WES Sp. z o.o. - FORUM 
Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna Strona Główna WES Sp. z o.o.
 RejestracjaRejestracja   FAQFAQ 
 ProfilProfil   SzukajSzukaj 
 Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 AlbumAlbum 

Obecny czas to Wtorek, 25 lipca 2017, 18:52:39
  Wytwórnia Ekstraktów Słodowych Sp. z o. o.  
Pytania od nowego (I warka)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Cajanus
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 7
Skąd: Polska

PostWysłany: Poniedziałek 11-08-2008, 12:14:50    Temat postu: Pytania od nowego (I warka) Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich.

Dzisiaj przyszła do mnie paczka z takim oto zestawem http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=156

Co ciekawe, w broszurce jest mowa o 2 ekstraktach, ja mam tylko 1 (nachmielony 1,7kg), jaki to ma wpływ na smak i jakość uwarzonego przeze mnie piwa?
Nie muszę mówić, że na forum jeszcze niewiele rozumiem, mam 18 lat, kiedyś sobie obiecałem zakup takiego zestawu, a sam nic praktycznie o tym nie wiem, jednak wygląda to na ciekawą zabawę o ile nie wybuchnie Very Happy

_________________
Nie bić nowego! Wolę zadać więcej pytań i mieć dobre piwo niż iść na wyczucie i je wylać Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
WES
WES Sp. z o.o.


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 2029
Skąd: Wolsztyn

PostWysłany: Poniedziałek 11-08-2008, 13:02:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Używając jedną puszkę 1,7 kg nachmielonego ekstraktu słodowego, możesz zadać ok. 10 litrów wody i będziesz miał ponad 11 litrów piwa o zawartości ekstraktu ok. 11 Blg. 2 piwka

Jeżeli bardzo zależy Ci na maksymalnym obniżeniu kosztów uwarzonego piwa, to możesz nalać więcej wody i dodać zwykłego cukru.
Jednak tej metody NIE polecamy. Mad

Tabela z przykładami piw warzonych z ekstraktów słodowych jest tutaj.

_________________
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Cajanus
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 7
Skąd: Polska

PostWysłany: Poniedziałek 11-08-2008, 13:14:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czym w takim razie różni się użycie 1 puszki nachmielowanej od 2 puszek - nachmielowanej i nie nachmielowanej w efekcie końcowym? I jak przygotować roztwór cukru do refermentacji w butelkach, po prostu dodać trochę wody? I ile tego wtedy dawkować dokładnie do butelki?
_________________
Nie bić nowego! Wolę zadać więcej pytań i mieć dobre piwo niż iść na wyczucie i je wylać Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Cajanus
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 7
Skąd: Polska

PostWysłany: Poniedziałek 11-08-2008, 13:16:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy wtedy też mam puszkę gotować w 5 litrach wody i potem dodać 10 czy gotować w 5 i dodać jakieś 5 potem?
_________________
Nie bić nowego! Wolę zadać więcej pytań i mieć dobre piwo niż iść na wyczucie i je wylać Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
WES
WES Sp. z o.o.


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 2029
Skąd: Wolsztyn

PostWysłany: Wtorek 12-08-2008, 07:25:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cajanus napisał:
jak przygotować roztwór cukru do refermentacji w butelkach, po prostu dodać trochę wody? I ile tego wtedy dawkować dokładnie do butelki?

Przygotowanie syropu cukrowego jest opisane np. tutaj
Syrop cukrowy na 20 litrów piwa przygotowujemy w następujący sposób: 120 gram cukru rozpuszczamy w ok 300 ml wody i gotujemy roztwór ok. 10 minut.
Tak przygotowany syrop cukrowy należy wlać do wcześniej przygotowanego pojemnika z kranikiem a następnie wlać do tego pojemnika piwo, które będzie rozlewane do butelek. Podczas przelewania, syrop cukrowy dokładnie i równomiernie się wymiesza w rozlewanym piwie. W każdej butelce będzie zadana taka sama ilość pożywki do refermentacji. Wszystkie butelki zostaną tak samo nagazowane.
Nie jest zalecane sypanie cukru bezpośrednio do butelek ponieważ w każdej butelce będzie inna dawka.
Jeżeli mamy rozlać do butelek mniejszą ilość piwa, to proporcjonalnie zmniejszamy ilość zadanego cukru.

_________________
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Cajanus
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 7
Skąd: Polska

PostWysłany: Czwartek 14-08-2008, 11:56:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Thx za odpowiedzi Wes. Kolejną ciekawostką jest to, że po niecałych 2 dniach piana całkiem zniknęła (miała jakieś 1,5cm wysokości) i jakby nic się nie działo w beczce. To normalne? Czy to znaczy że mam już przelewać do butelek?
_________________
Nie bić nowego! Wolę zadać więcej pytań i mieć dobre piwo niż iść na wyczucie i je wylać Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
WES
WES Sp. z o.o.


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 2029
Skąd: Wolsztyn

PostWysłany: Czwartek 14-08-2008, 12:13:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zaledwie kilka dni minęło od omówienia tej sprawy w tym temacie. Wink
_________________
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Cajanus
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 7
Skąd: Polska

PostWysłany: Czwartek 14-08-2008, 12:16:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tylko problem polega na tym że nie mam jak sprawdzić blg i byłem w kropce. Ale w sumie poczekam jeszcze, nic się nie powinno stać Wink
_________________
Nie bić nowego! Wolę zadać więcej pytań i mieć dobre piwo niż iść na wyczucie i je wylać Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Cajanus
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 7
Skąd: Polska

PostWysłany: Wtorek 19-08-2008, 21:36:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to może się pochwalę.

Rozlałem dzisiaj swoją pierwszą warkę do butelek i oczywiście musiałem spróbować. W smaku już jest lepsze niż kupne, naturalnie mętne, ale większość osadu została na dnie. Korzystałem z kapslownicy młotkowej i pierwsza butelka po którymś uderzeniu zwiedziła dywan. Jednak czy zna ktoś dobry sposób kapslowania tym sprzętem, by mieć pewność, że się samo nie otworzy bąd? gaz się nie ulotni? Podnosiłem butelki do góry dnem i nie wylewała się zawartość, no i uderzałem także z boku żeby kapsel domknąć.

_________________
Nie bić nowego! Wolę zadać więcej pytań i mieć dobre piwo niż iść na wyczucie i je wylać Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
WES
WES Sp. z o.o.


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 2029
Skąd: Wolsztyn

PostWysłany: Wtorek 19-08-2008, 21:44:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uderzanie z boku kapsla raczej nie jest zalecanym sposobem.
Nie przejmuj się. Na początku zawsze trzeba trochę poćwiczyć kapslowanie.
Po pewnym czasie, sam zobaczysz jak sprawnie będziesz kapslował butelki. Wink

_________________
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Cajanus
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 7
Skąd: Polska

PostWysłany: Wtorek 19-08-2008, 21:46:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tzn uderzałem jakby pod kątem przez kapslownicę. W smaku jest już gut, tylko gazu brakło, no, ale jeszcze miesiąć Razz
_________________
Nie bić nowego! Wolę zadać więcej pytań i mieć dobre piwo niż iść na wyczucie i je wylać Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
-- Template created by Wabisurf.net --