Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Geena Nieśmiało stawia pierwsze kroki
|
Wysłany: Piątek 28-08-2009, 07:40:11 Temat postu: Dwa pytania od blondynki |
|
|
Cześć,
Wczoraj wczoraj zaczęłam swoje pierwsze warzenie, na razie chyba wszystko ok, ale mam 2 pytania:
1)kupiłam zestaw startowy za 200zł i niby miało z niego powstać 30l piwka, ale postępując zgodnie z instrukcją dostanę 14 l. Żeby uzyskać te 30l następnym razem mam po prostu użyć wszystkich składników x2?
2)Nie rozumiem w jaki sposób użyć węża do przelewania. Już tu padło takie pytanie, ale odpowied? mnie nie przekonała Bardzo proszę niech mi ktoś dokładnie wytłumaczy jak to zrobić żeby piwo poleciało z jednego pojemnika do drugiego? I czy piwo ma lecieć bezpośrednio do pojemnika czy przepływać przez rurkę fermentacyjną? |
|
Powrót do góry |
|
 |
anteks Weteran

|
Wysłany: Niedziela 30-08-2009, 17:29:45 Temat postu: |
|
|
ad1
jeśli to ten zestaw http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=157
to myślę że wyjdzie 20l ( w którym miejscu jest napisane że to na 30l ?)
ad2
Pojemnik z piwem kładziesz na stole , pusty na podłodze
Jeden koniec wężyka zanurzasz w tym wyżej , usta przykładasz do drugiego końca i zasysasz - piwo spłynie do pojemnika na podłodze
Poćwicz z np.wodą |
|
Powrót do góry |
|
 |
przemo70 Stażysta

|
Wysłany: Niedziela 06-09-2009, 22:07:21 Temat postu: |
|
|
anteks napisał: |
ad1
ad2
Jeden koniec wężyka zanurzasz w tym wyżej , usta przykładasz do drugiego końca i zasysasz - piwo spłynie do pojemnika na podłodze
Poćwicz z np.wodą |
Stary zbere?nik  _________________ Save water-drink beer ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Andrzej Moroz Młodzież forumowa

|
Wysłany: Czwartek 24-09-2009, 16:55:07 Temat postu: |
|
|
Zbere?nik, nie zbere?nik, ale myśli w dobrą stronę!  _________________ "Mnich" Browar Domowy od A.D. 2009 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Samael Nieśmiało stawia pierwsze kroki
|
Wysłany: Wtorek 01-12-2009, 06:09:50 Temat postu: Re: Dwa pytania od blondynki |
|
|
Geena napisał: |
Cześć,
2)Nie rozumiem w jaki sposób użyć węża do przelewania. Już tu padło takie pytanie, ale odpowied? mnie nie przekonała Bardzo proszę niech mi ktoś dokładnie wytłumaczy jak to zrobić żeby piwo poleciało z jednego pojemnika do drugiego? I czy piwo ma lecieć bezpośrednio do pojemnika czy przepływać przez rurkę fermentacyjną? |
Proponuje zakup wezyka z pompka . Uzycie tego jest banalne - "zgniatamy" pompke a koncowke (druga strone) wkladamy do fermentatora z piwkiem, nastepnie zaciskamy znajdujacy sie przy pompce dlawik i rozciagamy pomke,ktora zasysa piwko:) Wystarczy tylko odblokowac dlawik i skierowac strumien do nizej polozonego pustego fermentatora.Przy butelkowaniu dodatkowo uzywam zaworka grawitacyjnego.Pozdrawiam.
c[] |
|
Powrót do góry |
|
 |
anteks Weteran

|
Wysłany: Środa 02-12-2009, 13:39:45 Temat postu: |
|
|
pompka to potencjalne ?ródło zakażenia |
|