraz tak się zastanawiam - jak dodam ten ekstrakt do piwa to trzeba go zamieszać. Czy to nie spowoduje że osad który zebrał się na dnie zmąci mi piwo?
pozdr,
szejk |
|
Powrót do góry |
|
 |
WES WES Sp. z o.o.

Dołączył: 02 Cze 2004 Posty: 2029 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: Środa 24-09-2008, 10:43:54 Temat postu: |
|
|
Przygotowany ekstrakt wlej do pojemnika z kranikiem, następnie przelej do tego pojemnika piwo po cichej fermentacji (pozostawiając osad w pojemniku, w którym przeprowadziłeś cichą fermentację). Dokładnie wymieszai i butelkuj. Masz pewnośc, że w każdej butelce będzieśz miał zadaną taką samą ilość ekstraktu do refermentacji. Wszystkie butelki zostaną jednakowo nagazowane.
 _________________ Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa! |
|
Powrót do góry |
|
 |
szejk Młodzież forumowa
Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 24
|
Wysłany: Środa 24-09-2008, 12:36:06 Temat postu: |
|
|
No tak, tylko że w zbiorniku z kranikiem idzie cicha fermentacja. Wiec trzeba dwa razy przelewać. Najpierw do zbiornika w którym wcześniej szła burzliwa aby zostawić osad a pó?niej z powrotem do zbiornika z kranikiem żeby było lepiej rozlewać do butelek. Czy takie przelewanie nie wpłynie ?le na piwo ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
WES WES Sp. z o.o.

Dołączył: 02 Cze 2004 Posty: 2029 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: Środa 24-09-2008, 14:28:51 Temat postu: |
|
|
Kolejność przy dwóch pojemnikach fermentacyjnych:
1. fermentacja burzliwa w pojemniku z kranikiem,
2. fermentacja cicha w pojemniku bez kranika,
3. rozlew do butelek z pojemnika z kranikiem.
 _________________ Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa! |
|
Powrót do góry |
|
 |
szejk Młodzież forumowa
Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 24
|
Wysłany: Środa 24-09-2008, 14:51:26 Temat postu: |
|
|
No to teraz już będę wiedział. A jeszcze tak dla spokoju ducha - burzliwą robimy ze zwykła pokrywką, a cichą z rurką fermentacyjną ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
WES WES Sp. z o.o.

Dołączył: 02 Cze 2004 Posty: 2029 Skąd: Wolsztyn
|
|
Powrót do góry |
|
 |
anteks Weteran

Dołączył: 02 Paź 2004 Posty: 774 Skąd: opalenica
|
Wysłany: Piątek 26-09-2008, 20:48:01 Temat postu: |
|
|
szejk napisał: |
No to teraz już będę wiedział. A jeszcze tak dla spokoju ducha - burzliwą robimy ze zwykła pokrywką, a cichą z rurką fermentacyjną ? |
można też robic burzliwą z pokrywą z rurką i cichą z rurką  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|