WES Sp. z o.o. - FORUM 
Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna Strona Główna WES Sp. z o.o.
 RejestracjaRejestracja   FAQFAQ 
 ProfilProfil   SzukajSzukaj 
 Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 AlbumAlbum 

Obecny czas to Sobota, 18 listopada 2017, 13:10:34
  Wytwórnia Ekstraktów Słodowych Sp. z o. o.  
Pytania początkującego

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
areq47
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 4
Skąd: Lublin

PostWysłany: Środa 03-02-2010, 15:17:46    Temat postu: Pytania początkującego Odpowiedz z cytatem

Witam,
dzisiaj zamierzam uwarzyć moją pierwszą warkę Wink Zamówiłem WES'owy zestaw II z nachmielonym ekstraktem słodowym "Piwo Domowe Jasne" - puszka 1,7 kg i ekstraktem słodowym jasnym - puszka 1,2 kg.

Po przeczytaniu instrukcji widzę że starter dla drożdży najlepiej zrobić z suchym ekstraktem, którego nie mam. Czy można taki starter zrobić poprzez dodanie tych drożdży po prostu do letniej wody?

Wcześniej przed zakupem tego zestawu czytałem że z nachmielonego i zwykłego ekstraktu można zrobić do 23 l piwa. Z instrukcji wynika że te puszki gotujemy z 5 litrami wody, a pó?niej jak wystygnie dodajemy do 10 l wody (czyli wychodzi ok 16l ). Jak to jest z tym wkońcu??Wink

Proszę o podpowiedzi, nie chciałbym zrobić jakiegoś głupiego błędu.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Stasiek
Bystrzak


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 191
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Środa 03-02-2010, 15:58:00    Temat postu: Re: Pytania początkującego Odpowiedz z cytatem

areq47 napisał:

Po przeczytaniu instrukcji widzę że starter dla drożdży najlepiej zrobić z suchym ekstraktem, którego nie mam. Czy można taki starter zrobić poprzez dodanie tych drożdży po prostu do letniej wody?

Można. Z tym, że nie będzie to starter a uwodnienie drożdży. Ale dla suchych wystarczy.

areq47 napisał:

Wcześniej przed zakupem tego zestawu czytałem że z nachmielonego i zwykłego ekstraktu można zrobić do 23 l piwa. Z instrukcji wynika że te puszki gotujemy z 5 litrami wody, a pó?niej jak wystygnie dodajemy do 10 l wody (czyli wychodzi ok 16l ). Jak to jest z tym wkońcu??Wink

W tabelce na tej stronie jest info, że z 2,9kg mozna uzyskać 20,3l 11°Blg
Jeśli rozcieńczysz mniej może zrobić 16l prawie 14°Blg.
A jeśli rozcieńczysz bardziej, możesz również zrobić 23l prawie 10°Blg.
Twój wybór. Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
areq47
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 4
Skąd: Lublin

PostWysłany: Czwartek 04-02-2010, 00:31:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Udało się zrobić prawie 21 l z 11 Blg Wink więc nie jest ?le.

Martwią mnie tylko lekko drożdże.. Po wsypaniu ich do wody przez te pół godziny nic się nie działo. Czy tak powinno być? Możliwe że woda była za zimna, bo bałem się żeby za gorąca ich nie zabiła.
Jako że nic się nie działo, wlałem te drożdże i odstawiłem pojemnik na fermentację. Mam nadzieję że będzie wszystko OK Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
gerdzio
Bystrzak


Dołączył: 20 Paź 2005
Posty: 169
Skąd: Sulechów

PostWysłany: Czwartek 04-02-2010, 09:08:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czekaj cierpliwie będzie dobrze. Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Czwartek 04-02-2010, 11:06:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

areq47 napisał:


Martwią mnie tylko lekko drożdże.. Po wsypaniu ich do wody przez te pół godziny nic się nie działo.

Zacznij sie martwić jak przez dwa dni nic się nie będzie działo Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
areq47
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 4
Skąd: Lublin

PostWysłany: Czwartek 04-02-2010, 18:13:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Już jest duużo piany Wink Więc wszystko OK. Mam nadzieję że już nie będzie żadnych problemów, bo tyle piwka nie może się zmarnować Wink hehe Razz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
areq47
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 4
Skąd: Lublin

PostWysłany: Niedziela 07-02-2010, 23:56:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam po kilku dniach przerwy. Mam duży problem w tej chwili ;/ Zaglądałem do piwka w 2 dzień i była spora piana, wszystko wyglądało w porządku. Temperatura brzęczki to od 19 - 23 stopni zazwyczaj. Dzisiaj (w środę piwo było nastawiane, dzisiaj niedziela) zajrzałem do niej i ku moim oczom pojawił się taki widok ;/ :





Według mnie wygląda to na jakieś skażenie. Te białe plamy wyglądają chyba jak jakaś pleśń ;/ Spuściłem trochę piwka do pomiarów, miało 4 blg (zeszło z 11 ), w zapachu dosyć mocno drożdżowe, w smaku raczej nie kwaśne - czuć trochę drożdży i chmielu Wink

Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Według was jest to skażenie brzęczki?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
gerdzio
Bystrzak


Dołączył: 20 Paź 2005
Posty: 169
Skąd: Sulechów

PostWysłany: Wtorek 09-02-2010, 13:20:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poczekaj dzień dwa i zlewaj na cichą . będzie ok. pozdrawiam Laughing
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
gerdzio
Bystrzak


Dołączył: 20 Paź 2005
Posty: 169
Skąd: Sulechów

PostWysłany: Wtorek 09-02-2010, 13:23:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To nie zakażenie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Wtorek 09-02-2010, 13:53:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wszystko OK , kończy się fermentacja
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ryjo76
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 11 Lis 2010
Posty: 2

PostWysłany: Czwartek 11-11-2010, 19:11:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
@ areq47 - zdjęcia nie działają Sad
Dopytam się więc troszkę - jak powinna wyglądać piana? czy powinna mieć jasny, jednolity kolor na całej powierzchni? czy dopuszczalne są czarne plamy? A może wygląd piany zależy od czegoś szczególnego?

Pozdrawiam.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Sobota 13-11-2010, 21:17:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ryjo76 napisał:
Witam,
@ areq47 - zdjęcia nie działają Sad
Dopytam się więc troszkę - jak powinna wyglądać piana? czy powinna mieć jasny, jednolity kolor na całej powierzchni? czy dopuszczalne są czarne plamy? A może wygląd piany zależy od czegoś szczególnego?

Pozdrawiam.

zdjęcia zniknęły bo zapewne były umieszczone gdzieś tam
piana może mieć różny kolor , zależy z czego warzysz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
-- Template created by Wabisurf.net --