WES Sp. z o.o. - FORUM 
Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna Strona Główna WES Sp. z o.o.
 RejestracjaRejestracja   FAQFAQ 
 ProfilProfil   SzukajSzukaj 
 Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 AlbumAlbum 

Obecny czas to Sobota, 18 listopada 2017, 13:01:53
  Wytwórnia Ekstraktów Słodowych Sp. z o. o.  
Pierwszy raz z wesem :)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
geddeon
Już gaworzy


Dołączył: 16 Maj 2011
Posty: 9
Skąd: Kraków NH

PostWysłany: Niedziela 04-03-2012, 12:20:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poprzednie warki to
Bursztynowe z ekstraktów, oraz Koelch ze słodów

Niestety fermentowały w upalne dni w mieszkaniu.
Temp wewnątrz ok 26-27*C na zewnątrz jeszcze więcej
Burzliwa trwała ok 4-5 dni
Początkowe Blg to ok 12. na cichą poszło po drugim pomiarze przeprowadzonym dzień po dniu. Blg wynosiło ok 1-1,5 i nie spadało.

Na cichej stało chyba za długo (ok. 5 dni) i też w podobnej temperaturze.
No cóż ... mam teraz ponad 60 butelek kwaśno-owocowego trunku, który trzeba będzie utylizować Smile
PS. Kupiłem kiedyś piwko z jakiejś regionalnej wytwórni i zauważyłem że smak jest ten sam tyle ze nie kwaśne Smile

_________________
Kim jest do cholery ten KRETES i dlaczego zawsze wygrywa ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora MSN Messenger
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Niedziela 04-03-2012, 15:59:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Brak piany może być spowodowany przegazowaniem piwa
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
geddeon
Już gaworzy


Dołączył: 16 Maj 2011
Posty: 9
Skąd: Kraków NH

PostWysłany: Niedziela 04-03-2012, 19:31:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale to już historia .... zobaczymy co teraz wyjdzie Rolling Eyes
_________________
Kim jest do cholery ten KRETES i dlaczego zawsze wygrywa ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora MSN Messenger
geddeon
Już gaworzy


Dołączył: 16 Maj 2011
Posty: 9
Skąd: Kraków NH

PostWysłany: Niedziela 18-03-2012, 11:01:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piwo już od 6-ego marca w butelkach, w piwnicy w temp. ok 15%
Ciekawi mnie fakt że zamiast jasnej ma lekko bursztynowa barwę.
Ale jak to wyczytałem już gdzieś na forum to efekt dłuższego gotowania.
W instrukcji było 10 min i tyleż właśnie gotowałem.
Z drugiej strony trudno dokładnie przewidzieć od kiedy to gotowanie tak naprawdę się zaczyna Smile
I mała ciekawostka. Piwo rozlewane do butelek miało identyczny zapach jak kupiony w sklepie Porter Żywiecki. Smile
Mam nadzieję że wreszcie się uda stworzyć coś co będzie smakowało Wink

PS.
Mam jeszcze jedno pytanie.
Czy ktoś używał kiedyś takich specyfików jak mech irlandzki ?
Wyczytałem, że używa się tego do wyklarowania piwa.
Słyszałem też że można użyć też żelatynę spożywczą.
Tylko kiedy , jak i w jakich ilościach i czy w ogóle warto ??

_________________
Kim jest do cholery ten KRETES i dlaczego zawsze wygrywa ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora MSN Messenger
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Poniedziałek 19-03-2012, 14:19:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Od 10 min gotowania brzeczka zbytnio się nie przyciemni.Z mchem i żelatyną można dać sobie spokój, zamiast tego zlej na cichą.Podczas leżakowania w butelkach też sie wyklaruje
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
geddeon
Już gaworzy


Dołączył: 16 Maj 2011
Posty: 9
Skąd: Kraków NH

PostWysłany: Wtorek 20-03-2012, 15:38:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziś otworzyłem jedna butelkę w celach testowych.

Piwo ma dwa tygodnie (młode) ale smakuje całkiem nieźle...
Troszkę słabe spienienie, ale kolorek lekko bursztynowy, smak troszkę zalatujący porterem, ale mniej intensywny. Jak dla mnie delikatnie za mało niechmielone.
Ogólnie to chyba wyszło Smile Reszta butelek musi poleżeć do połowy maja Smile
Mam nadzieję że doleżą Wink

_________________
Kim jest do cholery ten KRETES i dlaczego zawsze wygrywa ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora MSN Messenger
sippi_49
Stażysta


Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 50
Skąd: Wieluń

PostWysłany: Środa 21-03-2012, 16:34:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Będzie dobre.Warz następne. 2 piwka
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
maclodz
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 27 Maj 2012
Posty: 2

PostWysłany: Niedziela 27-05-2012, 20:00:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Potrzebuję pilnie porady.
Zakończyłem fermentację burzliwą, zlałem brzeczkę na fermentację cichą. Czy teraz powinienem dodać glukozę czy dopiero po ok. 7-10 dniach przed butelkowaniem? Jak powinna być temperatura fermentacji cichej?
pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
sippi_49
Stażysta


Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 50
Skąd: Wieluń

PostWysłany: Poniedziałek 28-05-2012, 17:22:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po cichej fermentacji dokonujesz obciągu i dopiero wtedy dodajesz glukozę (w celu nagazowania w butelkach) 2 piwka
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
sippi_49
Stażysta


Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 50
Skąd: Wieluń

PostWysłany: Poniedziałek 28-05-2012, 17:25:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Temperatura może być taka jak przy burzliwej lub o 2 stopnie niższa. 2 piwka
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
maclodz
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 27 Maj 2012
Posty: 2

PostWysłany: Poniedziałek 28-05-2012, 17:36:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za info.
Tak też myślałem na logikę, ale nigdzie jasno to nie wynikało, stąd moje pytanie.
Temperaturę mam ok. 20 stopni, powinno być ok.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
-- Template created by Wabisurf.net --