WES Sp. z o.o. - FORUM 
Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna Strona Główna WES Sp. z o.o.
 RejestracjaRejestracja   FAQFAQ 
 ProfilProfil   SzukajSzukaj 
 Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 AlbumAlbum 

Obecny czas to Poniedziałek, 18 grudnia 2017, 19:41:18
  Wytwórnia Ekstraktów Słodowych Sp. z o. o.  
Rurka fermentacyjna

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gercio
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 17 Wrz 2012
Posty: 2
Skąd: Kamienna Góra

PostWysłany: Poniedziałek 17-09-2012, 07:54:10    Temat postu: Rurka fermentacyjna Odpowiedz z cytatem

Witam. Jestem tu nowy, dopiero co zacząłem przygodę z piwowarstwem i mam kilka pytań.
Po pierwsze, może to pytanie wyda się głupie, ale mam pytanie jak zamontować rurkę fermentacyjną Very Happy Tzn wiem, że trzeba włożyć ją w to wieko w pojemniku, ale nic więcej w instrukcji, którą dostałem z zestawem nie jest napisane i nie za bardzo wiem czy trzeba ją czyms napełniać, czy trzeba ją zamykać tym czerwonym korkiem itp.

Drugie pytanie dotyczy dodania przy rozlewie do butelek ekstraktu słodowego sproszkowanego. Problem jest taki, trwa u mnie teraz fermentacja burzliwa. Ale odbywa się to w pojemniku bez kranika. Na cichą muszę przelać do pojemnika z kranikiem. A przy rozlewie do butelek chciałbym zrobic roztwór ekstraktu słodowego. Nie ma szans dozować tego sproszkowanego ekstraktu bezpośrednio do butelek ponieważ jest już on otwarty, bo użyłem do zrobienia startera i podejrzewam że mogłoby dojść do zakażenia. Chyba że się mylę. Jak więc koledzy i koleżanki radzicie? Zrobić roztwór, przelać po cichej z powrotem do pojemnika bez kranika, tam wymieszać z tym roztworem( oczywiscie zagotowanym wczesniej i wystudzonym) i później znów do pojemnika z kranikiem zeby rozlać do butelek? Nie za dużo tego przelewania?

Proszę o porady. Z góry dziękuję Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Poniedziałek 17-09-2012, 22:33:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

napełnić wodą, zatkać czerwonym korkiem.By zbyt wiele nie przelewać, zlej do pojemnika z kranikiem(pomiń cichą)Suchy zostaw sobie na "zaś" Do refermentacji użyj zwykły cukier,odważ jakieś 5-6g/l zalej wrzątkiem{możesz zagotować} wlej do fermentora z kranikiem, zlej na to przez zdezynfekowany wężyk młode piwo i rozlej do butelek
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Poniedziałek 17-09-2012, 22:34:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może napisz w profilu gdzie mieszkasz ( a nóż widelec za rogiem jest piwowar)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
gercio
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 17 Wrz 2012
Posty: 2
Skąd: Kamienna Góra

PostWysłany: Wtorek 18-09-2012, 09:47:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za odpowiedź. A proszę mi powiedzieć czy to że pominę cichą fermentację nie odbije się na samku piwa? Tak samo jak dodanie cukru zamiast ekstraktu? W instrukcji było napisane, że jednak poleca się dodawanie ekstraktu gdyż poprawia walory samkowe. Czy mógłbym zrobić np tak, że zagotuję ten roztwór ekstraktu, ochłodzę i wleję do kadzi z kranikiem, zamieszam i rozleję do butelek? Czy przed rozlewem do butelek po prostu nie powinno sie już wzburzać. A i przy okazji nasunęło mi sie drugie pytanie. W instrukcji napisane jest, że nie wolno zasysać piwa do weża ustami. To jak w takim razie przelać z jedego pojemnika do drugiego Very Happy ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Środa 19-09-2012, 19:36:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gercio napisał:
Dziękuję za odpowiedź. A proszę mi powiedzieć czy to że pominę cichą fermentację nie odbije się na samku piwa? Tak samo jak dodanie cukru zamiast ekstraktu? W instrukcji było napisane, że jednak poleca się dodawanie ekstraktu gdyż poprawia walory samkowe. Czy mógłbym zrobić np tak, że zagotuję ten roztwór ekstraktu, ochłodzę i wleję do kadzi z kranikiem, zamieszam i rozleję do butelek? Czy przed rozlewem do butelek po prostu nie powinno sie już wzburzać. A i przy okazji nasunęło mi sie drugie pytanie. W instrukcji napisane jest, że nie wolno zasysać piwa do weża ustami. To jak w takim razie przelać z jedego pojemnika do drugiego Very Happy ?

To pierwsze piwo \, więc i tak będzie smakować.10-14 dni burzliwej i powinno być OK. Ja sypię cukier i nawet certyfikowanym sędziom PSPD to nie przeszkadzało Very Happy .Na cichej już nic nie mieszamy, piwo ma się wyklarować.Ja zasysam paszczu
http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita
http://www.wiki.piwo.org/Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowych
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
-- Template created by Wabisurf.net --