WES Sp. z o.o. - FORUM 
Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna Strona Główna WES Sp. z o.o.
 RejestracjaRejestracja   FAQFAQ 
 ProfilProfil   SzukajSzukaj 
 Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 AlbumAlbum 

Obecny czas to Sobota, 18 listopada 2017, 13:03:18
  Wytwórnia Ekstraktów Słodowych Sp. z o. o.  
Pierwszy raz z wesem :)
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
komprez
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 13 Sty 2011
Posty: 4

PostWysłany: Czwartek 13-01-2011, 17:57:31    Temat postu: Pierwszy raz z wesem :) Odpowiedz z cytatem

Witajcie !

Planuje uważyć coś z wes-a Smile i będzie to chyba przeniczniak.
Ale mam pytania :

- czy pucha 1,7kg starcza na 12L czy na 21L piwa ?
- kupując do tego ekstrakt słodowy oczywiście pomijam wtedy
wredna glukozę ale czy ten owy ekstrakt podnosi litraż piwa ?
tzn dodając do tego 1,2l ekstraktu proporcje wody są zachowane ?
- Jakie drożdże są najlepsze do przeniczniaka ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
pak
Stażysta


Dołączył: 12 Gru 2004
Posty: 32
Skąd: Dobczyce

PostWysłany: Czwartek 13-01-2011, 18:44:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chyba jednak pszeniczniak, puszka 1,7 to najwyżej na 12l,piwa pszeniczne robi się z ekstrakyów pszenicznych i jęczmiennych, powodzenia
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
sippi_49
Stażysta


Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 50
Skąd: Wieluń

PostWysłany: Piątek 14-01-2011, 08:11:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.Wejdz na strone Piwowarstwo domowe.Zakladka Jak warzyc.Tam jest tabela.Powodzenia.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
sippi_49
Stażysta


Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 50
Skąd: Wieluń

PostWysłany: Piątek 14-01-2011, 08:13:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.Wejdz na strone Piwowarstwo domowe.Zakladka Jak warzyc.Tam jest tabela.Powodzenia.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
komprez
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 13 Sty 2011
Posty: 4

PostWysłany: Piątek 14-01-2011, 09:06:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A możesz podać link ? niezabardzo mogę znaleść tę stronę ...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Stasiek
Bystrzak


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 191
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Piątek 14-01-2011, 09:55:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

komprez napisał:
A możesz podać link ? niezabardzo mogę znaleść tę stronę ...

http://wes.pl/index.php?p=3&id=3&&idst=3&poziom=pk&&m=3&&md=3
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
WES
WES Sp. z o.o.


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 2029
Skąd: Wolsztyn

PostWysłany: Piątek 14-01-2011, 09:56:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Proszę bardzo wesoły

Kliknij poniżej
Instrukcja warzenia piwa domowego
a nastepnie przewiń na dół strony.

_________________
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
komprez
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 13 Sty 2011
Posty: 4

PostWysłany: Piątek 14-01-2011, 10:23:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki WES Smile ale w dalszym ciągu nie wiem jednej rzeczy ...
Powiedzmy że kupuje 1,7kg przenicznego .. i do tego 1,2kg słodu to mi się liczy jako 2,9kg ? czy ten słód nienachmielony to nie bierze się go pod uwagę ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Piątek 14-01-2011, 12:23:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

komprez napisał:
Dzięki WES Smile ale w dalszym ciągu nie wiem jednej rzeczy ...
Powiedzmy że kupuje 1,7kg przenicznego .. i do tego 1,2kg słodu to mi się liczy jako 2,9kg ? czy ten słód nienachmielony to nie bierze się go pod uwagę ?

Nie słodu tylko ekstraktu słodowego . Będziesz miał w sumie 2,9kg i wyjdzie 20l pysznej 11 Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
komprez
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 13 Sty 2011
Posty: 4

PostWysłany: Piątek 14-01-2011, 13:03:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i o to mi chodziło Very Happy podziękował Razz

BTW jestem dopiero po pierwszej warce i to z coopers'a lager'a
zabutelkowana 2 grudnia Smile dzis piwko smakuje calkiem niezle Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
sippi_49
Stażysta


Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 50
Skąd: Wieluń

PostWysłany: Piątek 14-01-2011, 19:13:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.Jeśli masz zamiar warzyć dłużej na ekstraktach WESa(a są dobre,polecam.Ja uwarzyłem ok.40 zanim przeszedłem na słody.)Proponuję kupować większe ilości np.12,5 kg,jest zdecydowanie taniej.Oczywiście spróbuj sam chmielić.To nic trudnego.Po kilku warkach z ekstraktów proponuję spróbować uwarzyć ze słodów.Ocena w smaku i cenie będzie należała do Ciebie.Pozdrawiam.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
kzarim
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 26 Lut 2012
Posty: 1
Skąd: Łódź/PTB

PostWysłany: Niedziela 26-02-2012, 10:58:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sippi_49 napisał:
Proponuję kupować większe ilości np.12,5 kg,jest zdecydowanie taniej.


Właśnie zastanawiałem się nad takim krokiem, ale trochę martwiła mnie kwestia przechowywania. Można bezstresowo z takiego pojemnika odlać 3,5 kg a reszte zostawić na później?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Wtorek 28-02-2012, 00:20:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spokojnie możesz przechowywać
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
geddeon
Już gaworzy


Dołączył: 16 Maj 2011
Posty: 9
Skąd: Kraków NH

PostWysłany: Wtorek 28-02-2012, 23:17:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Próbuje ponownie Evil or Very Mad

pierwsza warka z ekstraktów słodowych.... wyszła nieco ... kwaśna Confused

Nie wiem co było powodem może zbyt wysoka temperatura w pomieszczeniu podczas fermentacji ?? (lato, temp. ok 25-28*C w pomieszczeniu)

Może zbyt długi czas fermentacji cichej Sad (5 dni)

Cholera wie, ale fakt jest taki ze piwko przypomina raczej gazowany napój.
Za cholerę nie ma piany.... Po prostu lejesz do kufelka i piana jest taka jak przy szampanach dla dzieci... Bąbelkowa.... i szybko znika.

Może za szybko przeskoczyłem na ekstrakty ??
Wcześniej zrobiłem piwko z brew-kita i w sumie na początku nie smakowało tak jak to ostatnie po 14 miesiącach leżakowania....
Piana trwała i osadzajaca się na ściankach do ostatniej kropli Wink

mam nadzieję że teraz się uda....

_________________
Kim jest do cholery ten KRETES i dlaczego zawsze wygrywa ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora MSN Messenger
sippi_49
Stażysta


Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 50
Skąd: Wieluń

PostWysłany: Środa 29-02-2012, 11:33:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W/g mojej wiedzy to chyba latem piwko Twoje zaraziło się dzikimi drożdżami.Teraz powinno uwarzyć się dobrze.Warzyłem trochę ze słodów z WESa i były dla mnie i znajomych super,ale ze względu na brak czasu i chęć picia dobrych piwek ponownie przeszedłem na ekstrakty.Przy większych zakupach opłaca się najbardziej kupować w WESie.Pozdrawiam i życzę miłej przygody przy warkach. 2 piwka
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
geddeon
Już gaworzy


Dołączył: 16 Maj 2011
Posty: 9
Skąd: Kraków NH

PostWysłany: Czwartek 01-03-2012, 17:56:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam nadzieje że tym razem się uda Smile
_________________
Kim jest do cholery ten KRETES i dlaczego zawsze wygrywa ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora MSN Messenger
sippi_49
Stażysta


Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 50
Skąd: Wieluń

PostWysłany: Piątek 02-03-2012, 20:39:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podziel się wrażeniami po degustacji pierwszej buteleczki. 2 piwka
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Piątek 02-03-2012, 21:34:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ile dałeś środka do refermentacji i jakie blg końcowe?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
geddeon
Już gaworzy


Dołączył: 16 Maj 2011
Posty: 9
Skąd: Kraków NH

PostWysłany: Sobota 03-03-2012, 18:01:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Warzenie odbyło się w czwartek (zaraz po szybkiej dostawie z WES)
do fermentatora poszło o 19.00
Blg - 11
Drożdże w postaci białej piankowatej zawiesiny zostały dodane godzinę później
Nie zakładałem rurki, tylko luźno położyłem pokrywkę
Wczoraj była biała, spieniona sycząca powierzchnia - dziś już mniej syczy i "piana" już zniknęła. Tradycyjnie jest brunatny osad na ściankach przy powierzchni.
Temperatura otoczenia fermentatora wynosiła cały czas 21-23*C
przed chwilą zmierzyłem Blg - wynosi 0 (słownie: zero)

Czy dawać już na cichą ??

_________________
Kim jest do cholery ten KRETES i dlaczego zawsze wygrywa ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora MSN Messenger
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Niedziela 04-03-2012, 03:56:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bardzo szybko fermentuje, ZERO to raczej w winiarstwie lub infekcja( ale to raczej odpada bo mało czasu minęło). Moje pytanie dotyczyło poprzedniej warki.CO do cichej, poczekaj ze 3-4 dni i butelkuj
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
-- Template created by Wabisurf.net --