WES Sp. z o.o. - FORUM 
Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna Strona Główna WES Sp. z o.o.
 RejestracjaRejestracja   FAQFAQ 
 ProfilProfil   SzukajSzukaj 
 Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 AlbumAlbum 

Obecny czas to Czwartek, 21 września 2017, 19:42:12
  Wytwórnia Ekstraktów Słodowych Sp. z o. o.  
Problem przed rozlewem

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gajowy
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 12 Lis 2010
Posty: 1
Skąd: trójmiasto

PostWysłany: Wtorek 23-11-2010, 00:06:20    Temat postu: Problem przed rozlewem Odpowiedz z cytatem

Witam,
jestem "świeży" w temacie i proszę o pomoc. Mam zestaw sprzętowy WES II. Do fermentacji burzliwej wykorzystałem fermentor bez kranika a do cichej z kranikiem. Co gorsza kranik zaczął przeciekać i to nie gdzieś koło uszczelki tylko z wylotu. Systematycznie kapie po kilka kropel dziennie, w sumie bardzo mało ale leci. Muszę rozlewać do butelek i nie wiem, czy mogę zlewać przez ten kranik do butelek(z odmierzoną glukozą), który wydaje mi się skażony. Innym wyjściem może być przelanie do fermentora bez kranika, umycie i dezynfekcja tego z kranikiem, przelanie z powrotem, dodanie roztworu glukozy i butelkowanie. To drugie rozwiązanie również wydaje mi się ryzykowne i nie wiem co począć, jak wybrać mniejsze zło?

Myślałem żeby może przed rozlaniem w miarę możliwości wyczyścić wylot kranika spirytusem, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Proszę o rady, co mam zrobić w tej sytuacji.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
gabryel
Młodzież forumowa


Dołączył: 22 Mar 2007
Posty: 21
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Wtorek 23-11-2010, 13:18:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,

ja skłaniałbym się ku drugiemu rozwiązaniu, tzn. zdekantowaniu piwa do fermentora bez kranu za pomocą wężyka i dalej tak, jak to opisałeś. Jeżeli chodzi o prowadzenie fermentacji w fermentorach z kranem w ogóle, to ja należę do tych piwowarów, którzy takich wiader używają wyłącznie do filtracji i rozlewu. Zaznaczam jednak, że są różne szkoły i są też tacy, którzy sobie chwalą prowadzenie fermentacji właśnie w fermentorach z kranem.

Pozdrawiam i życzę powodzenia
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
-- Template created by Wabisurf.net --