Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
komprez Nieśmiało stawia pierwsze kroki
Dołączył: 13 Sty 2011 Posty: 4
|
Wysłany: Czwartek 13-01-2011, 17:57:31 Temat postu: Pierwszy raz z wesem :) |
|
|
Witajcie !
Planuje uważyć coś z wes-a i będzie to chyba przeniczniak.
Ale mam pytania :
- czy pucha 1,7kg starcza na 12L czy na 21L piwa ?
- kupując do tego ekstrakt słodowy oczywiście pomijam wtedy
wredna glukozę ale czy ten owy ekstrakt podnosi litraż piwa ?
tzn dodając do tego 1,2l ekstraktu proporcje wody są zachowane ?
- Jakie drożdże są najlepsze do przeniczniaka ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
pak Stażysta
Dołączył: 12 Gru 2004 Posty: 32 Skąd: Dobczyce
|
Wysłany: Czwartek 13-01-2011, 18:44:52 Temat postu: |
|
|
chyba jednak pszeniczniak, puszka 1,7 to najwyżej na 12l,piwa pszeniczne robi się z ekstrakyów pszenicznych i jęczmiennych, powodzenia |
|
Powrót do góry |
|
 |
sippi_49 Stażysta
Dołączył: 30 Cze 2010 Posty: 50 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: Piątek 14-01-2011, 08:11:56 Temat postu: |
|
|
Witam.Wejdz na strone Piwowarstwo domowe.Zakladka Jak warzyc.Tam jest tabela.Powodzenia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
sippi_49 Stażysta
Dołączył: 30 Cze 2010 Posty: 50 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: Piątek 14-01-2011, 08:13:01 Temat postu: |
|
|
Witam.Wejdz na strone Piwowarstwo domowe.Zakladka Jak warzyc.Tam jest tabela.Powodzenia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
komprez Nieśmiało stawia pierwsze kroki
Dołączył: 13 Sty 2011 Posty: 4
|
Wysłany: Piątek 14-01-2011, 09:06:11 Temat postu: |
|
|
A możesz podać link ? niezabardzo mogę znaleść tę stronę ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Stasiek Bystrzak
Dołączył: 21 Mar 2007 Posty: 191 Skąd: Warszawa
|
|
Powrót do góry |
|
 |
WES WES Sp. z o.o.

Dołączył: 02 Cze 2004 Posty: 2029 Skąd: Wolsztyn
|
|
Powrót do góry |
|
 |
komprez Nieśmiało stawia pierwsze kroki
Dołączył: 13 Sty 2011 Posty: 4
|
Wysłany: Piątek 14-01-2011, 10:23:36 Temat postu: |
|
|
Dzięki WES ale w dalszym ciągu nie wiem jednej rzeczy ...
Powiedzmy że kupuje 1,7kg przenicznego .. i do tego 1,2kg słodu to mi się liczy jako 2,9kg ? czy ten słód nienachmielony to nie bierze się go pod uwagę ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
anteks Weteran

Dołączył: 02 Paź 2004 Posty: 774 Skąd: opalenica
|
Wysłany: Piątek 14-01-2011, 12:23:45 Temat postu: |
|
|
komprez napisał: |
Dzięki WES ale w dalszym ciągu nie wiem jednej rzeczy ...
Powiedzmy że kupuje 1,7kg przenicznego .. i do tego 1,2kg słodu to mi się liczy jako 2,9kg ? czy ten słód nienachmielony to nie bierze się go pod uwagę ? |
Nie słodu tylko ekstraktu słodowego . Będziesz miał w sumie 2,9kg i wyjdzie 20l pysznej 11  |
|
Powrót do góry |
|
 |
komprez Nieśmiało stawia pierwsze kroki
Dołączył: 13 Sty 2011 Posty: 4
|
Wysłany: Piątek 14-01-2011, 13:03:59 Temat postu: |
|
|
No i o to mi chodziło podziękował
BTW jestem dopiero po pierwszej warce i to z coopers'a lager'a
zabutelkowana 2 grudnia dzis piwko smakuje calkiem niezle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
sippi_49 Stażysta
Dołączył: 30 Cze 2010 Posty: 50 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: Piątek 14-01-2011, 19:13:17 Temat postu: |
|
|
Witam.Jeśli masz zamiar warzyć dłużej na ekstraktach WESa(a są dobre,polecam.Ja uwarzyłem ok.40 zanim przeszedłem na słody.)Proponuję kupować większe ilości np.12,5 kg,jest zdecydowanie taniej.Oczywiście spróbuj sam chmielić.To nic trudnego.Po kilku warkach z ekstraktów proponuję spróbować uwarzyć ze słodów.Ocena w smaku i cenie będzie należała do Ciebie.Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kzarim Nieśmiało stawia pierwsze kroki
Dołączył: 26 Lut 2012 Posty: 1 Skąd: Łódź/PTB
|
Wysłany: Niedziela 26-02-2012, 10:58:06 Temat postu: |
|
|
sippi_49 napisał: |
Proponuję kupować większe ilości np.12,5 kg,jest zdecydowanie taniej. |
Właśnie zastanawiałem się nad takim krokiem, ale trochę martwiła mnie kwestia przechowywania. Można bezstresowo z takiego pojemnika odlać 3,5 kg a reszte zostawić na później? |
|
Powrót do góry |
|
 |
anteks Weteran

Dołączył: 02 Paź 2004 Posty: 774 Skąd: opalenica
|
Wysłany: Wtorek 28-02-2012, 00:20:21 Temat postu: |
|
|
Spokojnie możesz przechowywać |
|
Powrót do góry |
|
 |
geddeon Już gaworzy
Dołączył: 16 Maj 2011 Posty: 9 Skąd: Kraków NH
|
Wysłany: Wtorek 28-02-2012, 23:17:08 Temat postu: |
|
|
Próbuje ponownie
pierwsza warka z ekstraktów słodowych.... wyszła nieco ... kwaśna
Nie wiem co było powodem może zbyt wysoka temperatura w pomieszczeniu podczas fermentacji ?? (lato, temp. ok 25-28*C w pomieszczeniu)
Może zbyt długi czas fermentacji cichej (5 dni)
Cholera wie, ale fakt jest taki ze piwko przypomina raczej gazowany napój.
Za cholerę nie ma piany.... Po prostu lejesz do kufelka i piana jest taka jak przy szampanach dla dzieci... Bąbelkowa.... i szybko znika.
Może za szybko przeskoczyłem na ekstrakty ??
Wcześniej zrobiłem piwko z brew-kita i w sumie na początku nie smakowało tak jak to ostatnie po 14 miesiącach leżakowania....
Piana trwała i osadzajaca się na ściankach do ostatniej kropli
mam nadzieję że teraz się uda.... _________________ Kim jest do cholery ten KRETES i dlaczego zawsze wygrywa ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
sippi_49 Stażysta
Dołączył: 30 Cze 2010 Posty: 50 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: Środa 29-02-2012, 11:33:02 Temat postu: |
|
|
W/g mojej wiedzy to chyba latem piwko Twoje zaraziło się dzikimi drożdżami.Teraz powinno uwarzyć się dobrze.Warzyłem trochę ze słodów z WESa i były dla mnie i znajomych super,ale ze względu na brak czasu i chęć picia dobrych piwek ponownie przeszedłem na ekstrakty.Przy większych zakupach opłaca się najbardziej kupować w WESie.Pozdrawiam i życzę miłej przygody przy warkach.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
geddeon Już gaworzy
Dołączył: 16 Maj 2011 Posty: 9 Skąd: Kraków NH
|
Wysłany: Czwartek 01-03-2012, 17:56:39 Temat postu: |
|
|
Mam nadzieje że tym razem się uda  _________________ Kim jest do cholery ten KRETES i dlaczego zawsze wygrywa ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
sippi_49 Stażysta
Dołączył: 30 Cze 2010 Posty: 50 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: Piątek 02-03-2012, 20:39:09 Temat postu: |
|
|
Podziel się wrażeniami po degustacji pierwszej buteleczki.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
anteks Weteran

Dołączył: 02 Paź 2004 Posty: 774 Skąd: opalenica
|
Wysłany: Piątek 02-03-2012, 21:34:35 Temat postu: |
|
|
Ile dałeś środka do refermentacji i jakie blg końcowe? |
|
Powrót do góry |
|
 |
geddeon Już gaworzy
Dołączył: 16 Maj 2011 Posty: 9 Skąd: Kraków NH
|
Wysłany: Sobota 03-03-2012, 18:01:32 Temat postu: |
|
|
Warzenie odbyło się w czwartek (zaraz po szybkiej dostawie z WES)
do fermentatora poszło o 19.00
Blg - 11
Drożdże w postaci białej piankowatej zawiesiny zostały dodane godzinę później
Nie zakładałem rurki, tylko luźno położyłem pokrywkę
Wczoraj była biała, spieniona sycząca powierzchnia - dziś już mniej syczy i "piana" już zniknęła. Tradycyjnie jest brunatny osad na ściankach przy powierzchni.
Temperatura otoczenia fermentatora wynosiła cały czas 21-23*C
przed chwilą zmierzyłem Blg - wynosi 0 (słownie: zero)
Czy dawać już na cichą ?? _________________ Kim jest do cholery ten KRETES i dlaczego zawsze wygrywa ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
anteks Weteran

Dołączył: 02 Paź 2004 Posty: 774 Skąd: opalenica
|
Wysłany: Niedziela 04-03-2012, 03:56:01 Temat postu: |
|
|
bardzo szybko fermentuje, ZERO to raczej w winiarstwie lub infekcja( ale to raczej odpada bo mało czasu minęło). Moje pytanie dotyczyło poprzedniej warki.CO do cichej, poczekaj ze 3-4 dni i butelkuj |
|
Powrót do góry |
|
 |
|