WES Sp. z o.o. - FORUM 
Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna Strona Główna WES Sp. z o.o.
 RejestracjaRejestracja   FAQFAQ 
 ProfilProfil   SzukajSzukaj 
 Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 AlbumAlbum 

Obecny czas to Czwartek, 21 września 2017, 19:27:13
  Wytwórnia Ekstraktów Słodowych Sp. z o. o.  
ekstrakt słodowy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
engwar
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 03 Maj 2009
Posty: 2

PostWysłany: Niedziela 03-05-2009, 22:03:03    Temat postu: ekstrakt słodowy Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich

Jest (a właściwie może będzie) moje pierwsze piwo domowe. Zamówiłem zestaw startowy http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=157
Oprócz sprzętu w zestawie było jeszcze to http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=112 i instrukcja w postaci książeczki.
Wydawało mi się że przystępnie napisana ale czym dłużej czytam tym więcej mam wątpliwości. Może za dużo roztrząsam temat Smile ale cóż, taki już jestem i chciałem się dobrze przygotować.
Instrukcja jest raczej "uniwersalna" dla tego moje wątpliwości i pytania.
Co mam zrobić z tą mniejszą puszką czyli z ekstraktem słodowym? Traktować go jak ekstrakt słodowy sproszkowany?
Czy tak samo go dodać do startera? Jest napisane aby dodać łyżeczkę, czy łyżeczka jest równa łyżeczce? Smile
Przyznam się że zmyliło mnie coś takiego: opis większej puszki
A dokładnie takie zdanie
Cytat:
Do przeprowadzenia fermentacji a w efekcie uzyskanie smacznego piwa,
są jeszcze potrzebne drożdże piwowarskie.

Nie ma mowy nic o samym ekstrakcie słodowym.
Mam go dodać do gotowania brzeczki i zostawić jedną łyżeczkę do zrobienia startera? Czy może w jakiś mi jeszcze nie znany sposób dozować do butelek? Embarassed
A jeżeli do butelet to może go rozwodnić tak jak się robi syrop cukrowy?

Na puszce ES nachmielonego jest napisane żeby podgrzać obie puszki i postępować tak jak przy gotowaniu brzeczki a do butelek dodać albo cukru albo suchego ekstraktu.
Czytając forum wiem że cukier dodaje posmak bimbrowy i to go dyskwalifikuje (jak będę chciał bimbru to sobie napędzę cukrówki). Pozostaje suchy ekstrakt ale czy na pewno musi być? Myślę że WES jest na tyle poważną firmą że wypuszcza w świat "pełnowartościowy" towar czyli to co jest potrzebne jest w zestawie. Gdybym wiedział że jest jeszcze coś potrzebne to bym od razu zamówił a nie męczył kolegów z forum Smile
Chyba już wszystko...teraz idę z psem to może po dotlenieniu jakieś olśnienie nastąpi Razz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
n-krzychu
Stażysta


Dołączył: 20 Wrz 2007
Posty: 41
Skąd: Bolesławiec

PostWysłany: Niedziela 03-05-2009, 22:56:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A więc - gotujesz 1 i 2 puszkę razem.
Osobno sterylnie uwadniasz drożdże - możesz bez pożywki - delikatnie wsypujesz na wodę np 25 st C - jałową - najpierw przegotowaną i wystudzoną do tej temperatury. Nie mieszasz tych drożdży - czekasz aż sama się zrobi taka emulsja. ( Na upartego możesz nie robić rehydracji tylko potem bezpośrednio sypnąć na powierzchnię brzeczki - ale gorzej starują. )
Teraz chłodzisz brzeczkę do temp np 20 st ( widzę że drożdże masz górnej fermentacji więc temperatura fermentacji 18-22st i to lepiej tych 18-20). Wlewasz zrehydratowane drożdże. ( Lub sypiesz suche jak na skróty idziesz )Zamykasz kad? i zapominasz o niej na tydzień. Im mniej tam zaglądasz tym lepiej.
Po tygodniu dekantujesz piwo do drugiego sterylnego fermentora znad osadu drożdży. Zostawiasz na tydzień. Najlepiej nie zaglądasz.
Po następnym tygodniu bierzesz odliczoną ilość glukozy lub lepiej suchego ekstraktu ( na 20l piwa to ok 200g ekstraktu, glukozy trochę mniej np 160-170g ) Rozpuszczasz np w 1/4 l wody zagotowujesz trochę studzisz i dekantujesz piwo do fermentora z karnikiem dodając tego roztworu glukozy. Mieszasz sterylnie starając nie napowietrzyć i rozlewasz do butelek.

Uff to prostsze niż myślisz.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
engwar
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 03 Maj 2009
Posty: 2

PostWysłany: Poniedziałek 04-05-2009, 00:10:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Very Happy no i o to chodzi, prosto, w kilku zdaniach. Dzięki za wyjaśnienia.
Poczekam do rana i zabieram się do roboty Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
gesio0
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 22 Cze 2009
Posty: 7

PostWysłany: Poniedziałek 22-06-2009, 18:25:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszytskich!

Jestem początkującym piwowarem. Własnie organizuję pierwszą warkę. Kupiłem WESowy zestaw II.
Widać mam podobny problem. Jak mam rozumieć "suchy ekstrakt słodowy"? Przecież w zestawie go nie ma. "Po następnym tygodniu bierzesz odliczoną ilość glukozy lub lepiej suchego ekstraktu ( na 20l piwa to ok 200g ekstraktu, glukozy trochę mniej np 160-170g )." Cukier z powodu bimbrowych smaków nie jest polecany. Więc co mam zrobić?

Generalnie jeśli chodzi o warzenie0 ok, fermentacja burzliwa- ok. Problem zaczyna się w momencie pojawienia się w książeczce magicznego sproszkowanego suchego ekstraktu.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Grzegorz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Wtorek 23-06-2009, 11:44:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

do refermentacji spokojnie możesz użyć cukru , może nie 200g ale tak ze 150 na 20l
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
gesio0
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 22 Cze 2009
Posty: 7

PostWysłany: Wtorek 23-06-2009, 20:13:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo dziękuję. Proszę mi jescze powiedzieć czy ten cukier mam wsypać do kadzi i wymieszać czy może wsypywać do butelek po szczypcie?

Pozdrawiam
Grzegorz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Wtorek 23-06-2009, 21:49:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moim zdaniem najlepszym sposobem jest zlanie piwa do kadzi z kranikiem , dodanie cukru rozpuszczonego w 0,5l gorącej wody( można zagotować ) , zamieszanie i rozlew . Daję to gwarancję równego nagazowania piwa
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
gesio0
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 22 Cze 2009
Posty: 7

PostWysłany: Czwartek 25-06-2009, 21:10:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam ponownie i ponownie dziękuję za cenne rady.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
gesio0
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 22 Cze 2009
Posty: 7

PostWysłany: Sobota 27-06-2009, 08:37:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!

"dodanie cukru rozpuszczonego w 0,5l gorącej wody( można zagotować ) , zamieszanie i rozlew"

Mam jescze jedno pytanie. Na cichą fermentację zlewam piwo z nad osadu do kadzi z kranikiem. Póxniej po kilku dniach przystępuję do czynności opisanej powyżej. Czy poprzez zamieszzanie nie wywoałam burzy w kadzi? Czy po cichej fermentacji robi się osad? Chodzi o to czy do butelek przez taką operację nie dostanie się osad i piwo w związku z tym nie będzie klarowne.


Chciałbym jescze pwoiedzieć o moim piwku. Proszę o porady. Otóz piwko warzyłem 6 dni temu. Streylność, sterylkność, sterylność. OObawiam się najbardziej tego że piwo jakoś zakazięłm i mi skwaśnieje. Liczę że nie. Ważyłem piwko z nachmielonego ekstraktu słodowego PIWO DOMOWE JASNE 1,7kg i ekstraktu słodowego PIWO JASNE 1,2kg. Warzyłem tak 20 min. Może ciut więcej. Brzeczka miała 12 *Blg. Solidnie mieszałem i napowietrzałem. Użyłem drożdży SAFBREW S-33 11,5g. Starter robił mi się około 30 min. Temperatura przy której zadałem drożdże to 20 stopni. Znowu solidnie mieszałem. Przykryłem kadż pokrywą. Oczywiście wg zaleceń zostawiłem miejsce na ujście gazów. W sensie szcelnie nie przykryłem. To znaczy nie zatrzasnąlem pokrywy.I tu zaczęła się burza. Nagle, po krótkim czasie temperatura brzeczki wzrosła do 25 stopni! Temperatura opadała, raz wzrastała. Ogólnie przez sześc dni miałem średnią temperaturę ok. 22 stopni. Czy przypadkiem ta temeratura nie jest za wysoka? Nie wiem jak miałbym uzyskać niższą. Kadż mam w domu. O tym czasie temperatura w mieszkaniu wynosi ok 21 -23 stopni. Może brzeczkę znieść do piwnicy? Jak sobie radzicie w zimie. Piwnicę mam ogrzewaną, w mieszkanu będzie cieplutko.

Innymi słowy. Jaką mam szansę na sukces.? Kusi mnie żeby zaglądnąć... Czy po 6 dnaich fermentacji mogę już przelać na cichą?

Pozdrawiam wszytskich

Początkujący "piwowar"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Poniedziałek 29-06-2009, 12:01:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jeśli posiadasz tylko dwa fermentatory to :
-fermentacji z kranikiem
-cicha bez
-rozlew z kranikiem
Podczas fermentacji temp brzeczki wzrasta , jaką masz temperaturę w piwnicy ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
gesio0
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 22 Cze 2009
Posty: 7

PostWysłany: Poniedziałek 29-06-2009, 19:02:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to pięknie! Na cichą przelałem do kadzi z kranikiem.... Bulkło kilka razy. Po burzliwej odfermentowało do ok. 4 stopni Blg. W smaku młode piwko dobre ale mętne. Obym je nie zakaził podczas przelewania.

W piwnicy temperatury nie meirzylem ale z pewnością będzie ciut niższa. Myślę że do następnego piwka znisoe kad? do piwnicy. Tylko jak któryś z sąsiadów mnie zauważy.......

Pozdrawaim
Grzegorz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
gesio0
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 22 Cze 2009
Posty: 7

PostWysłany: Niedziela 05-07-2009, 20:11:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam ponownie!

Dwa dni temu przelałem piwko do butelek. Dzisaj spróbowałem. Gaz jest, ciut się wyklarowało. Smakowite, wręcz przepyszne. A jaka piana. Niesamowite. Otworzę za dwa tygodnie. Muszę przenieść butelki do piwnicy. Jak mam je w mieszkaniu za bardzo mnie kuszą.

Już przeglądam e-sklep i wybieram składniki na drugie warzenie.

Wyjasnijcie mi jescze jedno. Przyznam się ze jakoś nie mogę tematu rozgry?ć, Chodzi mi o fermentatory. Mam zestaw drugi. Fermentator z karnikiem i bez. Problem jest taki, że w różnych ?ródłach przeczytałem różne informacje na temat tego w którym pojemniku przeprowadzac fermentacje cichą a w którym burzliwą. Fakt jaki ustaliłem to to że chyba miec lepiej oba fermentatory z kranikiem.

Pozdrawiam
Grzegoorz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
gerdzio
Bystrzak


Dołączył: 20 Paź 2005
Posty: 169
Skąd: Sulechów

PostWysłany: Poniedziałek 06-07-2009, 05:42:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najlepiej wszystkie z kranikiem.Pozdrawiam Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Stasiek
Bystrzak


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 191
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Poniedziałek 06-07-2009, 08:51:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gerdzio napisał:
Najlepiej wszystkie z kranikiem.Pozdrawiam Very Happy

Czy najlepiej to nie jestem pewien...
Na pewno najwygodniej, bo nie trzeba "kombinować" z zaciąganiem tylko podłącza się wężyk pod kranik i gotowe.
Ale kranik to może być potencjalne ?ródło zakażenia - zbiera się tam osad i ciężko jest to wyczyścić.
Tak więc moim zdaniem jeśli dwa fermentory to jeden z kranikiem drugi bez. Burzliwa w tym z kranikiem, cicha w tym bez kranika, a do rozlewu przelać oczywiście z powrotem do tego z kranikiem.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
gesio0
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 22 Cze 2009
Posty: 7

PostWysłany: Poniedziałek 06-07-2009, 19:41:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli wszelkie wątpliowści na temat fermentatorów mam już rozwiązane.

Dzięki
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ryjo76
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 11 Lis 2010
Posty: 2

PostWysłany: Czwartek 11-11-2010, 19:38:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I jeszcze 2 grosze ode mnie.

W instrukcji z zestawu "WESowy zestaw sprzętowy II" można wyczytać, że brzeczkę warzyć trzeba minimum 30 minut - jest jakieś maksimum? Na co czas gotowania brzeczki wpływa? jest niebezpieczeństwo przegotowania brzeczki? A tak w ogóle to po co się ją gotuje?

Jest również mowa o czasie "moczenia" drożdży w trakcie produkcji startera, który wynosi 30 minut. Czy i tu jest jakaś górna granica? Co będzie jeśli przetrzymamy drożdże w starterze np. godzinę?

I jeszcze pytanko o termometr: w instrukcji do owego zestawu termometr należy nakleić ok. 20cm od dna... czyli gdzieś na wysokości 17litra (patrząc na wskazanie oryginalnej naklejki z podziałką na ściance fermentatora). Jest to plus-minus lustro brzeczki, która powinna wyjść z gotowych składników i postępowania zgodnego z instrukcją. Moja warka (pierwsza) wyszła ok. 15 litrowa i mam dylemat - nakleić termometr na 15 litrze czy może w połowie brzeczki na ok 7,5 litrze? Sprawdziłem - temperatura ponad lustrem, na wysokości lustra i poniżej (ok. 10l - mam tak w tej chwili naklejony) różniła się ok 2 stopnie pomiędzy każdym z poziomów. Którą temperaturę mierzymy (na którym poziomie)?

Pozdrawiam.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Sobota 13-11-2010, 21:24:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ryjo76 napisał:
I jeszcze 2 grosze ode mnie.

W instrukcji z zestawu "WESowy zestaw sprzętowy II" można wyczytać, że brzeczkę warzyć trzeba minimum 30 minut - jest jakieś maksimum? Na co czas gotowania brzeczki wpływa? jest niebezpieczeństwo przegotowania brzeczki? A tak w ogóle to po co się ją gotuje?

Jest również mowa o czasie "moczenia" drożdży w trakcie produkcji startera, który wynosi 30 minut. Czy i tu jest jakaś górna granica? Co będzie jeśli przetrzymamy drożdże w starterze np. godzinę?

I jeszcze pytanko o termometr: w instrukcji do owego zestawu termometr należy nakleić ok. 20cm od dna... czyli gdzieś na wysokości 17litra (patrząc na wskazanie oryginalnej naklejki z podziałką na ściance fermentatora). Jest to plus-minus lustro brzeczki, która powinna wyjść z gotowych składników i postępowania zgodnego z instrukcją. Moja warka (pierwsza) wyszła ok. 15 litrowa i mam dylemat - nakleić termometr na 15 litrze czy może w połowie brzeczki na ok 7,5 litrze? Sprawdziłem - temperatura ponad lustrem, na wysokości lustra i poniżej (ok. 10l - mam tak w tej chwili naklejony) różniła się ok 2 stopnie pomiędzy każdym z poziomów. Którą temperaturę mierzymy (na którym poziomie)?

Pozdrawiam.

możesz gotować 15 min , chodzi o steylizację
drożdże się nie moczy tylko rehydratyzuje , możesz 60min lub
nawet 5 godz
Jeśli będziesz warzyć warki 15-20 l naklej tak aby termometr łapał poziom brzeczki ( dodam że można sie obejść bez tego gadgetu Wink )
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Corrado
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 24 Lis 2010
Posty: 2

PostWysłany: Czwartek 25-11-2010, 02:02:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czy w takim razie jesli kranik to potencjalne ?ródło zakazenia to domyslam sie ze do pomiaru blg powinno sie menzurke wypelnic nie przez kranik tylko rurką?
mam jeszce takie pytanko , czy po wlaniu przygotowanych drożdży nalezy zamieszac czy nie??
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Czwartek 25-11-2010, 10:51:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Corrado napisał:
czy w takim razie jesli kranik to potencjalne ?ródło zakazenia to domyslam sie ze do pomiaru blg powinno sie menzurke wypelnic nie przez kranik tylko rurką?
mam jeszce takie pytanko , czy po wlaniu przygotowanych drożdży nalezy zamieszac czy nie??

Możesz nalewać zdezynfekowaną nabierką ( przetrzeć spirytusem , palić nad gazem )
Ja wlewam do fermentora i przelewam do drugiego napowietrzając brzeczkę
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
-- Template created by Wabisurf.net --