WES Sp. z o.o. - FORUM 
Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna Strona Główna WES Sp. z o.o.
 RejestracjaRejestracja   FAQFAQ 
 ProfilProfil   SzukajSzukaj 
 Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 AlbumAlbum 

Obecny czas to Czwartek, 17 sierpnia 2017, 13:28:25
  Wytwórnia Ekstraktów Słodowych Sp. z o. o.  
...wolę zrobić sam

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Hobby
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Taj_pan
Praktykant


Dołączył: 22 Maj 2011
Posty: 74
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sobota 04-06-2011, 11:15:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja osobiście nie kupuję białej kiełbasy, wolę zrobić sam. Robota prosta jak budowa cepa, a efekt o ile lepszy od kupnego. Smile Jeżeli ktoś będzie zainteresowany mogę podać przepis. Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Sobota 04-06-2011, 21:14:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Taj_pan napisał:
Ja osobiście nie kupuję białej kiełbasy, wolę zrobić sam. Robota prosta jak budowa cepa, a efekt o ile lepszy od kupnego. Smile Jeżeli ktoś będzie zainteresowany mogę podać przepis. Very Happy

Jeśli można by prosić
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Taj_pan
Praktykant


Dołączył: 22 Maj 2011
Posty: 74
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sobota 04-06-2011, 23:24:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Proszę uprzejmie.
Wieprzowina z łopatki niezbyt ścięgnistej mielone na sitku 8-10 mm 4 kg
Podgardle wieprzowe niezbyt tłuste ok 1,5 kg mielone na sitku 3 mm 1,5 kg
Boczek niezbyt tłusty mielony na sitku 5 mm 1kg
Mięso z golonek 0,8 do 1 kg mielone 2 razy na sitku 2-3 mm
sól niejodowana 150 g
Majeranek ok 20 g
Czosnek ok 30 g
Pieprz ok 20g mielony
Kolendra mielona ok 10g
Mieszamy wszystkie składniki i zostawiamy na noc w lodówce. Rano dodajemy ok 200 ml wody i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.
Napychamy do przygotowanych wcześniej flaków nr 30-32. Odkręcamy na długości ok 15-20 cm
Mamy już kiełbasę białą surową. Jeżeli chcemy mieć parzoną, to wrzucamy kiełbasy do wrzącej wody i parzymy w temp 80-85 st przez ok 20-25 min
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Taj_pan
Praktykant


Dołączył: 22 Maj 2011
Posty: 74
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sobota 04-06-2011, 23:29:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oczywiście można dodać swoich ulubionych przypraw. Np. chcąc uzyskać kiełbasę na grill możemy dodać przyprawy grillowej i ok 10g zgniecionej gorczycy. Chcąc uzyskać bardziej pikantną możemy dodać mieszanki ostrej i słodkiej papryki, lub pieprzu cajenne.
Jeżeli chcemy mieć bardziej ziołową możemy dać dodatek różnych ziół np: zioła prowansalskie lub cząber lub tymianek, rozmaryn i ;ub własne ulubione
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Taj_pan
Praktykant


Dołączył: 22 Maj 2011
Posty: 74
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sobota 04-06-2011, 23:32:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oczywiście jeżeli ktoś będzie zainteresowany i będzie miał jakieś pytania służę wszelką pomocą Very Happy Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Taj_pan
Praktykant


Dołączył: 22 Maj 2011
Posty: 74
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Poniedziałek 06-06-2011, 11:21:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zamówiłem na jutro w sklepie mięsnym ładny kawałek boczku. Robię tak zawsze, gdy to co leży w lodówce niezbyt mi odpowiada. Jutro zrobię mielonkę a'la turystyczna, bo pokończyło mi się wszystko w zamrażarce i lodówce. Evil or Very Mad Jak ktoś będzie zainteresowany podam przepis Smile Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Andrzej Moroz
Młodzież forumowa


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 27
Skąd: Lubelskie

PostWysłany: Poniedziałek 06-06-2011, 12:02:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podaj ten przepis na mielonkę Smile Piszesz o ciekawych sprawach! I smacznych!!! Smile
_________________
"Mnich" Browar Domowy od A.D. 2009
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Taj_pan
Praktykant


Dołączył: 22 Maj 2011
Posty: 74
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Poniedziałek 06-06-2011, 13:49:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jutro odbiorę ponad dwa kg boczku. Musi być niezbyt tłusty. Taki zamówiłem.
Z boczku odkroję skórę. Boczek pokroję w kawałki takie, żeby weszły do maszynki. Zmielę na sitku 8 mm.
Na dwa kilo mielonego dam 35-40 g mieszanki peklosoli z solą kłodawską niejodowaną w stosunku 50/50.
Dodam jeszcze kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, ze 2 łyżki majeranku, łyżeczkę z górką mielonego pieprzu, pół płaskiej łyżeczki mielonej kolendry. jak ktoś lubi może dodać swoje ulubione zioła.
Wszystko dokładnie mieszam i zostawiam w lodówce na 48 godzin.
Po tym czasie wkładam farsz do : szynkowara, słoików, osłonki barierowej, osłonki kurczliwej.
W zależności od opakowania są różne metody dalszego postępowania.
Najprostsza- napełnić farszem dość szczelnie osłonkę barierową i dokładnie zawiązać na końcach. Wrzucić na wrzątek i parzyć w temp. ok 85 st przez ko 1,5 godz o ile batony nie są większe niż 1 kg.
smacznego
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Taj_pan
Praktykant


Dołączył: 22 Maj 2011
Posty: 74
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Poniedziałek 06-06-2011, 16:42:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tego wszystkiego w ferworze walki zapomniałem o najważniejszym. Trzeba dodać ok 100ml przegotowanej i ostudzonej wody na każdy kilogram farszu i można dodać jeszcze ok pół płaskiej łyżeczki żelatyny na 1 kg farszu.wszystko dokładnie wyrobić i wepchnąć do osłonki.
Ci co mają szynkowary mogą ten farsz włożyć do potrójnego woreczka HDPE i włożyć do szynkowara. Następnie zamknąć szynkowar, ścisnąć sprężynę i zostawić przez noc w lodówce. Następnego dnia zagotować wodę w dużym garnku, przykręcić gaz i wstawić szynkowar. Parzyć w temp ok 85 st przez ok 2,5 godz..Następnie wyjąć szynkowar szybko ostudzić, zdjąć spręzynę i zostawić do następnego dnia w lodówce.
Dla czeskich szynkowarów wielkość wsadu nie powinna przekroczyć 90 dkg
Można farsz włożyć do umytych i wyparzonych słoików. Napełniamy do ok 3/4 lub 4/5 pojemności. Pasteryzujemy słoiki 500ml pierwszego dnia ok 1 godz. Drugiego i trzeciego dnia po ok pół godziny.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
WES
WES Sp. z o.o.


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 2029
Skąd: Wolsztyn

PostWysłany: Poniedziałek 06-06-2011, 17:55:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Taj_pan napisał:
peklosoli

Skład chemiczny peklosoli:
NaCl + Azotyn sodu ( NaNO2 ) - 0,5 - 0,6 %

Azotyn sodu E-249 oraz azotyn potasu E-250, są stosowane do peklowania wędlin.
Zabezpieczają wędliny przed bakteriami wywołującymi jad kiełbasiany.
Czyli, chronią nasz organizm przed zatruciem.
Niestety, mają też szkodliwy wpływ na nasze zdrowie.
Azotyny wytwarzają rakotwórcze nitrozaminy. Sad

_________________
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
WES
WES Sp. z o.o.


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 2029
Skąd: Wolsztyn

PostWysłany: Poniedziałek 06-06-2011, 18:01:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Taj_pan napisał:
Pasteryzujemy słoiki 500ml pierwszego dnia ok 1 godz. Drugiego i trzeciego dnia po ok pół godziny.

Czyli, tyndalizujesz. puszcza oko

_________________
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Taj_pan
Praktykant


Dołączył: 22 Maj 2011
Posty: 74
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Poniedziałek 06-06-2011, 22:49:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oczywiście tyndalizuję. zabezpiecza to przed rozwojem bakterii, nawet tych bestlenowych. Taka konserwa może postać nawet bez lodówki. Tylko w takiej sytuacji zamiast świeżego czosnku daję granulowany Very Happy Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Taj_pan
Praktykant


Dołączył: 22 Maj 2011
Posty: 74
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Poniedziałek 06-06-2011, 22:52:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepraszam miało być beztlenowych Embarassed
A do mielonki przeznaczonej do zjedzenia na szybko, daję świeży czosnek i cebulę. Wszystko razem dobrze zmiksowane
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Taj_pan
Praktykant


Dołączył: 22 Maj 2011
Posty: 74
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Środa 27-07-2011, 22:05:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wes napisał
Cytat:
Azotyny wytwarzają rakotwórcze nitrozaminy.


Owszem azotyny wytwarzają rokotwórcze nitrozaminy, ale w tem powyżej 110-120 st C
Dlatego też przeprowadzamy obróbkę cieplną w temp poniżej tej wartości
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Taj_pan
Praktykant


Dołączył: 22 Maj 2011
Posty: 74
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czwartek 04-08-2011, 11:52:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do takiej mielonki można dodać, ugotowane na miękko w małej ilości wody, skórki wieprzowe. Jednak nie należy przekraczać 5-6 % ogólnej ilości farszu. Mielonka będzie wtedy bardziej zwięzła.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Taj_pan
Praktykant


Dołączył: 22 Maj 2011
Posty: 74
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czwartek 04-08-2011, 11:53:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Skórki należy zmielić 2-3 razy na sitku 2-3 mm. Very Happy Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
anna80
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 18 Cze 2014
Posty: 4

PostWysłany: Środa 18-06-2014, 11:34:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Taj_pan napisał:
Do takiej mielonki można dodać, ugotowane na miękko w małej ilości wody, skórki wieprzowe. Jednak nie należy przekraczać 5-6 % ogólnej ilości farszu. Mielonka będzie wtedy bardziej zwięzła.


A ilość wody czemu robi różnicę?

Jaka to jest wg ciebie mała ilość wody?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Gustaw
Młodzież forumowa


Dołączył: 10 Gru 2013
Posty: 23

PostWysłany: Czwartek 07-08-2014, 14:57:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jakieś inne wędliny, podroby?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Hobby Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
-- Template created by Wabisurf.net --