WES Sp. z o.o. - FORUM 
Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna Strona Główna WES Sp. z o.o.
 RejestracjaRejestracja   FAQFAQ 
 ProfilProfil   SzukajSzukaj 
 Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 AlbumAlbum 

Obecny czas to Niedziela, 23 września 2018, 13:53:40
  Wytwórnia Ekstraktów Słodowych Sp. z o. o.  
Świąteczny piernik piwno - słodowy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Joanna
Praktykant


Dołączył: 14 Lut 2008
Posty: 80
Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Niedziela 12-12-2010, 09:11:30    Temat postu: Świąteczny piernik piwno - słodowy Odpowiedz z cytatem

Świąteczny piernik piwno - słodowy

(fot. widoczne po zalogowaniu)


Ostatnio zmieniony przez Joanna dnia Niedziela 29-05-2011, 14:04:59, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Joanna
Praktykant


Dołączył: 14 Lut 2008
Posty: 80
Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Niedziela 12-12-2010, 09:16:30    Temat postu: Świąteczny piernik piwno - słodowy Odpowiedz z cytatem

Świąteczny piernik piwno - słodowy


Składniki:

1 szklanka ekstraktu słodowego jasnego
1 szklanka piwa jasnego - najlepiej domowego Smile
2 łyżki stołowe miodu
przyprawa do piernika
garść: rodzynek, orzechów włoskich, migdałów
pół garści orzechów laskowych
50 dag mąki krupczatki
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
250 g margaryny do pieczenia
1 / 2 szklanki cukru
4 jajka
odrobina soli do piany z białek


Polewa:
tabliczka mlecznej czekolady
4 łyżki stołowe mleka
2 łyżeczki kakao
łyżeczka oleju z orzechów włoskich
bakalie do dekoracji


Opis przygotowania:

Rodzynki zalewam odrobiną piwa i odstawiam na bok.
Migdały oraz orzechy drobno siekam.
Resztę piwa mieszam z przyprawą do piernika.
Oddzielam żółtka od białek i te ostatnie odkładam w chłodne miejsce.
Margarynę miksuję na dużych obrotach z cukrem i dodaję kolejno żółtka.
Stale mieszam!
Następnie, ciągle mieszając, dodaję po łyżce ekstrakt słodowy jasny, miód
oraz przygotowaną piwną mieszankę.
Mąkę mieszam z sodą i wsypuję małymi porcjami do całości.
Cały czas mieszam mikserem i pilnuję aby nie powstały grudki.
Ubijam szybko białka na sztywną pianę.
I na tym etapie praca miksera jest już zakończona!
Następnie dodaję do ciasta porcjami moją pianę i delikatnie mieszam łyżką.
Wrzucam posiekane orzechy i migdały i całość mieszam.
Przekładam do podłużnej foremki (dł: 40 cm x szer:10 cm)
Piekę ok. 50 min w 200 C.

Polewa
W oddzielnym garneczku mieszam chłodne kakao z mlekiem
i podgrzewam mieszając. Dodaję czekoladę w kostkach oraz olej z orzechów.
Podgrzewam do uzyskania jednolitej konsystencji (cały czas mieszam).

Gotowy piernik smaruję grubo polewą i dekoruję bakaliami.
Talerz (choć również i piernik) można dodatkowo oprószyć
wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.

(fot. widoczne po zalogowaniu)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
-- Template created by Wabisurf.net --