Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tanksztela Nieśmiało stawia pierwsze kroki
|
Wysłany: Czwartek 19-05-2011, 14:20:55 Temat postu: pewnie głupie, ale ... |
|
|
"Kupiłem" (żona kazała zminic mi hobby i mi kupiła) zestaw startowy do robienia piwa. W zestawie jest puszka brew kita: "piwo jasne Wes 1,7kg. Na puszce jest napisne, że to na 10-12 litrów piwa. Na instrukcji w zestawie, że na 20-25 litrów. Zgłupłem. Następnie na forach poczytałem, że trzeba dodać cukru do produkcji piwa. W instrukcji tego nie ma. Znowu zgłupłem. Kupiłem cukier piwowarski i teraz się zastanawiam czy dobrze zrobiłem.
Czy mam dawać ten cukier czy nie?
Na ile w końcu jest ten zestaw?
Czy ewentualnie ten cukier można wykorzystać do gazowania piwa (dodawać go do butelek przy rozlewie)? _________________ "Powaga jest puklerzem głupców" |
|
Powrót do góry |
|
 |
anteks Weteran

|
Wysłany: Piątek 20-05-2011, 12:08:58 Temat postu: Re: pewnie głupie, ale ... |
|
|
tanksztela napisał: |
"Kupiłem" (żona kazała zminic mi hobby i mi kupiła) zestaw startowy do robienia piwa. W zestawie jest puszka brew kita: "piwo jasne Wes 1,7kg. Na puszce jest napisne, że to na 10-12 litrów piwa. Na instrukcji w zestawie, że na 20-25 litrów. Zgłupłem. Następnie na forach poczytałem, że trzeba dodać cukru do produkcji piwa. W instrukcji tego nie ma. Znowu zgłupłem. Kupiłem cukier piwowarski i teraz się zastanawiam czy dobrze zrobiłem.
Czy mam dawać ten cukier czy nie?
Na ile w końcu jest ten zestaw?
Czy ewentualnie ten cukier można wykorzystać do gazowania piwa (dodawać go do butelek przy rozlewie)? |
Tu masz proporcje http://wes.pl/index.php?p=3&id=3&&idst=3&o=Jak%20warzy%E6?&poziom=pk&&m=3&&md=3
Zwykły cukier nie jest polecany do piwa ( no chyba że wymaga tego styl )
Jeśli masz ten piwowarski do dodaj, piwo i tak będzie lepsze jak "sklepowe" |
|
Powrót do góry |
|
 |
tanksztela Nieśmiało stawia pierwsze kroki
|
Wysłany: Piątek 20-05-2011, 12:18:39 Temat postu: Re: pewnie głupie, ale ... |
|
|
No właśnie w tym opisie pisze: puszki z ekstraktem....
Ja mam jedną puszkę. Mam to rozumieć, tak, że cukier "zastępuję" tę drugą? _________________ "Powaga jest puklerzem głupców" |
|
Powrót do góry |
|
 |
anteks Weteran

|
Wysłany: Piątek 20-05-2011, 19:59:21 Temat postu: |
|
|
można tak powiedzieć |
|
Powrót do góry |
|
 |
Taj_pan Praktykant
|
Wysłany: Niedziela 22-05-2011, 17:02:08 Temat postu: |
|
|
Myślę, że najlepiej byłoby dać dużą puszkę ekstraktu nachmielonego i drugą nienachmielonego. Gdyby zrobić z puszki 11 litrów mogłoby się okazać, że jest zbyt mocno nachmielone. Ale to wszystko rzecz gustu.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Bystrzak
|
Wysłany: Piątek 03-06-2011, 08:21:36 Temat postu: |
|
|
mój sprawdzony sposób na uwarzenie piwa z ekstratu wesowego (a uwarzyłem już ponad 60 warek)
- puszka 1,7 ekstraktu nachmielonego
- puszka 1,7 ekstraktu nienachmielonego
podgrzewam w dużym garnku (ok 18l.) 9-10 l wody - dodaję dwie puszki, doprowadzam do wrzenia (trzeba uważać - bo wykipi) i gotuję na małym ogniu ok. 40min.
Wcześniej w zdezynfekowanym pojemniku fermentacyjnym przygotowuję ok. 13 litrów przegotowanej wody (robię to dzień wcześniej - wtedy jest zimna).
Studzę garnek z uwarzonymi ekstraktami (najlepiej w brodziku - wannie w zimnej wodzie) i wlewam do fermentora z zimną wodą.
Gdy temperatura spadnie poniżej 30 stopniu dodaję drożddże (rozpuszczone wcześniej w ciepłej wodzie - żeby popracowały - zrobi się spora pianka).
Mieszam to wszystko intensywnie dużą łychą (zdezyfekowaną) - przykrywam pojemnik - ok tygodnia burzliwej fermentacji.
Po tygodniu zlewam delikatnie piwo znad osiadłych drożdży do drugiego pojemnika - zamykam szczelnie pokrywką z rurką fermentacyjną na 2 dygodnie - fermentacja cicha.
Potem zagotowuję szklankę wody i 200g. suchego ekstraktu słodowego - wlewam do pustego zdezynfekowanego pojemnika z kranikiem; zlewam delikatnie znad osadu piwo z ichej fermentacji i rozlewam do butelek.
Wychodzi ze 45 butelek 0,5 o ekstrakcie ok 11-12 blg i 4-5 procent alk.
Można użyć tylko ekstraktu nienachmielonego i dodać w czasie warzenia szyszki chmielowe - ale z nachmielonego ekstraktu wesowego piwo wychodzi subtelniejsze (moim zdaniem)
To by było na tyle - powodzenia w nowym hobby a wciąga niesamowicie i zapasy strasznie się kurczą bo generalnie kobiety, które nie lubia piwa - to te domowe jakoś lubią  _________________ Robert |
|
Powrót do góry |
|
 |
anteks Weteran

|
Wysłany: Sobota 04-06-2011, 21:12:15 Temat postu: |
|
|
Robert napisał: |
gotuję na małym ogniu ok. 40min.
|
Ja gotuję 10 i myślę że to spokojnie wystarczy do sterylizacji brzeczki |
|
Powrót do góry |
|
 |
Taj_pan Praktykant
|
Wysłany: Sobota 04-06-2011, 23:34:12 Temat postu: |
|
|
Czyli 0,5 godziny oszczędności gazu  |
|
Powrót do góry |
|
 |
WES WES Sp. z o.o.

|
Wysłany: Niedziela 05-06-2011, 03:40:38 Temat postu: |
|
|
Anteks warzy piwo krócej warzone,
Robert warzy piwo dłużej warzone.
Każdy Piwowar Domowy, latami wypracowuje swoje własne piwo domowe.  _________________ Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Andrzej Moroz Młodzież forumowa

|
Wysłany: Poniedziałek 06-06-2011, 12:08:27 Temat postu: |
|
|
Miejmy nadzieję, że obydwaj warzą DOBRE piwo  _________________ "Mnich" Browar Domowy od A.D. 2009 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Taj_pan Praktykant
|
Wysłany: Poniedziałek 25-07-2011, 23:23:07 Temat postu: |
|
|
Z całą pewnością obydwaj warzą bardzo dobre piwa.A ze każdy postępuje na swój sposób to chwała im za to. Gdyby wszyscy wszystko robili tak samo, to ten świat byłby śmiertelnie nudny i stereotypowy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
sippi_49 Stażysta
|
Wysłany: Czwartek 28-07-2011, 17:12:19 Temat postu: |
|
|
Z pewnością tak by było.Niektóre ustroje chciały społeczeństwom taką przypadłość narzucić. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Taj_pan Praktykant
|
Wysłany: Czwartek 28-07-2011, 18:54:16 Temat postu: |
|
|
I dalej tak się dzieje. Tylko nie chodzi już tylko o ustroje, ale również o różne nacje, organizacje i grupy wzajemnej adoracji  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Poniedziałek 01-08-2011, 10:04:20 Temat postu: |
|
|
Hmmm... A bywa, że oficjalnie się różnią - tak bywa w polityce - a w rzeczywistości są idealnie tacy sami: ZACIEKLI W NIENAWIŚCI DO INNYCH. Co gorsze, wyborcy albo to tolerują (własnym kosztem, bo przecież tych zaciekłych polityków i ich partie utrzymują ze swoich podatków), albo... nie idą na wybory, co jest równie złe. Pomijam zwolenników jakiejś partii z przekonania. Ale jakże często wyborcy staja się zwolennikami jednej formacji tylko dlatego, że w sondażach i potem przy urnie głosują nie ZA jakimś programem, ale PRZECIW któremuś. Dlatego ja - mając tego dość - zaangażowałem się w coś, co buduje się naprawdę od podstaw. I nawet mimo tego, że to stronnictwo nie wystartuje w tegorocznych wyborach parlamentarnych
Na tym forum jednak najważniejsze jest piwo domowe! Bo ta 'idea" nas wszystkich tutaj łączy - ponad wszystkim innym, co może nas różnić! Bo dobre piwo, to jest to!  _________________ "Mnich" Browar Domowy od A.D. 2009 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Taj_pan Praktykant
|
Wysłany: Poniedziałek 01-08-2011, 10:11:27 Temat postu: |
|
|
Masz rację, kichać na politykę i polityków. Łączy nas tutaj wspólna idea warzenia dobrego domowego piwa. I to się liczy najbardziej.
Piszesz, że nie może nas nic dzielić i masz rację.
Niemniej jednak uważam, że piwo Ciemne jest zdecydowanie lepsze od jasnego  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Poniedziałek 01-08-2011, 10:20:54 Temat postu: |
|
|
Patrz, jak my się będziemy pięknie różnić! Ja lubię i ciemne ale i jasne to tak jak z kobietami: oglądam się i za blondynkami i za brunetkami, bo ...każde piwo zapewne smakuje inaczej
A co do polityki, to ja zaangażowałem się w budowę nowej partii. Zasada jest jedna: zero dawnych prezesów! nie z egoizmu, ale dlatego, że to własnie to najczęściej zasiedziali prezesi są łyżką dziegciu w beczce miodu.
Ech, szkoda, że nie mamy możliwości na spotkanie przy kufelku DOMOWEGO, by pogadać i o piwku, i o kobietach i o polityce Dokładnie w tej kolejności  _________________ "Mnich" Browar Domowy od A.D. 2009 |
|
Powrót do góry |
|
 |
sippi_49 Stażysta
|
Wysłany: Poniedziałek 01-08-2011, 12:26:30 Temat postu: |
|
|
Jestem za a nawet przeciw,czyli po środku.Dotyczy to piwka i kobiet jak powiedział mój przedmówca.Czyż nie milsze jest zimne piwko z uroczą blondynką lub brunetką od polityki?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Taj_pan Praktykant
|
Wysłany: Poniedziałek 01-08-2011, 21:37:05 Temat postu: |
|
|
Sipi mylisz się, bo to ja jestem prawie po środku. Jadąc od Ciebie trzeba przejechać obok mnie, żeby dotrzeć do Andrzeja i odwrotnie .
A swoją drogą to miła rzecz spotkać się w doborowym gronie przy kufelku domowego  |
|
Powrót do góry |
|
 |
sippi_49 Stażysta
|
Wysłany: Środa 03-08-2011, 18:50:17 Temat postu: |
|
|
Ważne że wiemy o co chodzi.  |
|
Powrót do góry |