Joanna Praktykant

Dołączył: 14 Lut 2008 Posty: 80 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: Sobota 21-01-2012, 23:59:07 Temat postu: Szynka z morelami |
|
|
Szynka z morelami
Składniki:
1 średniej wielkości szynka na pieczeń (ok. 1,5 kg)
1 łyżeczka soli morskiej
6 ząbków czosnku
1 słoiczek ekstraktu słodowego bursztynowego (140 g)
100 g suszonych moreli
2-3 łyżki oliwy z oliwek
pół szklanki jasnego piwa (ew. bulionu)
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka majeranku
1 łyżka tymianku
Opis przygotowania:
Umyć i osuszyć mięso.
Morele wymieszać z 2 łyżkami ekstraktu słodowego bursztynowego.
W moździerzu utrzeć czosnek z solą.
Dodać pozostały ekstrakt słodowy, oliwę oraz przyprawy. Wymieszać.
Mięso naciąć poziomo wzdłuż (aby powstała kieszeń), nadziać morelami.
Jeśli to konieczne, można zawiązać nicią (dratwą) w siateczkę.
Szynkę natrzeć marynatą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Umieścić w brytfannie (ew. w folii), podlać piwem i piec pod przykryciem w 200 C ok 30 min, a następnie obniżając temperaturę do 175 C ok. 60 min.
(fot. widoczne po zalogowaniu) |
|