WES Sp. z o.o. - FORUM 
Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna Strona Główna WES Sp. z o.o.
 RejestracjaRejestracja   FAQFAQ 
 ProfilProfil   SzukajSzukaj 
 Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 AlbumAlbum 

Obecny czas to Niedziela, 19 listopada 2017, 11:34:52
  Wytwórnia Ekstraktów Słodowych Sp. z o. o.  
Ekstrakty - w jakich temperaturach są zacierane?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wielki_b
Już gaworzy


Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 10
Skąd: Wodzisław Śląski - Pszów

PostWysłany: Środa 28-12-2005, 22:08:11    Temat postu: Ekstrakty - w jakich temperaturach są zacierane? Odpowiedz z cytatem

Być może odpowied? na postawione w tytule pytanie gdzieś tu już jest, ale - jak to z żółtodziobami - zapytuję: w jakich temperaturach zacierany jest słód pilzneński, którego ekstrakt jest tu w ofercie?
Czy temperaturowy program zacierania jest stały (a więc powtarzalny)?

Pytam, bo czasami, zwłaszcza przy produkcji mocniejszych piw ze słodów, warto pokusić się o dodanie (do uzyskanej ze słodów brzeczki) ekstraktu.
Wiedząc jak jest prowadzone zacieranie ekstraktów można korygować swoje zacieranie. W pewnych przypadkach taka wiedza byłaby mi potrzebna.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
WES
WES Sp. z o.o.


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 2029
Skąd: Wolsztyn

PostWysłany: Środa 28-12-2005, 23:38:33    Temat postu: Re: Ekstrakty - w jakich temperaturach są zacierane? Odpowiedz z cytatem

wielki_b napisał:
powtarzalny
Tak.
_________________
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
wielki_b
Już gaworzy


Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 10
Skąd: Wodzisław Śląski - Pszów

PostWysłany: Czwartek 29-12-2005, 00:00:59    Temat postu: Re: Ekstrakty - w jakich temperaturach są zacierane? Odpowiedz z cytatem

wielki_b napisał:
w jakich temperaturach zacierany jest słód pilzneński, którego ekstrakt jest tu w ofercie?

A co z odpowiedzią na powyższe?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
WES
WES Sp. z o.o.


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 2029
Skąd: Wolsztyn

PostWysłany: Czwartek 29-12-2005, 00:21:36    Temat postu: Re: Ekstrakty - w jakich temperaturach są zacierane? Odpowiedz z cytatem

wielki_b napisał:
wielki_b napisał:
w jakich temperaturach

A co z odpowiedzią na powyższe?

Zacieranie rozpoczyna się od odpowiedniego przygotowania wody nalewowej. Proces zacierania trwa kilka godzin. Kończy się na temperaturze 78°C.

_________________
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
wielki_b
Już gaworzy


Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 10
Skąd: Wodzisław Śląski - Pszów

PostWysłany: Czwartek 29-12-2005, 00:40:25    Temat postu: Re: Ekstrakty - w jakich temperaturach są zacierane? Odpowiedz z cytatem

WES napisał:
Zacieranie rozpoczyna się od odpowiedniego przygotowania wody nalewowej. Proces zacierania trwa kilka godzin. Kończy się na temperaturze 78°C.

Temperatura 78 st. C nie jest temperaturą zacierania, bo i końcowe podgrzanie brzeczki nie temu służy.
A mnie chodziło o proces zacierania...

Hmmm... nie dość, że żółtodziub, to jeszcze natręt... Wink Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Marusia
Stażysta


Dołączył: 05 Wrz 2004
Posty: 50
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Piątek 30-12-2005, 14:52:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No myslisz, że Ci WES tajemnicę produkcji zdradzi? Surprised
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM
wielki_b
Już gaworzy


Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 10
Skąd: Wodzisław Śląski - Pszów

PostWysłany: Piątek 30-12-2005, 16:17:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ujawnienie temperatur zacierania nie jest zdradzaniem technologii produkcji (temperatury, to tylko drobniutki wycinek całego procesu) lecz podaniem potencjalnemu klientowi konkretnej informacji o produkcie, co de facto sprowadziłoby się do podania stosunku cukrów fermentujących do niefermentujących w sprzedawanym koncentracie. Smile

Czytając gdzieniegdzie o stopniu odfermentowania produktów WES mam jako takie pojęcie na omawiany temat, ale chciałem się upewnić. Razz

Namawiam też do zerknięcia na specyfikacje koncentratów Weyermanna. Szkoda tylko, że nikomu w "tamtejszym sklepie" nie chciało się tego przetłumaczyć na Polski (ja po kilku minutach dukania dałem sobie spokój) Laughing
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
WES
WES Sp. z o.o.


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 2029
Skąd: Wolsztyn

PostWysłany: Piątek 30-12-2005, 22:19:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wielki_b napisał:
Ujawnienie temperatur zacierania nie jest

Jest.

Czy możesz wskazać producenta, który podaje takie informacje?

wielki_b napisał:
Namawiam też do zerknięcia na specyfikacje koncentratów Weyermanna.

Zerknąłem.
I nigdzie nie znalazłem żadnej informacji na temat temperatur zacierania.



Na naszych stronach podajemy nie mniej informacji.
Podajemy również informacje, których inni nie podają.

_________________
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
wielki_b
Już gaworzy


Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 10
Skąd: Wodzisław Śląski - Pszów

PostWysłany: Sobota 31-12-2005, 11:37:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No tak, w końcu to producent decyduje, co dla niego jest tajemnicą handlową. Smile
Jeśli uznaje, że np. nie należy ujawniać ile w koncentracie jest cukru podlegającego fermentacji, a ile cukrów niefermentujących, to klientowi pozostaje tylko to coś kupić lub nie kupić. O ile taka informacja jest mu w ogóle do czegokolwiek potrzebna.

Zresztą ja sam chyba ?le sformułowałem swoje pytanie, bo w sumie guzik mnie obchodzi, w jakiej temp. zacieracie. Chciałbym jedynie wiedzieć, do jakiego stopnia dają się odfermentować poszczególne produkty. Ale tego tematu też nie zamierzam drążyć.

Cytat:
Czy możesz wskazać producenta, który podaje takie informacje?

Nie znam innego producenta krajowego niż tego z Wolsztyna... Very Happy

A WES, o ile dobrze pamiętam, na produktach nie zamieszcza wiele więcej informacji niż: "jasny", "ciemny", "bursztynowy", "barwiący", "jęczmienny", "pszeniczny". Z drugiej strony, wystarcza to PRAWIE wszystkim Wink Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
WES
WES Sp. z o.o.


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 2029
Skąd: Wolsztyn

PostWysłany: Sobota 31-12-2005, 14:23:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wielki_b napisał:
Cytat:
Czy możesz wskazać producenta

Nie znam

Nie znalazłeś żadnej informacji w Globalnej sieci WWW ? Question Shocked
A chcesz żeby WES Sp. z o.o. ogłaszała na cały Świat wszelkie informacje, których inni nie podają. Rolling Eyes

_________________
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
WES
WES Sp. z o.o.


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 2029
Skąd: Wolsztyn

PostWysłany: Sobota 31-12-2005, 14:48:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wielki_b napisał:
Namawiam też do zerknięcia na specyfikacje koncentratów Weyermanna.
WES napisał:
Zerknąłem.
I nigdzie nie znalazłem żadnej informacji na temat temperatur zacierania.

Rozumiem, że skoro namawiałeś do zerknięcia na w/w stronę, to chciałeś zasugerować, że są tam podane temperatury i przerwy zacierania?
To jak w końcu jest? tam podane te informacje czy nie? Shocked



wielki_b napisał:
bo w sumie guzik mnie obchodzi
To po co pytasz ... prowokujesz?


wielki_b napisał:
A WES, o ile dobrze pamiętam, na produktach nie zamieszcza wiele więcej informacji niż: "jasny", "ciemny", "bursztynowy", "barwiący", "jęczmienny", "pszeniczny". Z drugiej strony, wystarcza to PRAWIE wszystkim Wink Very Happy


Na naszych produktach podajemy "trochę" więcej informacji.
Namawiam do zerknięcia. puszcza oko

_________________
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
-- Template created by Wabisurf.net --