WES Sp. z o.o. - FORUM 
Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna Strona Główna WES Sp. z o.o.
 RejestracjaRejestracja   FAQFAQ 
 ProfilProfil   SzukajSzukaj 
 Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 AlbumAlbum 

Obecny czas to Piątek, 16 listopada 2018, 5:12:30
  Wytwórnia Ekstraktów Słodowych Sp. z o. o.  
Aromatyczna pieczeń z szynki myszki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Joanna
Praktykant


Dołączył: 14 Lut 2008
Posty: 80
Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Piątek 03-12-2010, 22:21:31    Temat postu: Aromatyczna pieczeń z szynki myszki Odpowiedz z cytatem

Aromatyczna pieczeń z szynki myszki

Składniki:

średniej wielkości szynka myszka (użyłam ok. 1,2 kg) {może być również łopatka lub karkówka}
ok. 100 ml czerwonego półwytrawnego wina
łyżeczka soli
2 łyżki stołowe majeranku
1 łyżka stołowa tymianku
kilka ziaren jałowca
5 liści laurowych
4 ziela angielskie
2 łyżki stołowe ekstraktu słodowego bursztynowego
1 łyżka stołowa miodu
szczypta cynamonu
4 go?dziki
łyżka stołowa kwaskowych powideł

Opis przygotowania:

Umytą i osuszoną wcześniej szynkę nacieram solą oraz łyżką stołową majeranku.
Polewam czerwonym winem oraz posypuję tymiankiem i pozostałą ilością majeranku. Układam na niej liście laurowe, wrzucam kilka ziarenek jałowca oraz ziele angielskie i odstawiam na dobę do lodówki.

Następnego dnia w oddzielnym garnuszku podgrzewam ekstrakt słodowy bursztynowy z miodem i ok. 6 łyżkami wody. Dodaję go?dziki, cynamon oraz powidełka.
{Zapach cuuudowny a jeszcze lepszy, gdy piecze się mięsko}
Tak przygotowaną marynatą polewam szynkę i piekę ją w piekarniku pod przykryciem ok. 1,5 godz. w 190 C. Pod koniec pieczenia uchylam przykrycie. Wyłączam piekarnik i trzymam tam szyneczkę ok 15 min.

Jak podawać? Ciekawe pytanie...
Można zarówno na ciepło, jak i na zimno … np. z żurawiną lub sosem czosnkowym.
Bywało, że nie zdążyła wystygnąć i nagle „sama" zawirowany Question znikała bez żadnych dodatków...
Polecam szczególnie na święta. 2 piwka


(fot. widoczne po zalogowaniu)

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
-- Template created by Wabisurf.net --