WES Sp. z o.o. - FORUM 
Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna Strona Główna WES Sp. z o.o.
 RejestracjaRejestracja   FAQFAQ 
 ProfilProfil   SzukajSzukaj 
 Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 AlbumAlbum 

Obecny czas to Poniedziałek, 18 grudnia 2017, 19:34:26
  Wytwórnia Ekstraktów Słodowych Sp. z o. o.  
Piękna Helena

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Joanna
Praktykant


Dołączył: 14 Lut 2008
Posty: 80
Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Niedziela 20-11-2011, 08:51:56    Temat postu: Piękna Helena Odpowiedz z cytatem

Piękna Helena

To wspaniały deser, który przywędrował do nas prosto z Francji.
Prawdopodobnie powstał z okazji paryskiej premiery sławnej operetki Offenbacha „Belle Helene” w roku 1864. Restauratorzy chcieli uraczyć swoich gości różnymi specjałami nawiązującymi w nazwie do spektaklu. I tak powstał deser, który przetrwał prawie 1,5 wieku i krążąc po różnych zakątkach świata rozkochał w sobie podniebienia wielu z nas.

Wolsztyn również ma swoją „Piękną Helenę” - słynny przedwojenny parowóz Pm 36-2, który nadal można zobaczyć wyruszający w trasę!!! Wolsztyńska parowozownia jest jedyną czynną parowozownią w Europie.

Poniżej zaprezentuję moją wersję przepisu na tą wspaniałą gruszkę.
W przepisie w ogóle nie został użyty cukier.
Cała słodycz pochodzi z rodzimych wolsztyńskich ekstraktów słodowych: jasnego oraz ciemnego.
Powstał lekki deser o bardzo subtelnym smaku. Polecam Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Joanna
Praktykant


Dołączył: 14 Lut 2008
Posty: 80
Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Niedziela 20-11-2011, 09:00:42    Temat postu: Piękna Helena Odpowiedz z cytatem

Piękna Helena


Składniki (na 6 osób):

6 gruszek {gruszki mają być dojrzałe ale jeszcze twarde}
lody waniliowe
płatki migdałowe

syrop:
1 l wody
5 czubatych łyżek jasnego ekstraktu słodowego
4 łyżki soku z cytryny
1 /2 laski wanilii
szczypta cynamonu

sos czekoladowy:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki jasnego ekstraktu słodowego
1 łyżka ciemnego ekstraktu słodowego
2 łyżki masła
6 łyżek śmietanki
+ 100 ml brandy (ew. rumu)


Opis przygotowania:

Przygotować syrop.
Gruszki obrać (uważając aby zostawić ogonek), delikatnie wydrążyć nasiona i ułożyć pionowo w dużym garnku. Zalać gorącym syropem i gotować na małym ogniu ok. 15 minut.
Następnie gruszki odsączyć z syropu i ostudzić.

W międzyczasie uprażyć na złoto płatki migdałów oraz przygotować sos czekoladowy.
Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając śmietankę, masło oraz ekstrakty słodowe.
Zdjąć z ognia, dodać brandy, wymieszać i szybko podawać.

Propozycja podania:
Gruszkę polać sosem czekoladowym, posypać prażonymi migdałami. Obok ułożyć lody waniliowe.

(fot. widoczne po zalogowaniu)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
-- Template created by Wabisurf.net --