Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Joanna Praktykant

Dołączył: 14 Lut 2008 Posty: 80 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: Niedziela 20-11-2011, 08:51:56 Temat postu: Piękna Helena |
|
|
Piękna Helena
To wspaniały deser, który przywędrował do nas prosto z Francji.
Prawdopodobnie powstał z okazji paryskiej premiery sławnej operetki Offenbacha „Belle Helene” w roku 1864. Restauratorzy chcieli uraczyć swoich gości różnymi specjałami nawiązującymi w nazwie do spektaklu. I tak powstał deser, który przetrwał prawie 1,5 wieku i krążąc po różnych zakątkach świata rozkochał w sobie podniebienia wielu z nas.
Wolsztyn również ma swoją „Piękną Helenę” - słynny przedwojenny parowóz Pm 36-2, który nadal można zobaczyć wyruszający w trasę!!! Wolsztyńska parowozownia jest jedyną czynną parowozownią w Europie.
Poniżej zaprezentuję moją wersję przepisu na tą wspaniałą gruszkę.
W przepisie w ogóle nie został użyty cukier.
Cała słodycz pochodzi z rodzimych wolsztyńskich ekstraktów słodowych: jasnego oraz ciemnego.
Powstał lekki deser o bardzo subtelnym smaku. Polecam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Joanna Praktykant

Dołączył: 14 Lut 2008 Posty: 80 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: Niedziela 20-11-2011, 09:00:42 Temat postu: Piękna Helena |
|
|
Piękna Helena
Składniki (na 6 osób):
6 gruszek {gruszki mają być dojrzałe ale jeszcze twarde}
lody waniliowe
płatki migdałowe
syrop:
1 l wody
5 czubatych łyżek jasnego ekstraktu słodowego
4 łyżki soku z cytryny
1 /2 laski wanilii
szczypta cynamonu
sos czekoladowy:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki jasnego ekstraktu słodowego
1 łyżka ciemnego ekstraktu słodowego
2 łyżki masła
6 łyżek śmietanki
+ 100 ml brandy (ew. rumu)
Opis przygotowania:
Przygotować syrop.
Gruszki obrać (uważając aby zostawić ogonek), delikatnie wydrążyć nasiona i ułożyć pionowo w dużym garnku. Zalać gorącym syropem i gotować na małym ogniu ok. 15 minut.
Następnie gruszki odsączyć z syropu i ostudzić.
W międzyczasie uprażyć na złoto płatki migdałów oraz przygotować sos czekoladowy.
Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając śmietankę, masło oraz ekstrakty słodowe.
Zdjąć z ognia, dodać brandy, wymieszać i szybko podawać.
Propozycja podania:
Gruszkę polać sosem czekoladowym, posypać prażonymi migdałami. Obok ułożyć lody waniliowe.
(fot. widoczne po zalogowaniu) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|