WES Sp. z o.o. - FORUM 
Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna Strona Główna WES Sp. z o.o.
 RejestracjaRejestracja   FAQFAQ 
 ProfilProfil   SzukajSzukaj 
 Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 AlbumAlbum 

Obecny czas to Środa, 28 czerwca 2017, 21:21:12
  Wytwórnia Ekstraktów Słodowych Sp. z o. o.  
Aromatyczne polędwiczki w sosie mleczno słodowym

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Joanna
Praktykant


Dołączył: 14 Lut 2008
Posty: 80
Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Środa 04-05-2011, 20:58:27    Temat postu: Aromatyczne polędwiczki w sosie mleczno słodowym Odpowiedz z cytatem

Aromatyczne polędwiczki w sosie mleczno słodowym

Składniki:

2 lub 3 polędwiczki
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny (ew. limonki lub pomarańczy)
ok. 700 ml mleka
3 łyżeczki ekstraktu słodowego jasnego
sól, świeżo zmielony pieprz
2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
2 lub 3 średniej wielkości cebule
5 ząbków czosnku


Opis przygotowania:

Dobę wcześniej umyte i osuszone polędwiczki nacieram sokiem z cytryny.
Rozpuszczam ekstrakt słodowy w ciepłym mleku i powstałym sosem zalewam mięso.
Wkładam do lodówki na min. 12 godzin.
Następnego dnia delikatnie wyjmuję polędwiczki (pozostawiając sos),
osuszam je, nacieram solą i pieprzem,
a następnie obsmażam z każdej strony na rozgrzanej oliwie z oliwek.
W międzyczasie podsmażam pokrojoną w piórka cebulę.
Kiedy się zeszkli, dodaję posiekany czosnek i podsmażam jeszcze chwilę.

W brytfannie układam polędwiczki.
Obkładam cebulą z czosnkiem i podlewam sosem mleczno słodowym.

(fot. widoczne po zalogowaniu)


Ostatnio zmieniony przez Joanna dnia Niedziela 29-05-2011, 14:00:30, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Joanna
Praktykant


Dołączył: 14 Lut 2008
Posty: 80
Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Środa 04-05-2011, 20:59:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piekę bez przykrycia ok. godziny w 175 C.
Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

(fot. widoczne po zalogowaniu)


Ostatnio zmieniony przez Joanna dnia Niedziela 29-05-2011, 14:00:46, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Joanna
Praktykant


Dołączył: 14 Lut 2008
Posty: 80
Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Środa 04-05-2011, 21:00:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Robiłam parę testów i „niezależna opinia degustatorów” potwierdziła, że najsmaczniejsze są,
gdy poleżakują kilkanaście minut w stygnącym piekarniku.

(fot. widoczne po zalogowaniu)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
-- Template created by Wabisurf.net --