Joanna Praktykant

Dołączył: 14 Lut 2008 Posty: 80 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: Sobota 12-11-2011, 22:44:56 Temat postu: Papryka faszerowana |
|
|
Papryka faszerowana
Składniki:
10 papryk
1/2 kg świeżo mielonej karkówki
1,5 szklanki sypkiego ryżu
1 łyżka ekstraktu słodowego bursztynowego
3 jajka
2 cebule
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, majeranek, tymianek
0,2 kg sera żółtego
bulion
Opis przygotowania:
Odciąć wierzch każdej papryki, usunąć gniazda nasienne i oczyścić każdą z osobna.
Cebule obrać, oczyścić, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie.
Pod koniec dodać posiekany czosnek.
Karkówkę wymieszać z ryżem, ekstraktem słodowym bursztynowym, jajkami, cebulą i czosnkiem.
Doprawić do smaku pozostałymi przyprawami.
Każdą paprykę napełniać farszem maksymalnie do 2/3 wysokości, posypać tartym żółtym serem, oprószyć majerankiem i przykryć odciętym wierzchem.
Ułożyć dość ciasno w garnku i gotować w bulionie na wolnym ogniu do miękkości.
Podawać gorące.
(fot. widoczne po zalogowaniu)
Ostatnio zmieniony przez Joanna dnia Sobota 12-11-2011, 22:48:37, w całości zmieniany 1 raz |
|