Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kuba Nieśmiało stawia pierwsze kroki
Dołączył: 21 Lut 2011 Posty: 3 Skąd: Polska
|
Wysłany: Poniedziałek 21-02-2011, 19:09:56 Temat postu: Z cukrem czy bez do pierwszej fermentacji? |
|
|
Witam Szanownych Piwowarów!
Zwracam się do Was z poniższym problemem:
Uważyłem już kilka piw, ale zawsze z brewkitów typu Coopers - do jednej puszki brew kita na 20 litrów piwa trzeba było dodać kilogram cukru do pierwszej fermentacji.
Teraz postanowiłem zastosować ekstrakt słodowy nachmielony pszeniczny WES - moje pytanie brzmi: czy do 2 puszek 1,7kg na 20 litrów piwa mam dodawać jeszcze cukier do pierwszej, burzliwej fermentacji? Z instrukcji na opakowaniu wynika, że nie, ale zapytać nie zaszkodzi
Dziękuję serdecznie,
Kuba. _________________ Czarter jachtów na Mazurach - http://zebra.mazury.pl . Na hasło piwowar - 5% rabatu  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kuba Nieśmiało stawia pierwsze kroki
Dołączył: 21 Lut 2011 Posty: 3 Skąd: Polska
|
Wysłany: Poniedziałek 21-02-2011, 19:28:52 Temat postu: |
|
|
Niestety autokorekta zadziałała - Uwarzyłem kilka piw  _________________ Czarter jachtów na Mazurach - http://zebra.mazury.pl . Na hasło piwowar - 5% rabatu  |
|
Powrót do góry |
|
 |
anteks Weteran

Dołączył: 02 Paź 2004 Posty: 774 Skąd: opalenica
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kuba Nieśmiało stawia pierwsze kroki
Dołączył: 21 Lut 2011 Posty: 3 Skąd: Polska
|
Wysłany: Wtorek 22-02-2011, 19:06:49 Temat postu: |
|
|
Dziękuję za szybką odpowiedź, piwo już się robi według zaleceń, czekam na pierwszy bąbelek  _________________ Czarter jachtów na Mazurach - http://zebra.mazury.pl . Na hasło piwowar - 5% rabatu  |
|
Powrót do góry |
|
 |
sippi_49 Stażysta
Dołączył: 30 Cze 2010 Posty: 50 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: Wtorek 22-02-2011, 19:44:00 Temat postu: |
|
|
Ja na początku przygody z piwowarstwem używałem cukru.Wielki błąd popełniałem.Piłem zacier piwno -bimbrowy.Kupowałem zachwalane ekstrakty na allegro ,dodawałem cukier i piłem to co piłem.Przypadkiem trafiłem na stronę WES i zacząłem robić piwo z ekstraktów a nie z cukru.Chwała wesowi za to.Uwarzyłem dużo z ekstraktów.Teraz warzę ze słodów.Jest to wspaniałe i smaczne hobby.Pozdrawiam i namawiam na warzenie ze słodów.Nie jest trudne choć wymaga trochę czasu i cierpliwości. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|