WES Sp. z o.o. - FORUM 
Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna Strona Główna WES Sp. z o.o.
 RejestracjaRejestracja   FAQFAQ 
 ProfilProfil   SzukajSzukaj 
 Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 AlbumAlbum 

Obecny czas to Piątek, 22 września 2017, 6:32:41
  Wytwórnia Ekstraktów Słodowych Sp. z o. o.  
Przeniczne czas zrobić

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pi-kny
Stażysta


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 45
Skąd: Ostrów Wielkopolski

PostWysłany: Środa 18-05-2005, 18:15:59    Temat postu: Przeniczne czas zrobić Odpowiedz z cytatem

Witam!
Chce zrobic piwko z ekstraktu przenicznego 1,2kg + cukier lodowy ok 1kg
i teraz moje pytanie.
Jak to chmielic Question
Mam chmiel Magnum i Lubelski.
Jakie proporcje i jaki czas chmielenia.

Nigdy nie pilem piwka przenicznego wiec nie wiem jak powinno smakowac.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
Krzysiu
Rutyniarz


Dołączył: 17 Wrz 2004
Posty: 332
Skąd: Świdnica

PostWysłany: Środa 18-05-2005, 19:15:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nader oryginalna receptura - ten cukier lodowy, obawiam się, zabije wrodzoną lekkość piwa pszenicznego.

Chmieli się niewiele, w tym przypadku sam aromatyczny, gotowany nie dłużej niż pół godziny. Dawka Lubelskiego w gramach taka sama, jak goryczkowego do normalnego piwa.

I koniecznie drożdże pszeniczne, to sprawa najważniejsza, jesli piwo ma mieć rzeczywiście pszeniczny charakter.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
Tabletka
Praktykant


Dołączył: 05 Wrz 2004
Posty: 83
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Środa 18-05-2005, 20:50:54    Temat postu: Re: Przeniczne czas zrobić Odpowiedz z cytatem

Pi-kny napisał:
........ cukier lodowy ok 1kg.
Nigdy nie pilem piwka przenicznego wiec nie wiem jak powinno smakowac.


a ja tak w kwestii formalnej....
czemu ma służyć cukier lodowy ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
mjp
Praktykant


Dołączył: 17 Wrz 2004
Posty: 67
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czwartek 19-05-2005, 08:15:05    Temat postu: Re: Przeniczne czas zrobić Odpowiedz z cytatem

Tabletka napisał:

a ja tak w kwestii formalnej....
czemu ma służyć cukier lodowy ?

Schłodzeniu piwa? Laughing Wink

_________________
Pozdrawiam
Maciek
Jedno piwo, drugie piwo, trzecie piwo, gleba....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM
mjp
Praktykant


Dołączył: 17 Wrz 2004
Posty: 67
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czwartek 19-05-2005, 08:17:12    Temat postu: Re: Przeniczne czas zrobić Odpowiedz z cytatem

Pi-kny napisał:
Witam!
Chce zrobic piwko z ekstraktu przenicznego 1,2kg + cukier lodowy ok 1kg
i teraz moje pytanie.
Jak to chmielic Question
Mam chmiel Magnum i Lubelski.
Jakie proporcje i jaki czas chmielenia.

Nigdy nie pilem piwka przenicznego wiec nie wiem jak powinno smakowac.

O chmieleniu pisał już Krzysiu. Gdyby to było moje piwo, to zamiast cukru dałbym 1.8kg jasnego ekstraktu słodowego.

_________________
Pozdrawiam
Maciek
Jedno piwo, drugie piwo, trzecie piwo, gleba....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM
borysko
Stażysta


Dołączył: 06 Wrz 2004
Posty: 51
Skąd: Łód?

PostWysłany: Czwartek 19-05-2005, 09:03:48    Temat postu: Re: Przeniczne czas zrobić Odpowiedz z cytatem

mjp napisał:

O chmieleniu pisał już Krzysiu. Gdyby to było moje piwo, to zamiast cukru dałbym 1.8kg jasnego ekstraktu słodowego.

A ja dałbym 1,8 kg pszenicznego i 1,2 kg jęczmiennego. Ekstrakt pszeniczny nie jest tylko z pszenicy, zawiera też pewien udział jęczmiennego (jaki - pytanie do WESa). Żeby mówić o piwie pszenicznym w stylu weizen, udział pszenicy w słodach powinien wynosić co najmniej 50%.

_________________
Borysowy Browar, Borysowa Piekarenka
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
CarlBerg
Praktykant


Dołączył: 04 Wrz 2004
Posty: 120
Skąd: wrocław

PostWysłany: Czwartek 19-05-2005, 10:36:36    Temat postu: Re: Przeniczne czas zrobić Odpowiedz z cytatem

Pi-kny napisał:

Nigdy nie pilem piwka przenicznego wiec nie wiem jak powinno smakowac.

Chyba już czas to nadrobić !! Wink W każdym większym sklepie znajdziesz pszeniczniaki typu "Franziskaner", "Paulaner" czy inne. Degustacja jednej szklaneczki bardzo pomoże Ci w pó?niejszych ocenach własnego piwa

O to "rz" w słowie pszenica nie będę się czepiał FCJP Cool

_________________
Mikrobrowar "Siódemka" przeprasza koncerny
za gęstą, trwałą i obfitą pianę w swoich piwach
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM
WES
WES Sp. z o.o.


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 2029
Skąd: Wolsztyn

PostWysłany: Czwartek 19-05-2005, 10:53:35    Temat postu: Re: Przeniczne czas zrobić Odpowiedz z cytatem

borysko napisał:
Ekstrakt pszeniczny nie jest tylko z pszenicy, zawiera też pewien udział jęczmiennego (jaki - pytanie do WESa).

Odpowied? na zadane pytanie jest
tutaj -->> http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=6
oraz tutaj -->> http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=5
i tutaj -->> http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=4
(80% - słód pszeniczny; 20% słód jęczmienny).

_________________
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
WES
WES Sp. z o.o.


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 2029
Skąd: Wolsztyn

PostWysłany: Czwartek 19-05-2005, 21:47:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Proponuję:
ekstrakt słodowy pszeniczny 1,2 kg - 2 szt.
ekstrakt słodowy jasny 1,2 kg - 1 szt.
W efekcie uzyskasz piwo o składzie ponad 53% słodu pszenicznego i 46% słodu jęczmiennego.

_________________
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Irek
Praktykant


Dołączył: 07 Wrz 2004
Posty: 114
Skąd: Lubuskie, okolice Zielonej Góry

PostWysłany: Piątek 20-05-2005, 10:55:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.

To się nazywa precyzja. Nie masz problemu czy w połowie pszeniczne czy też w połowie jęczmienne . Wink
Najważniejsze by smakowało pszenicznie.

Moje pszeniczne "fuzlowe" Crying or Very sad jest takie sobie a robiłem w proporcjach 1,8 plus 1,2 a na koniec dosłodziłem dwoma puszkami ekstraktu. Efekt - samo z butelki wychodzi ale gorzej "wchodzi" ; (.
Ważne by chmiel gotować umieszczając go uprzednio w gęstym płóciennym woreczku. Smak się wygotuje a fuzle w większości pójdą do kosza. No i ten klar .

Pozdrawiam

_________________
Irek
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Pi-kny
Stażysta


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 45
Skąd: Ostrów Wielkopolski

PostWysłany: Piątek 20-05-2005, 17:49:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Krzysiu napisał:
Nader oryginalna receptura - ten cukier lodowy, obawiam się, zabije wrodzoną lekkość piwa pszenicznego.

Chmieli się niewiele, w tym przypadku sam aromatyczny, gotowany nie dłużej niż pół godziny. Dawka Lubelskiego w gramach taka sama, jak goryczkowego do normalnego piwa.

I koniecznie drożdże pszeniczne, to sprawa najważniejsza, jesli piwo ma mieć rzeczywiście pszeniczny charakter.


Dziekuje wszystkim za podpowiedzi Very Happy

Gdybym mial mozliwosc to uzyl bym dwoch puszek ekstraktu ale finanse nie pozwalaja wiec pomimo iż to profanacja chcialbym dodac cukru.

Do piwka ciemnego uzylem oprócz ekstraktu bursztymowego i barwiacego cukru kandyzowanego i efekt jest przedni
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
-- Template created by Wabisurf.net --