WES Sp. z o.o. - FORUM 
Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna Strona Główna WES Sp. z o.o.
 RejestracjaRejestracja   FAQFAQ 
 ProfilProfil   SzukajSzukaj 
 Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 AlbumAlbum 

Obecny czas to Poniedziałek, 18 grudnia 2017, 8:02:43
  Wytwórnia Ekstraktów Słodowych Sp. z o. o.  
Pierwsze warzenie - dziwne efekty.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szejk
Młodzież forumowa


Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 24

PostWysłany: Środa 06-08-2008, 11:43:42    Temat postu: Pierwsze warzenie - dziwne efekty. Odpowiedz z cytatem

Witam,

jak w temacie - podjąłem próbę pierwszego warzenia piwa.
Generalnie wszystko szło zgodnie z planem i instrukcją, a pierwsze nieścisłości pojawiły się przy przygotowywaniu startera ( drożdże jakoś leniwie zabrały się do pracy ). Ale mimo obaw że są martwe dodałem je do brzęczki. I teraz najciekawsze - zgodnie z instrukcją gęsta piana powinna pojawić się po 1-2 dniach, a u mnie była już po 2-3 godzinach. Ucieszyłem się że jednak drożdże działają, ale już po 18 godzinach gęsta piana zniknęła, a z pojemnika zaczęła wydobywać się lekka woń alkoholu. I tu moje pytanie - czy to normalne objawy? Co z tym dalej począć ???

pozdr,
szejk
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
WES
WES Sp. z o.o.


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 2029
Skąd: Wolsztyn

PostWysłany: Środa 06-08-2008, 15:59:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z opisu wynika, że wszystko jest w porządku.
Jest bardzo ciepło, więc fermentacja burzliwa trwa jeden dzień zamiast kilku dni.
Alkohol powstaje w wyniku fermentacji. Jego zapach jest naturalną sprawą.

_________________
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
szejk
Młodzież forumowa


Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 24

PostWysłany: Środa 06-08-2008, 16:09:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy w związku z tym że fermentacja burzliwa zakończyła się wcześniej mam odczekać "ustawowe" 7 dni czy też wcześniej przelać młode piwo do drugiego pojemnika?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Środa 06-08-2008, 17:44:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jakie miałeś blg początkowe i jaka jest temp.brzeczki
jeśli po 2 dniach blg nie spadnie zlej na cichą
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
szejk
Młodzież forumowa


Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 24

PostWysłany: Środa 06-08-2008, 18:12:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pomiaru areometrem nie wykonywałem - gdzieś mi umknęło ( chyba zbytnio byłem zaaferowany drożdżami ).
Co do temperatury to drożdże były dodane przy około 30 stopniach, w tej chwili ( około 26 godzin od ich zadania ) wynosi 26-27 stopni i delikatnie spada...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Środa 06-08-2008, 20:03:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

masz rurkę w fermentatorze ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
szejk
Młodzież forumowa


Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 24

PostWysłany: Środa 06-08-2008, 20:07:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w tym fermentatorze nie, mam drugi pojemnik z kranikiem i rurką. przygotowany na cichą fermentację... aczkolwiek wieka są takie same więc w razie potrzeby można je zamienić Smile)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Środa 06-08-2008, 20:23:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wiedział byś czy jeszcze fermetuje , albo wrzuc balingometr
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
szejk
Młodzież forumowa


Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 24

PostWysłany: Piątek 08-08-2008, 14:13:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zlałem na cichą fermentację. Po rurce nie widać aby cokolwiek się działo...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Piątek 08-08-2008, 14:50:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

poczekaj tydzień i butelkuj
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
szejk
Młodzież forumowa


Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 24

PostWysłany: Wtorek 23-09-2008, 20:17:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Minęło trochę czasu a ja już jestem w trakcie warzenia drugiej warki. Dzisiaj zlałem na cichą, za kilka dni pewnie butelkowanie. I tu na zaś chciałbym się upewnić co do zadawania ekstarktu ( bąd? cukru ) przed wspomnianym butelkowaniem. Przy pierwszej warce dosypywałem ekstrakt prosto do butelek ale nie za bardzo mi to szło - w jednej było więcej w drugiej mniej, poza tym ekstrakt się kleił itp...
Z tego co wyczytałem to druga metoda polega na dodaniu ekstraktu do piwa przed rozlaniem ( oczywiście ekstrakt sproszkowany trzeba upłynnić ).
Tylko teraz tak się zastanawiam - jak dodam ten ekstrakt do piwa to trzeba go zamieszać. Czy to nie spowoduje że osad który zebrał się na dnie zmąci mi piwo?

pozdr,
szejk
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
WES
WES Sp. z o.o.


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 2029
Skąd: Wolsztyn

PostWysłany: Środa 24-09-2008, 10:43:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przygotowany ekstrakt wlej do pojemnika z kranikiem, następnie przelej do tego pojemnika piwo po cichej fermentacji (pozostawiając osad w pojemniku, w którym przeprowadziłeś cichą fermentację). Dokładnie wymieszai i butelkuj. Masz pewnośc, że w każdej butelce będzieśz miał zadaną taką samą ilość ekstraktu do refermentacji. Wszystkie butelki zostaną jednakowo nagazowane.
2 piwka

_________________
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
szejk
Młodzież forumowa


Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 24

PostWysłany: Środa 24-09-2008, 12:36:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No tak, tylko że w zbiorniku z kranikiem idzie cicha fermentacja. Wiec trzeba dwa razy przelewać. Najpierw do zbiornika w którym wcześniej szła burzliwa aby zostawić osad a pó?niej z powrotem do zbiornika z kranikiem żeby było lepiej rozlewać do butelek. Czy takie przelewanie nie wpłynie ?le na piwo ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
WES
WES Sp. z o.o.


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 2029
Skąd: Wolsztyn

PostWysłany: Środa 24-09-2008, 14:28:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kolejność przy dwóch pojemnikach fermentacyjnych:
1. fermentacja burzliwa w pojemniku z kranikiem,
2. fermentacja cicha w pojemniku bez kranika,
3. rozlew do butelek z pojemnika z kranikiem.
2 piwka

_________________
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
szejk
Młodzież forumowa


Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 24

PostWysłany: Środa 24-09-2008, 14:51:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to teraz już będę wiedział. A jeszcze tak dla spokoju ducha - burzliwą robimy ze zwykła pokrywką, a cichą z rurką fermentacyjną ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
WES
WES Sp. z o.o.


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 2029
Skąd: Wolsztyn

PostWysłany: Czwartek 25-09-2008, 08:19:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak.
Podczas fermentacji burzliwej nie zamykaj szczelnie pokrywy. Wink

_________________
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Piątek 26-09-2008, 20:48:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

szejk napisał:
No to teraz już będę wiedział. A jeszcze tak dla spokoju ducha - burzliwą robimy ze zwykła pokrywką, a cichą z rurką fermentacyjną ?

można też robic burzliwą z pokrywą z rurką i cichą z rurką Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
-- Template created by Wabisurf.net --