WES Sp. z o.o. - FORUM 
Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna Strona Główna WES Sp. z o.o.
 RejestracjaRejestracja   FAQFAQ 
 ProfilProfil   SzukajSzukaj 
 Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 AlbumAlbum 

Obecny czas to Sobota, 24 czerwca 2017, 8:54:18
  Wytwórnia Ekstraktów Słodowych Sp. z o. o.  
Piwo pszeniczne z ekstraktów

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sami
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 27 Mar 2009
Posty: 5
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Piątek 27-03-2009, 12:17:09    Temat postu: Piwo pszeniczne z ekstraktów Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich serdecznie,

W najbliższy weekend rozpoczynam moją przygodę z warzeniem piwa. Jak każdy żółtodziób mam milion pytań, na miliony spraw.

Na stanie posiadam następujące składniki

Nachmielony ekstrakt pszeniczny 1,7kg
ekstrakt pszeniczny 1,7 kg
ekstrakt jasny - 1,2 kg
suchy ekstrakt jasny 0,2 kg

Moje pytanie jest następujące, który ekstrakt będzie lepszy do zastosowania pszeniczny czy jasny? Czy zastosowanie dwóch ekstraktów pszenicznych to nie za dużo?

Za każdą odpowied? i pomoc z góry dziękuję.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
WES
WES Sp. z o.o.


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 2029
Skąd: Wolsztyn

PostWysłany: Sobota 28-03-2009, 09:47:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odpowied? na podobne pytanie jest tutaj puszcza oko
http://www.forum.wes.pl/viewtopic.php?p=6402#6402

_________________
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Sobota 28-03-2009, 15:15:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

napisz Sami w profilu gdzie mieszkasz , bo może za rogiem mieszka piwowar który może służyć pomocą
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sami
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 27 Mar 2009
Posty: 5
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Niedziela 29-03-2009, 18:24:53    Temat postu: Uff pierwsze warzenie za mną. Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za porady.

Właśnie jestem po pierwszym warzeniu. Wszystko przebiegło prawie bezproblemowo.

Mam tylko kilka pytań

1. Czy termometr naklejany na fermentator może być popsuty? U mnie nie pokazuje żadnej temperatury. Drożdże dodawałem na oko, ale wydaje mi się, że temperatura była poniżej 30

2. Odnośnie sterylizacji. Czy wysterylizowana łyżkę używaną do mieszania brzeczki można wykorzystać do zamieszania drożdży w fermentatorze?
Przed zamieszaniem łyżkę zalałem wrzątkiem. Mam nadzieję, że nie załatwi mi to piwka.

Teraz pozosało już tylko czekania i zaciskanie kciuków za powodzenie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Niedziela 29-03-2009, 21:02:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ad1
jaką skalę ma ten termometr
ad 2
można
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sami
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 27 Mar 2009
Posty: 5
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Niedziela 29-03-2009, 21:22:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Termometr ma skalę Celcjusza i Fahrenheita.
Niestety do teraz nie pokazuje żadnych wskazań.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sami
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 27 Mar 2009
Posty: 5
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Poniedziałek 30-03-2009, 07:14:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj rano stwierdziłem ze zdziwieniem, że termometrdziała i wskazuje temperaturę 26 stopni. Na szczęście na 99% drożdze wystartowały. Na powierzchni pokazała się ładna pianka więc wszystko powinno być ok.

Teraz pytanie za 100 punktów. W książce pt. "Jak warzyć piwo" podana jest informacja, że wlanie gorącej brzeczki 4 litry wody + ekstrakt do 13 litrów wody da temperaturę 20 kilku stopni. Jak to się ma do mojej sytuacji skoro temperature 26 stopni moje piwo pokazuje dopiero teraz?

Matko jestem cały zagotowany, mam nadzieję, że będzie wszystko ok i piwko wyjdzie przyzwoite.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
gerdzio
Bystrzak


Dołączył: 20 Paź 2005
Posty: 169
Skąd: Sulechów

PostWysłany: Poniedziałek 30-03-2009, 08:13:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wyluzuj, piwo wyjdzie. Postaraj się schłodzić fermentor by zejść poniżej 25*C CIERPLIWOSCI !!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sami
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 27 Mar 2009
Posty: 5
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Poniedziałek 30-03-2009, 17:54:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wszystko wygląda pozytywnie więc chyba naprawdę wyluzuję i dam mu się wybulgotać.

Ostatnie pytanie. Używam fermentatora z kranikiem i rurką fermentacyjną.
Czy powinienem zamknąć pokrywkę, czy tylko połozyć ją na fermentatorze?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
gerdzio
Bystrzak


Dołączył: 20 Paź 2005
Posty: 169
Skąd: Sulechów

PostWysłany: Wtorek 31-03-2009, 09:38:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak masz rurkę zamknąć
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
-- Template created by Wabisurf.net --