Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
triasun Nieśmiało stawia pierwsze kroki
Dołączył: 12 Maj 2011 Posty: 2
|
Wysłany: Czwartek 12-05-2011, 18:06:56 Temat postu: Pytanie o temperaturę fermentacji - pierwsza warka |
|
|
Witam szanownych Forumowiczów.
Zastanawiam się, czy temperatura domowa (aktualnie 24-27) nie jest za wysoka dla dla mojej pierwszej warki.
Drożdże to Danstar WINDSOR.
Rekomendowana temperatura fermentacji: 17°C – 25°C.
Jak wiadomo jest coraz cieplej - więc czy mam szansę na pierwszą warkę w takiej temperaturze ?
A może lepiej wynieść do piwnicy (którą mam na poddaszu na 16 piętrze) - temperaturę będę sprawdzał jutro - pomieszczenie całkowicie zaciemnione.
Pozdraiwam,
Kamil Musialik |
|
Powrót do góry |
|
 |
anteks Weteran

Dołączył: 02 Paź 2004 Posty: 774 Skąd: opalenica
|
Wysłany: Czwartek 12-05-2011, 20:42:54 Temat postu: |
|
|
Idzie ochłodzenie , ale lepiej wynieś w chłodniejsze miejsce
Jaką temp masz latem w mieszkaniu ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
triasun Nieśmiało stawia pierwsze kroki
Dołączył: 12 Maj 2011 Posty: 2
|
Wysłany: Czwartek 12-05-2011, 21:10:08 Temat postu: |
|
|
No właśnie kiepską do 28-30.
Niestety na strych-piwnica nie da rady - jest tam 27.
Raczej nic z tym nie robię - chyba, że są drożdże na 30 stopni  |
|
Powrót do góry |
|
 |
anteks Weteran

Dołączył: 02 Paź 2004 Posty: 774 Skąd: opalenica
|
Wysłany: Sobota 14-05-2011, 16:56:11 Temat postu: |
|
|
To masz problem , piwo będzie bardzo "owocowe " |
|
Powrót do góry |
|
 |
|