WES Sp. z o.o. - FORUM 
Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna Strona Główna WES Sp. z o.o.
 RejestracjaRejestracja   FAQFAQ 
 ProfilProfil   SzukajSzukaj 
 Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 AlbumAlbum 

Obecny czas to Wtorek, 22 sierpnia 2017, 5:31:35
  Wytwórnia Ekstraktów Słodowych Sp. z o. o.  
Witam i o warzenie piwka pytam.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zawisza_1410
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 18 Sty 2009
Posty: 5
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Niedziela 18-01-2009, 18:36:51    Temat postu: Witam i o warzenie piwka pytam. Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich mniej, lub bardziej doświadczonych piwowarów. Moje pierwsze piweczko wstawiłem 10.01.09
Skorzystałem z tego zestawu http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=112 do tego jeszcze miałem mniejszą puszkę ekstraktu słodowego, jasnego suchego.
Przed dodaniem drożdży było jakieś 14 blg. Pó?niej, po jakiś 3-4dniach, przy przelewaniu na cichą 4 blg i wczoraj jak rozlewałem do butelek również 4 blg. Pierwsza sprawa to wiarygodność moich pomiarów. Wstyd się przyznać, ale dzisiaj dopiero skumałem się do czego służy ta czerwona podstawka (od menzurki). Wcześniej myślałem, że ta najgrubsza plastikowa tuba [/url]http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=38#[/url] w której początkowo znajdował się ballingometr, to służy tylko jako zabezpieczenie(dobrze, że nie wyrzuciłem). A pomiar robi się w tej wąskiej tubce z niebieskimi zaślepkami http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=165#. No i tak właśnie mierzyłem. Czy to mogło mieć wpływ na wyniki?

Druga bardzo nurtująca mnie sprawa, to to, że z tego zestawu "jasny" wyszło mi bardzo ciemne piwo. Ekstrakty w puszkach też były ciemne. Czy ja coś zrobiłem nie tak? Czy może ?le rozumiem rozumiem określenie jasne? Razz

Następna sprawa, to jak długo mogą stać drożdże w starterze? Jest jakaś górna granica czasowa? Bo ja(i moje drożdże) musiałem dosyć długo czekać na ochłodzenie się brzeczki.

No i ostatnia sprawa, to jak zachować sterylność podczas przelewania na fermentację cichą? Czy ten wężyk można wygotować? Czy coś mu się stanie? Ja umyłem gorącą wodą i opłukałem potem środkiem sterylizującym. No i ręce, które przecież trzeba zanurzyć w piweczku, przynajmniej tak mi się wydaje. Lepiej w rękawicach, czy wystarczy dokładnie umyć?

A jeszcze jedno:P Ekstrakt słodowy do butelek przed rozlaniem. W instrukcji jest napisane "małą puszkę ekstraktu wymieszać w 05l. wody" No ale mała to pojęcie względne, więc zastosowałem metodę płaskiej łyżeczki:) Więc moje pytanie to ile ekstraktu powinno się zmieszać z jaką ilością wody na 1l. lub 10l. piwa?

Uff. Ale się napisałem. Szkoda tylko trochę, że po fakcie... Przed przelanie do butelek gdy próbowałem jak smakuje, okazało się że jest kwaśne niestety. Wcześniej jak przelewałem po burzliwej było jeszcze ok, więc pewnie podczas przelewania wężykiem coś się dostało... Jak wyczytałem w pewnej książce, można to zniwelować dodając np sody. No ale nie napisali ile. Więc dodałem jedną torebkę, nabuzowało się, potem uspokoiło i faktycznie poprawiło, ale nie do końca, więc dodałem jeszcze jedną torebkę, ale wtedy to już wyra?nie było czuć smak sody i w tym momencie straciłem już nadzieję na dobre piwo. No ale dokończyłem ja należy, rozlałem do butelek i zobaczę chociaż, czy się nagazuje.

Ale już się nastawiam na następną partię. Chciałby spróbować zrobić na początek, jakieś w miarę łatwe jasne piwko, raczej goryczkowe, niż słodkie. Jakie byście mi polecili składniki?

Pozdrawiam[/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zawisza_1410
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 18 Sty 2009
Posty: 5
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Niedziela 18-01-2009, 19:25:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem jak edytować poprzedni post, a jeszcze mi się coś przypomniało. Otóż czy po wlaniu piwa do butelek należy je wymieszać z wcześniej dodanym słodem? Czy może sobie ten słód pływać np na powierzchni piwa w butelce?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Niedziela 18-01-2009, 20:52:56    Temat postu: Re: Witam i o warzenie piwka pytam. Odpowiedz z cytatem

zawisza_1410 napisał:
Witam wszystkich mniej, lub bardziej doświadczonych piwowarów. Moje pierwsze piweczko wstawiłem 10.01.09
Skorzystałem z tego zestawu http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=112 do tego jeszcze miałem mniejszą puszkę ekstraktu słodowego, jasnego suchego.
Przed dodaniem drożdży było jakieś 14 blg. Pó?niej, po jakiś 3-4dniach, przy przelewaniu na cichą 4 blg i wczoraj jak rozlewałem do butelek również 4 blg. Pierwsza sprawa to wiarygodność moich pomiarów. Wstyd się przyznać, ale dzisiaj dopiero skumałem się do czego służy ta czerwona podstawka (od menzurki). Wcześniej myślałem, że ta najgrubsza plastikowa tuba [/url]http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=38#[/url] w której początkowo znajdował się ballingometr, to służy tylko jako zabezpieczenie(dobrze, że nie wyrzuciłem). A pomiar robi się w tej wąskiej tubce z niebieskimi zaślepkami http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=165#. No i tak właśnie mierzyłem. Czy to mogło mieć wpływ na wyniki?

Druga bardzo nurtująca mnie sprawa, to to, że z tego zestawu "jasny" wyszło mi bardzo ciemne piwo. Ekstrakty w puszkach też były ciemne. Czy ja coś zrobiłem nie tak? Czy może ?le rozumiem rozumiem określenie jasne? Razz


Myślę że pomiar był poprawny , choć nie wyobrażam sobie pomiaru w tej rurce
W mojej np. balingometr chodzi bardzo ciasno.
WES powinien chyba pomyśleć o instrukcji obrazkowej do balingomierza i menzurki Wink
Z tego zestawu piwo faktycznie wychodzi ciemniejsze niż np. LECH czy inny ŻYWIEC
Ale ja warząc piwo z samego słodu pilzneńskiego też mam ciemniejsze piwo.
Postów nie można edytować .
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zawisza_1410
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 18 Sty 2009
Posty: 5
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Niedziela 18-01-2009, 21:00:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za odpowied?
U mnie ballingometr ma tam trochę luzu i mógł sobie popływać trochę Smile
Instrukcja by się przydała "co do czego" jak w jajku niespodziance np. Razz
Szkoda, że nie można edytować postów, bo jak się walnie gafę jakąś to już koniec Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Niedziela 18-01-2009, 21:13:45    Temat postu: Re: Witam i o warzenie piwka pytam. Odpowiedz z cytatem

zawisza_1410 napisał:


Następna sprawa, to jak długo mogą stać drożdże w starterze? Jest jakaś górna granica czasowa? Bo ja(i moje drożdże) musiałem dosyć długo czekać na ochłodzenie się brzeczki.

No i ostatnia sprawa, to jak zachować sterylność podczas przelewania na fermentację cichą? Czy ten wężyk można wygotować? Czy coś mu się stanie? Ja umyłem gorącą wodą i opłukałem potem środkiem sterylizującym. No i ręce, które przecież trzeba zanurzyć w piweczku, przynajmniej tak mi się wydaje. Lepiej w rękawicach, czy wystarczy dokładnie umyć?

A jeszcze jedno:P Ekstrakt słodowy do butelek przed rozlaniem. W instrukcji jest napisane "małą puszkę ekstraktu wymieszać w 05l. wody" No ale mała to pojęcie względne, więc zastosowałem metodę płaskiej łyżeczki:) Więc moje pytanie to ile ekstraktu powinno się zmieszać z jaką ilością wody na 1l. lub 10l. piwa?

Uff. Ale się napisałem. Szkoda tylko trochę, że po fakcie... Przed przelanie do butelek gdy próbowałem jak smakuje, okazało się że jest kwaśne niestety. Wcześniej jak przelewałem po burzliwej było jeszcze ok, więc pewnie podczas przelewania wężykiem coś się dostało... Jak wyczytałem w pewnej książce, można to zniwelować dodając np sody. No ale nie napisali ile. Więc dodałem jedną torebkę, nabuzowało się, potem uspokoiło i faktycznie poprawiło, ale nie do końca, więc dodałem jeszcze jedną torebkę, ale wtedy to już wyra?nie było czuć smak sody i w tym momencie straciłem już nadzieję na dobre piwo. No ale dokończyłem ja należy, rozlałem do butelek i zobaczę chociaż, czy się nagazuje.

Ale już się nastawiam na następną partię. Chciałby spróbować zrobić na początek, jakieś w miarę łatwe jasne piwko, raczej goryczkowe, niż słodkie. Jakie byście mi polecili składniki?

Pozdrawiam[/url]

Z suchych drożdży nie robię startera tylko je rozwadniam , wsypuję do ½ szklanki z letnią wodą jakieś 2 godz przed zadaniem , w tym czasie pięknie rosną prawie wychodzą ze szklanki . Inna szkoła mówi o rozsypaniu na powierzchni brzeczki.
Co do sterylności to wszystkie sprzęty możesz zalać w fermentatorze z dodatkiem

http://www.sklep.wes.pl/?d=katalog&k_id=14 np tych środków
CO ROBIŁEŚ RĘKAMI W PIWIE ???????????
Nigdy nie zanurzałem ich w piwie bo nie ma takiej potrzeby ?

Ja do refermentacji daje cukier w ilości 4-8g/l piwa w zależności od piwa i pojemnika w którym to piwo będzie dojrzewało
0,5l wody z dodatkiem cukru gotuję a następnie wlewam do fermentatora następnie dekantuje do niego piwo i rozlewam
Jeśli piwo jest kwaśne to żadna soda nie pomoże – infekcja .Następnym razem zwróć większą uwagę na dezynfekcję.
Co to była za książka ? Jaki cel miało dodawanie sody ?
Nie ma już prostszych zestawów jak ten z którego warzyłeś piwo , możesz ewentualnie zamiast puszki ekstraktu dać 2 x Nachmielone Ekstrakty
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Niedziela 18-01-2009, 21:15:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zawisza_1410 napisał:
Nie wiem jak edytować poprzedni post, a jeszcze mi się coś przypomniało. Otóż czy po wlaniu piwa do butelek należy je wymieszać z wcześniej dodanym słodem? Czy może sobie ten słód pływać np na powierzchni piwa w butelce?

jaki słód dodawałeś do butelkowania ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zawisza_1410
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 18 Sty 2009
Posty: 5
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Niedziela 18-01-2009, 22:12:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do butelek sypałem ekstrakt słodowy jasny sproszkowany. Ze słodu jęczmiennego w formie sypkiej. Puszka 0,2kg z WESu.

Do dezynfekcji używałem właśnie chemipro. I płukałem w tym totalnie wszystko co miał mieć najmniejszy kontakt z piwem. Oprócz rąk.

Rękę zanurzyłem jak musiałem wężyk napełnić piwem, żeby zlać do drugiego pojemnika, bo nie chciałem tego osadu naruszyć na dnie i chciałem kontrolować głębokość zanurzenia wężyka. Bo to piwko to takie ciemne, że nic przez nie widać...

Domyślam się, że nie ma prostszych zestawów,a mimo to nie wyszło:/ Ale się nie poddaję. Do trzech razy sztuka. Przed przelaniem na fermentację cichą było ok, więc podczas przelewania musiało się skazić. Może właśnie przez tą moją rękę nieszczęsną :/

A książka to "piwo klasztorne i domowe" autorstwa Grzegorza Sieczkowskiego. W książce tej podane jest, że można odkwasić piwo dodając oczyszczonego potasu, oczyszczonej soli, sody, lub czystego wapna. Choć dodają, że niektórzy twierdzą, iż nie można tak naprawdę odkwasić piwa, bez szkody dla niego.

A co to zmieni, jeżeli dam 2x nachmielony ekstrakt? Czyli łącznie by to było 3 puszki nachmielonego ekstraktu?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Poniedziałek 19-01-2009, 09:36:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zawisza_1410 napisał:
Do butelek sypałem ekstrakt słodowy jasny sproszkowany. Ze słodu jęczmiennego w formie sypkiej. Puszka 0,2kg z WESu.

sypałeś ekstrakt a nie jak wcześniej napisałeś słód , czyli ok.
Suchy ekstrakt trudno zadać do butelek więc moim zdaniem lepszą metodą jest rozrobienie ekstraktu z wodą i dodanie do piwa

Cytat:

Do dezynfekcji używałem właśnie chemipro. I płukałem w tym totalnie wszystko co miał mieć najmniejszy kontakt z piwem. Oprócz rąk.

powinno być ok , może spróbuj wszystko zdezynfekować jakimś chlorowym ?
Cytat:

Rękę zanurzyłem jak musiałem wężyk napełnić piwem, żeby zlać do drugiego pojemnika, bo nie chciałem tego osadu naruszyć na dnie i chciałem kontrolować głębokość zanurzenia wężyka. Bo to piwko to takie ciemne, że nic przez nie widać...

zapewniam ciebie że można przelać nie zanurzając rąk w piwie , może poćwicz z wodą
Cytat:

Domyślam się, że nie ma prostszych zestawów,a mimo to nie wyszło:/ Ale się nie poddaję. Do trzech razy sztuka. Przed przelaniem na fermentację cichą było ok, więc podczas przelewania musiało się skazić. Może właśnie przez tą moją rękę nieszczęsną :/

A książka to "piwo klasztorne i domowe" autorstwa Grzegorza Sieczkowskiego. W książce tej podane jest, że można odkwasić piwo dodając oczyszczonego potasu, oczyszczonej soli, sody, lub czystego wapna. Choć dodają, że niektórzy twierdzą, iż nie można tak naprawdę odkwasić piwa, bez szkody dla niego.
Nie spotkałem się z taką metodą „naprawy” piwa ale ja prosty człek jestem
Cytat:

A co to zmieni, jeżeli dam 2x nachmielony ekstrakt? Czyli łącznie by to było 3 puszki nachmielonego ekstraktu?

dlaczego 3 ? w tym http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=112
jest 1 nachmielony i puszka ekstraktu , możesz dać 2 nachmielone to będzie bardziej goryczkowy czyli tak jak lubisz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zawisza_1410
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 18 Sty 2009
Posty: 5
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Poniedziałek 19-01-2009, 14:26:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za pomoc. Myślałem, że 3, bo zrozumiałem, że zamiast tego ekstraktu mają być nachmielone dodatkowo. Czyli 2 nachmielone + puszka ekstraktu? To i pewnie więcej wody trzeba będzie zalać.

Faktycznie teraz poćwiczę najpierw na wodzie.

A wczoraj, jak już i tak ma iść na zmarnowanie, pod namową ojca otworzyłem jedna i w sumie nie jest już takie kwaśne. Nawet mogłoby być, tylko, że czuć wyra?nie tą sodę i jakby na zębach się osadza :/ Zostawię je na razie i wezmę się za następne.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
-- Template created by Wabisurf.net --