WES Sp. z o.o. - FORUM 
Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna Strona Główna WES Sp. z o.o.
 RejestracjaRejestracja   FAQFAQ 
 ProfilProfil   SzukajSzukaj 
 Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 AlbumAlbum 

Obecny czas to Piątek, 18 sierpnia 2017, 18:28:04
  Wytwórnia Ekstraktów Słodowych Sp. z o. o.  
Zapiekanka francuska pod śmietanową pierzynką

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Joanna
Praktykant


Dołączył: 14 Lut 2008
Posty: 80
Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Sobota 21-05-2011, 20:56:47    Temat postu: Zapiekanka francuska pod śmietanową pierzynką Odpowiedz z cytatem

Zapiekanka francuska pod śmietanową pierzynką


Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
2 małe cukinie
2 cebule
1/2 kg mielonej szynki
1-2 łyżeczki ekstraktu słodowego jasnego
20 dag pieczarek
1 opakowanie śmietany 30 %
2-3 jajka
sól, pieprz, zioła prowansalskie
oliwa z oliwek


Opis przygotowania:

Cukinie oraz cebule umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Obrać i oczyścić pieczarki, a następnie pokroić w paseczki.
Warzywa i pieczarki podsmażyć (każde z osobna) na odrobinie oliwy z oliwek.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć na niej szynkę (ciągle mieszając).
Pod koniec smażenia dodać ekstrakt słodowy jasny oraz szczyptę ziół prowansalskich.
W dużej misce połączyć ze sobą wszystkie smażone składniki zapiekanki.
Śmietanę rozmącić z jajkami, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą z oliwek, a następnie obłożyć ze wszystkich ścian ciastem francuskim.
Obłożyć farszem, zalać sosem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 50 minut (do momentu aż całość uzyska sztywną konsystencję).

(fot. widoczne po zalogowaniu)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
-- Template created by Wabisurf.net --