Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Sami Nieśmiało stawia pierwsze kroki
Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 5 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Piątek 27-03-2009, 12:17:09 Temat postu: Piwo pszeniczne z ekstraktów |
|
|
Witam wszystkich serdecznie,
W najbliższy weekend rozpoczynam moją przygodę z warzeniem piwa. Jak każdy żółtodziób mam milion pytań, na miliony spraw.
Na stanie posiadam następujące składniki
Nachmielony ekstrakt pszeniczny 1,7kg
ekstrakt pszeniczny 1,7 kg
ekstrakt jasny - 1,2 kg
suchy ekstrakt jasny 0,2 kg
Moje pytanie jest następujące, który ekstrakt będzie lepszy do zastosowania pszeniczny czy jasny? Czy zastosowanie dwóch ekstraktów pszenicznych to nie za dużo?
Za każdą odpowied? i pomoc z góry dziękuję. |
|
Powrót do góry |
|
 |
WES WES Sp. z o.o.

Dołączył: 02 Cze 2004 Posty: 2029 Skąd: Wolsztyn
|
|
Powrót do góry |
|
 |
anteks Weteran

Dołączył: 02 Paź 2004 Posty: 774 Skąd: opalenica
|
Wysłany: Sobota 28-03-2009, 15:15:25 Temat postu: |
|
|
napisz Sami w profilu gdzie mieszkasz , bo może za rogiem mieszka piwowar który może służyć pomocą |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sami Nieśmiało stawia pierwsze kroki
Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 5 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Niedziela 29-03-2009, 18:24:53 Temat postu: Uff pierwsze warzenie za mną. |
|
|
Dziękuję za porady.
Właśnie jestem po pierwszym warzeniu. Wszystko przebiegło prawie bezproblemowo.
Mam tylko kilka pytań
1. Czy termometr naklejany na fermentator może być popsuty? U mnie nie pokazuje żadnej temperatury. Drożdże dodawałem na oko, ale wydaje mi się, że temperatura była poniżej 30
2. Odnośnie sterylizacji. Czy wysterylizowana łyżkę używaną do mieszania brzeczki można wykorzystać do zamieszania drożdży w fermentatorze?
Przed zamieszaniem łyżkę zalałem wrzątkiem. Mam nadzieję, że nie załatwi mi to piwka.
Teraz pozosało już tylko czekania i zaciskanie kciuków za powodzenie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
anteks Weteran

Dołączył: 02 Paź 2004 Posty: 774 Skąd: opalenica
|
Wysłany: Niedziela 29-03-2009, 21:02:47 Temat postu: |
|
|
ad1
jaką skalę ma ten termometr
ad 2
można |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sami Nieśmiało stawia pierwsze kroki
Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 5 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Niedziela 29-03-2009, 21:22:38 Temat postu: |
|
|
Termometr ma skalę Celcjusza i Fahrenheita.
Niestety do teraz nie pokazuje żadnych wskazań. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sami Nieśmiało stawia pierwsze kroki
Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 5 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Poniedziałek 30-03-2009, 07:14:23 Temat postu: |
|
|
Dzisiaj rano stwierdziłem ze zdziwieniem, że termometrdziała i wskazuje temperaturę 26 stopni. Na szczęście na 99% drożdze wystartowały. Na powierzchni pokazała się ładna pianka więc wszystko powinno być ok.
Teraz pytanie za 100 punktów. W książce pt. "Jak warzyć piwo" podana jest informacja, że wlanie gorącej brzeczki 4 litry wody + ekstrakt do 13 litrów wody da temperaturę 20 kilku stopni. Jak to się ma do mojej sytuacji skoro temperature 26 stopni moje piwo pokazuje dopiero teraz?
Matko jestem cały zagotowany, mam nadzieję, że będzie wszystko ok i piwko wyjdzie przyzwoite. |
|
Powrót do góry |
|
 |
gerdzio Bystrzak
Dołączył: 20 Paź 2005 Posty: 169 Skąd: Sulechów
|
Wysłany: Poniedziałek 30-03-2009, 08:13:51 Temat postu: |
|
|
Wyluzuj, piwo wyjdzie. Postaraj się schłodzić fermentor by zejść poniżej 25*C CIERPLIWOSCI !! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sami Nieśmiało stawia pierwsze kroki
Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 5 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Poniedziałek 30-03-2009, 17:54:04 Temat postu: |
|
|
Wszystko wygląda pozytywnie więc chyba naprawdę wyluzuję i dam mu się wybulgotać.
Ostatnie pytanie. Używam fermentatora z kranikiem i rurką fermentacyjną.
Czy powinienem zamknąć pokrywkę, czy tylko połozyć ją na fermentatorze? |
|
Powrót do góry |
|
 |
gerdzio Bystrzak
Dołączył: 20 Paź 2005 Posty: 169 Skąd: Sulechów
|
Wysłany: Wtorek 31-03-2009, 09:38:57 Temat postu: |
|
|
Jak masz rurkę zamknąć |
|
Powrót do góry |
|
 |
|