Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
WES WES Sp. z o.o.

|
Wysłany: Niedziela 30-01-2005, 13:07:32 Temat postu: Dziennik Piwowara Domowego |
|
|
Systematycznie otrzymujemy różne zapytania na temat informacji a co zatem idzie notatek, które Piwowar Domowy powinien zapisywać, aby móc rozwijać swój kunszt piwowarski.
Od pewnego czasu planujemy wydanie Dziennika Piwowara Domowego.
Zastanawiamy się nad układem i zawartością takiego dziennika.
- Jakie informacje powinny być zapisywane przez piwowara?
- Czy w dzienniku powinno być miejsce na coś więcej niż notatki, np. do opisu każdej warki może być dołączana (wklejana) fotografia lub wzór etykiety?
- Czy dziennik powinien być uniwersalny (rozbudowany), aby mogli z niego korzystać zarówno początkujący jak i bardziej zaawansowani piwowarzy?
- Czy raczej powinny być dwa różne - dla stawiających pierwsze kroki i dla zaawansowanych? A może jeszcze jeden dla tzw. "twardzieli"?
- Jaki powinien być format - wielkość?
- ...
Jako archiwum doświadczeń i wiedzy piwowara domowego, chyba powinien mieć twardą oprawę oraz zszyte karty. _________________ Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Krzysiu Rutyniarz
|
Wysłany: Niedziela 30-01-2005, 22:09:19 Temat postu: |
|
|
Ja prowadzę w formie elektronicznej bazy danych pod Access 98, praktycznie od samego początku warzenia. Zacząłem od rozbudowanej bazy z wieloma polami do sortowania i bardzo rozbudowanymi opisami, z czasem zrezygnowałem z części pół, a dane podaję bardziej faktograficzie niż opisowo. Do powtórzenia szczególnie udanej warki wystarczy.
Jak ktoś będzie zainteresowany, to spróbuję zrobić jakiś zrzut ekranu i pokazać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kopyr Już gaworzy

|
Wysłany: Czwartek 03-02-2005, 08:03:55 Temat postu: |
|
|
Ja na ten przykład byłbym zainteresowany  |
|
Powrót do góry |