Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wirzinkiewicz Już gaworzy
Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 8
|
Wysłany: Sobota 18-06-2011, 12:08:07 Temat postu: Ciemny słodowy 1.2 |
|
|
Ciemny ekstrakt słodowy 1.2 kg. Ile wody ile drożdży? Kto podpowie?
Dzięki!
HW |
|
Powrót do góry |
|
 |
sippi_49 Stażysta
Dołączył: 30 Cze 2010 Posty: 50 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: Sobota 18-06-2011, 13:24:10 Temat postu: |
|
|
Witam!Jeżeli zaczynasz przygodę z warzeniem piwa to musiałbyś mieć jeszcze ekstrakt nachmielony lub chmiel,drożdże piwowarskie i minimalną ilość sprzętu.Z samego ekstraktu nie uwarzysz piwa.Na stronie WES jest zakładka piwo domowe i następna jak warzyć.Przeczytaj.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
anteks Weteran

Dołączył: 02 Paź 2004 Posty: 774 Skąd: opalenica
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wirzinkiewicz Już gaworzy
Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 8
|
Wysłany: Poniedziałek 20-06-2011, 07:08:00 Temat postu: Chmiel |
|
|
OK. Dziękuję. |
|
Powrót do góry |
|
 |
wirzinkiewicz Już gaworzy
Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 8
|
Wysłany: Środa 29-06-2011, 20:02:20 Temat postu: |
|
|
A drożdże górnej i dolnej fermentacji? W czym jest różnica. Które zastosować? |
|
Powrót do góry |
|
 |
anteks Weteran

Dołączył: 02 Paź 2004 Posty: 774 Skąd: opalenica
|
Wysłany: Środa 29-06-2011, 21:33:29 Temat postu: |
|
|
Dolnej do powiedzmy 12-15°C a powyżej tej granicy górne |
|
Powrót do góry |
|
 |
wirzinkiewicz Już gaworzy
Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 8
|
Wysłany: Piątek 29-07-2011, 09:23:42 Temat postu: Drożdże |
|
|
Ile drożdży muszę zastosować gdy mam dwie puszki słodów, jedna 1,7 kg, druga 1,2 kg. Czy saszetka 11 gramów wystarcza? |
|
Powrót do góry |
|
 |
sippi_49 Stażysta
Dołączył: 30 Cze 2010 Posty: 50 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: Piątek 29-07-2011, 11:03:37 Temat postu: |
|
|
Wystarczy.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Taj_pan Praktykant
Dołączył: 22 Maj 2011 Posty: 74 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Piątek 29-07-2011, 19:40:26 Temat postu: |
|
|
Mam nadzieję, że ta puszka 1,7 to nachmielony ekstrakt. Jeżeli nie, to w trakcie warzenia, będziesz musiał dodatkowo nachmielić brzeczkę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
wirzinkiewicz Już gaworzy
Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 8
|
Wysłany: Sobota 30-07-2011, 12:36:30 Temat postu: cukier |
|
|
OK. Nachmielony.
W instrukcji na puszcze nie mówi się o cukrze w trakcie mieszania składników przed warzeniem. Dopiero przed rozlaniem do butelek jest mowa o minimalnej ilości.
Nie potrzeba sypać cukru? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Taj_pan Praktykant
Dołączył: 22 Maj 2011 Posty: 74 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sobota 30-07-2011, 13:40:12 Temat postu: |
|
|
Nie do warzenia nie daje się cukru. Dopiero przed rozlewem dodaje się niewielką ilość cukru, glukozy a najlepiej suchego ekstraktu słodowego. Można przy pomocy odpowiedniej miarki dodać do każdej butelki, albo odpowiednią ilość nasypać do fermentora i dokładnie wymieszać z całością i dopiero butelkować. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Taj_pan Praktykant
Dołączył: 22 Maj 2011 Posty: 74 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sobota 30-07-2011, 13:44:31 Temat postu: |
|
|
Na puszkach 1,7 kg niektórych producentów jest napisane, że wystarcza na uwarzenie 20l piwa. Zalecają dodać 1 kg cukru. Wychodzi wtedy bardzo cienkie piwo. Zamiast tego lepiej dodać puszkę 1,2 kg ekstraktu słodowego. Wtedy piwo jest o wiele pełniejsze w smaku i nie podchodzi bimbrem.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
wirzinkiewicz Już gaworzy
Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 8
|
Wysłany: Sobota 30-07-2011, 15:45:08 Temat postu: THX |
|
|
Super dzięki! No to robię! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Taj_pan Praktykant
Dołączył: 22 Maj 2011 Posty: 74 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sobota 30-07-2011, 17:20:06 Temat postu: |
|
|
Powodzenia i przyjemnej pracy.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
wirzinkiewicz Już gaworzy
Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 8
|
Wysłany: Czwartek 04-08-2011, 12:05:58 Temat postu: Ferment |
|
|
Rozlałem z pojemnika do balona z rurką. No i nic nie bulgocze już ponad dobę, a chyba powinno. Coś zrobić, czy nie dotykać i do butelek po 5 dniach? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Taj_pan Praktykant
Dołączył: 22 Maj 2011 Posty: 74 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czwartek 04-08-2011, 18:53:58 Temat postu: |
|
|
Rozumiem, że przelałeś z burzliwej fermentacji na cichą. Poczekaj 5-7 dni. Teraz już raczej nie będzie bulgotać. Po tych dniach do butelek. Nie zapomnij o ekstrakcie, glukozie lub cukrze do refermentacji. |
|
Powrót do góry |
|
 |
wirzinkiewicz Już gaworzy
Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 8
|
Wysłany: Czwartek 04-08-2011, 21:34:52 Temat postu: Ferment |
|
|
Nieocenione rady. Rozumiem, do butelek, lyzeczka cukru i czekac co wyniknie! Dziki! |
|
Powrót do góry |
|
 |
anteks Weteran

Dołączył: 02 Paź 2004 Posty: 774 Skąd: opalenica
|
Wysłany: Piątek 05-08-2011, 12:45:18 Temat postu: Re: Ferment |
|
|
wirzinkiewicz napisał: |
Nieocenione rady. Rozumiem, do butelek, lyzeczka cukru i czekac co wyniknie! Dziki! |
Można łyżeczką , ale lepiej zrobić syrop i wlać do pojemnika przed rozlewem |
|
Powrót do góry |
|
 |
|