Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gojo Nieśmiało stawia pierwsze kroki
|
Wysłany: Niedziela 05-04-2009, 18:28:55 Temat postu: Pytanie o wodę i przelewanie (pierwsza warka) :) |
|
|
Witam
Z okazji urodzin zostałem, na swoją prośbę zostałem odbarowany zestawem młodego browarnika Wczoraj nastawiłem swoją pierwszą warkę, ale mam wiele pytań (na część znalazłem już odpowied? na forum)
- Czy jak piwo robię na wodzie ?ródlanej ze sklepu (takiej w pojemnikach 5litrowych), to muszę gotować całą wodę czy mogę jej użyć bez gotowania? Gotowałem wczoraj całą wodę na 4 razy (w garnkach 5-litrowych), co trwało wieki i długo się studziło. To że ekstrakt mam zagotować w 3-5 litrach to jest dla mnie jasne
- Jak przelać piwko do drugiego fermentatora (do fermentacji cichej) za pomocą rurki bez zaciągania ustami?
Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
WES WES Sp. z o.o.

|
|
Powrót do góry |
|
 |
szejk Młodzież forumowa
|
Wysłany: Środa 08-04-2009, 09:49:16 Temat postu: |
|
|
Źródlanki ze sklepu nie musisz gotować. Kranówkę w zależności od jej stanu i pochodzenia. Ja właśnie jestem na etapie degustacji pierwszego piwa które robiłem na wodzie z własnej studni ( zwykłej, nie głebinowej ) przefiltrowanej, niegotowanej. Efekt nieco lepszy niż przy stosowaniu kranówki bez filtracji ale po przegotowaniu.
Jak przelać piwo? Zanurzasz trochę wężyka, następnie zatykasz drugi koniec, wyciągasz wężyk i samo leci
pozdr,
szejk |
|
Powrót do góry |
|
 |
anteks Weteran

|
Wysłany: Czwartek 09-04-2009, 09:30:52 Temat postu: |
|
|
przed warzeniem wody nie trzeba gotować . Gotuje się ona po dodaniu ekstraktów, w moim przypadku 15 min |
|
Powrót do góry |
|
 |
|