Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
geddeon Już gaworzy
Dołączył: 16 Maj 2011 Posty: 9 Skąd: Kraków NH
|
Wysłany: Niedziela 04-03-2012, 12:20:16 Temat postu: |
|
|
Poprzednie warki to
Bursztynowe z ekstraktów, oraz Koelch ze słodów
Niestety fermentowały w upalne dni w mieszkaniu.
Temp wewnątrz ok 26-27*C na zewnątrz jeszcze więcej
Burzliwa trwała ok 4-5 dni
Początkowe Blg to ok 12. na cichą poszło po drugim pomiarze przeprowadzonym dzień po dniu. Blg wynosiło ok 1-1,5 i nie spadało.
Na cichej stało chyba za długo (ok. 5 dni) i też w podobnej temperaturze.
No cóż ... mam teraz ponad 60 butelek kwaśno-owocowego trunku, który trzeba będzie utylizować
PS. Kupiłem kiedyś piwko z jakiejś regionalnej wytwórni i zauważyłem że smak jest ten sam tyle ze nie kwaśne  _________________ Kim jest do cholery ten KRETES i dlaczego zawsze wygrywa ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
anteks Weteran

Dołączył: 02 Paź 2004 Posty: 774 Skąd: opalenica
|
Wysłany: Niedziela 04-03-2012, 15:59:36 Temat postu: |
|
|
Brak piany może być spowodowany przegazowaniem piwa |
|
Powrót do góry |
|
 |
geddeon Już gaworzy
Dołączył: 16 Maj 2011 Posty: 9 Skąd: Kraków NH
|
Wysłany: Niedziela 04-03-2012, 19:31:04 Temat postu: |
|
|
ale to już historia .... zobaczymy co teraz wyjdzie  _________________ Kim jest do cholery ten KRETES i dlaczego zawsze wygrywa ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
geddeon Już gaworzy
Dołączył: 16 Maj 2011 Posty: 9 Skąd: Kraków NH
|
Wysłany: Niedziela 18-03-2012, 11:01:45 Temat postu: |
|
|
Piwo już od 6-ego marca w butelkach, w piwnicy w temp. ok 15%
Ciekawi mnie fakt że zamiast jasnej ma lekko bursztynowa barwę.
Ale jak to wyczytałem już gdzieś na forum to efekt dłuższego gotowania.
W instrukcji było 10 min i tyleż właśnie gotowałem.
Z drugiej strony trudno dokładnie przewidzieć od kiedy to gotowanie tak naprawdę się zaczyna
I mała ciekawostka. Piwo rozlewane do butelek miało identyczny zapach jak kupiony w sklepie Porter Żywiecki.
Mam nadzieję że wreszcie się uda stworzyć coś co będzie smakowało
PS.
Mam jeszcze jedno pytanie.
Czy ktoś używał kiedyś takich specyfików jak mech irlandzki ?
Wyczytałem, że używa się tego do wyklarowania piwa.
Słyszałem też że można użyć też żelatynę spożywczą.
Tylko kiedy , jak i w jakich ilościach i czy w ogóle warto ?? _________________ Kim jest do cholery ten KRETES i dlaczego zawsze wygrywa ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
anteks Weteran

Dołączył: 02 Paź 2004 Posty: 774 Skąd: opalenica
|
Wysłany: Poniedziałek 19-03-2012, 14:19:58 Temat postu: |
|
|
Od 10 min gotowania brzeczka zbytnio się nie przyciemni.Z mchem i żelatyną można dać sobie spokój, zamiast tego zlej na cichą.Podczas leżakowania w butelkach też sie wyklaruje |
|
Powrót do góry |
|
 |
geddeon Już gaworzy
Dołączył: 16 Maj 2011 Posty: 9 Skąd: Kraków NH
|
Wysłany: Wtorek 20-03-2012, 15:38:37 Temat postu: |
|
|
Dziś otworzyłem jedna butelkę w celach testowych.
Piwo ma dwa tygodnie (młode) ale smakuje całkiem nieźle...
Troszkę słabe spienienie, ale kolorek lekko bursztynowy, smak troszkę zalatujący porterem, ale mniej intensywny. Jak dla mnie delikatnie za mało niechmielone.
Ogólnie to chyba wyszło Reszta butelek musi poleżeć do połowy maja
Mam nadzieję że doleżą  _________________ Kim jest do cholery ten KRETES i dlaczego zawsze wygrywa ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
sippi_49 Stażysta
Dołączył: 30 Cze 2010 Posty: 50 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: Środa 21-03-2012, 16:34:36 Temat postu: |
|
|
Będzie dobre.Warz następne.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
maclodz Nieśmiało stawia pierwsze kroki
Dołączył: 27 Maj 2012 Posty: 2
|
Wysłany: Niedziela 27-05-2012, 20:00:03 Temat postu: |
|
|
Witam
Potrzebuję pilnie porady.
Zakończyłem fermentację burzliwą, zlałem brzeczkę na fermentację cichą. Czy teraz powinienem dodać glukozę czy dopiero po ok. 7-10 dniach przed butelkowaniem? Jak powinna być temperatura fermentacji cichej?
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
sippi_49 Stażysta
Dołączył: 30 Cze 2010 Posty: 50 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: Poniedziałek 28-05-2012, 17:22:33 Temat postu: |
|
|
Po cichej fermentacji dokonujesz obciągu i dopiero wtedy dodajesz glukozę (w celu nagazowania w butelkach)  |
|
Powrót do góry |
|
 |
sippi_49 Stażysta
Dołączył: 30 Cze 2010 Posty: 50 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: Poniedziałek 28-05-2012, 17:25:35 Temat postu: |
|
|
Temperatura może być taka jak przy burzliwej lub o 2 stopnie niższa.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
maclodz Nieśmiało stawia pierwsze kroki
Dołączył: 27 Maj 2012 Posty: 2
|
Wysłany: Poniedziałek 28-05-2012, 17:36:35 Temat postu: |
|
|
Dzięki za info.
Tak też myślałem na logikę, ale nigdzie jasno to nie wynikało, stąd moje pytanie.
Temperaturę mam ok. 20 stopni, powinno być ok. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|