Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Joanna Praktykant

Dołączył: 14 Lut 2008 Posty: 80 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: Środa 04-05-2011, 21:06:16 Temat postu: Pasta z wędzonej makreli |
|
|
Pasta z wędzonej makreli
Składniki:
1/2 kg wędzonej makreli
1 lub 2 średnie cebule
2 łyżki oliwy z pestek winogron
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki ekstraktu słodowego jasnego
natka pietruszki
pieprz, sól, słodka papryka
Opis przygotowania:
Makrelę obrać ze skóry i usunąć ości.
Dokładnie rozdrobnić widelcem (można przepuścić przez maszynkę).
Wymieszać z oliwą, ekstraktem słodowym i koncentratem pomidorowym.
Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i świeżo posiekaną natkę pietruszki.
Doprawić do smaku.
Zamiast pietruszki można użyć szczypiorek / koperek / bazylię / rzeżuchę / kiełki rzodkiewki.
(fot. widoczne po zalogowaniu)
Ostatnio zmieniony przez Joanna dnia Niedziela 29-05-2011, 13:59:35, w całości zmieniany 3 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
sippi_49 Stażysta
Dołączył: 30 Cze 2010 Posty: 50 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: Czwartek 05-05-2011, 17:37:17 Temat postu: |
|
|
Można też dodać do tej pasty drobno posiekane jajo na twardo lub dwa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Joanna Praktykant

Dołączył: 14 Lut 2008 Posty: 80 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: Piątek 06-05-2011, 14:59:21 Temat postu: |
|
|
Dziekuję Następnym razem spróbuję. Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Joanna Praktykant

Dołączył: 14 Lut 2008 Posty: 80 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: Poniedziałek 29-08-2011, 10:20:01 Temat postu: |
|
|
Przywiozłam znad morza rewelacyjną wędzoną makrelkę i jeszcze lepszego wędzonego łososia.
Do makrelowej pasty dodałam dodatkowo pokrojoną w paseczki por a łososiową zrobiłam bardziej na ostro
Obie sałatki wyszły wyśmienite, nawet fotki nie udało mi się cyknąć, bo tak szybko zniknęły  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|