Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Marusia Stażysta
Dołączył: 05 Wrz 2004 Posty: 50 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Czwartek 09-02-2006, 10:00:00 Temat postu: Uwarz piwo na konkurs - III WWP 13.05.2006 |
|
|
RECEPTURA KONKURSOWA:
pilzneński 64,7%
monachijski 27,7%
karm. jasny 5,5%
karm. ciemny 1,8%
barwiący 0,2%
Zacieranie:
65 st. 45 min.
72 st. 20 min
Chmielenie:
60 min marynka 50 g szyszki
10 min lubelski 20 g szyszki (tu jak ktoś chce niech zrobi marynkę na 20 min.)
Blg brzeczki nastawnej: 13
Dwie konkurencje: fermentacja dolna i górna, drożdze dowolne. Można wystawić piwa obu typów do konkursów (po ugotowaniu brzeczki z chmielem rozlewamy do dwóch fermentorów i kazdy zadajemy innym typem drożdży)
Do warzenia! Myślę, że spokojnie takie piwo wystarczy nastawić do końca lutego, żeby było wystarczająco dojrzałe na polowę maja. Ale oczywiscie - im wcześniej, tym lepiej |
|
Powrót do góry |
|
 |
anteks Weteran

Dołączył: 02 Paź 2004 Posty: 774 Skąd: opalenica
|
Wysłany: Czwartek 09-02-2006, 10:13:14 Temat postu: Re: Uwarz piwo na konkurs - III WWP 13.05.2006 |
|
|
Marusia napisał: |
RECEPTURA KONKURSOWA:
Chmielenie:
60 min marynka 50 g szyszki
10 min lubelski 20 g szyszki (tu jak ktoś chce niech zrobi marynkę na 20 min.)
|
na jaką ilość brzeczki jest ten chmiel |
|
Powrót do góry |
|
 |
ahumba Stażysta

Dołączył: 25 Kwi 2005 Posty: 43 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czwartek 09-02-2006, 14:19:02 Temat postu: Re: Uwarz piwo na konkurs - III WWP 13.05.2006 |
|
|
anteks napisał: |
Marusia napisał: |
RECEPTURA KONKURSOWA:
Chmielenie:
60 min marynka 50 g szyszki
10 min lubelski 20 g szyszki (tu jak ktoś chce niech zrobi marynkę na 20 min.)
|
na jaką ilość brzeczki jest ten chmiel |
Na forum bratniej strony napisano, że na 20 literków _________________ SZTAB- Wiadomości z frontu:
"13" ciemna pszenica i "2" Pornogrubas browaru MDM dochodzi |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marusia Stażysta
Dołączył: 05 Wrz 2004 Posty: 50 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Czwartek 09-02-2006, 14:24:50 Temat postu: |
|
|
Tak, na 20 litrów. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jerzy Stażysta

Dołączył: 06 Wrz 2004 Posty: 62 Skąd: Wrocław (DW)
|
Wysłany: Poniedziałek 13-02-2006, 09:04:33 Temat postu: |
|
|
Ciekawe czy WES zdąży przygotować zestaw ekstraktów słodowych o dokładnie takim składzie.  _________________ mikrobrowar piwoholiczny |
|
Powrót do góry |
|
 |
WES WES Sp. z o.o.

Dołączył: 02 Cze 2004 Posty: 2029 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: Poniedziałek 13-02-2006, 10:14:12 Temat postu: |
|
|
jerzy napisał: |
WES zdąży przygotować zestaw ekstraktów słodowych o dokładnie takim składzie.  |
piWES mógłby być przygotowany, np. Piwo Wrocławskie.
Ale czy byliby chętni?  _________________ Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marusia Stażysta
Dołączył: 05 Wrz 2004 Posty: 50 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Poniedziałek 10-04-2006, 19:01:41 Temat postu: |
|
|
WES napisał: |
jerzy napisał: |
WES zdąży przygotować zestaw ekstraktów słodowych o dokładnie takim składzie.  |
piWES mógłby być przygotowany, np. Piwo Wrocławskie.
Ale czy byliby chętni?  |
Ale ze mnie ślepota, dopiero przyuważyłam tę wypowied?
Nie w tym roku, to może w następnym, na wzór piwa konkursowego ekstrakt WESa? Myślę, ze to całkiem ciekawa pomysła
WES przyjedzie, oceni smak i stwierdzi, czy warto, wg mnie piwko całkiem ciekawe:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|