WES Sp. z o.o. - FORUM 
Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna Strona Główna WES Sp. z o.o.
 RejestracjaRejestracja   FAQFAQ 
 ProfilProfil   SzukajSzukaj 
 Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 AlbumAlbum 

Obecny czas to Niedziela, 22 paĄdziernika 2017, 6:40:13
  Wytwórnia Ekstraktów Słodowych Sp. z o. o.  
Ciemny słodowy 1.2

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wirzinkiewicz
Już gaworzy


Dołączył: 18 Cze 2011
Posty: 8

PostWysłany: Sobota 18-06-2011, 12:08:07    Temat postu: Ciemny słodowy 1.2 Odpowiedz z cytatem

Ciemny ekstrakt słodowy 1.2 kg. Ile wody ile drożdży? Kto podpowie?
Dzięki!
HW
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
sippi_49
Stażysta


Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 50
Skąd: Wieluń

PostWysłany: Sobota 18-06-2011, 13:24:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!Jeżeli zaczynasz przygodę z warzeniem piwa to musiałbyś mieć jeszcze ekstrakt nachmielony lub chmiel,drożdże piwowarskie i minimalną ilość sprzętu.Z samego ekstraktu nie uwarzysz piwa.Na stronie WES jest zakładka piwo domowe i następna jak warzyć.Przeczytaj. Laughing
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Niedziela 19-06-2011, 22:54:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://wes.pl/index.php?p=3&id=3&&idst=3&o=Jak%20warzy%E6?&poziom=pk&&m=3&&md=3
tu plus nachmielony lub samodzielne chmielenie i jedna saszetka uwodnionych drożdży
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
wirzinkiewicz
Już gaworzy


Dołączył: 18 Cze 2011
Posty: 8

PostWysłany: Poniedziałek 20-06-2011, 07:08:00    Temat postu: Chmiel Odpowiedz z cytatem

OK. Dziękuję.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
wirzinkiewicz
Już gaworzy


Dołączył: 18 Cze 2011
Posty: 8

PostWysłany: Środa 29-06-2011, 20:02:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A drożdże górnej i dolnej fermentacji? W czym jest różnica. Które zastosować?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Środa 29-06-2011, 21:33:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dolnej do powiedzmy 12-15°C a powyżej tej granicy górne
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
wirzinkiewicz
Już gaworzy


Dołączył: 18 Cze 2011
Posty: 8

PostWysłany: Piątek 29-07-2011, 09:23:42    Temat postu: Drożdże Odpowiedz z cytatem

Ile drożdży muszę zastosować gdy mam dwie puszki słodów, jedna 1,7 kg, druga 1,2 kg. Czy saszetka 11 gramów wystarcza?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
sippi_49
Stażysta


Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 50
Skąd: Wieluń

PostWysłany: Piątek 29-07-2011, 11:03:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wystarczy. 2 piwka
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Taj_pan
Praktykant


Dołączył: 22 Maj 2011
Posty: 74
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Piątek 29-07-2011, 19:40:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam nadzieję, że ta puszka 1,7 to nachmielony ekstrakt. Jeżeli nie, to w trakcie warzenia, będziesz musiał dodatkowo nachmielić brzeczkę.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
wirzinkiewicz
Już gaworzy


Dołączył: 18 Cze 2011
Posty: 8

PostWysłany: Sobota 30-07-2011, 12:36:30    Temat postu: cukier Odpowiedz z cytatem

OK. Nachmielony.
W instrukcji na puszcze nie mówi się o cukrze w trakcie mieszania składników przed warzeniem. Dopiero przed rozlaniem do butelek jest mowa o minimalnej ilości.
Nie potrzeba sypać cukru?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Taj_pan
Praktykant


Dołączył: 22 Maj 2011
Posty: 74
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sobota 30-07-2011, 13:40:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie do warzenia nie daje się cukru. Dopiero przed rozlewem dodaje się niewielką ilość cukru, glukozy a najlepiej suchego ekstraktu słodowego. Można przy pomocy odpowiedniej miarki dodać do każdej butelki, albo odpowiednią ilość nasypać do fermentora i dokładnie wymieszać z całością i dopiero butelkować.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Taj_pan
Praktykant


Dołączył: 22 Maj 2011
Posty: 74
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sobota 30-07-2011, 13:44:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na puszkach 1,7 kg niektórych producentów jest napisane, że wystarcza na uwarzenie 20l piwa. Zalecają dodać 1 kg cukru. Wychodzi wtedy bardzo cienkie piwo. Zamiast tego lepiej dodać puszkę 1,2 kg ekstraktu słodowego. Wtedy piwo jest o wiele pełniejsze w smaku i nie podchodzi bimbrem. Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
wirzinkiewicz
Już gaworzy


Dołączył: 18 Cze 2011
Posty: 8

PostWysłany: Sobota 30-07-2011, 15:45:08    Temat postu: THX Odpowiedz z cytatem

Super dzięki! No to robię!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Taj_pan
Praktykant


Dołączył: 22 Maj 2011
Posty: 74
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sobota 30-07-2011, 17:20:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powodzenia i przyjemnej pracy. Very Happy Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
wirzinkiewicz
Już gaworzy


Dołączył: 18 Cze 2011
Posty: 8

PostWysłany: Czwartek 04-08-2011, 12:05:58    Temat postu: Ferment Odpowiedz z cytatem

Rozlałem z pojemnika do balona z rurką. No i nic nie bulgocze już ponad dobę, a chyba powinno. Coś zrobić, czy nie dotykać i do butelek po 5 dniach?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Taj_pan
Praktykant


Dołączył: 22 Maj 2011
Posty: 74
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czwartek 04-08-2011, 18:53:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rozumiem, że przelałeś z burzliwej fermentacji na cichą. Poczekaj 5-7 dni. Teraz już raczej nie będzie bulgotać. Po tych dniach do butelek. Nie zapomnij o ekstrakcie, glukozie lub cukrze do refermentacji.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
wirzinkiewicz
Już gaworzy


Dołączył: 18 Cze 2011
Posty: 8

PostWysłany: Czwartek 04-08-2011, 21:34:52    Temat postu: Ferment Odpowiedz z cytatem

Nieocenione rady. Rozumiem, do butelek, lyzeczka cukru i czekac co wyniknie! Dziki!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Piątek 05-08-2011, 12:45:18    Temat postu: Re: Ferment Odpowiedz z cytatem

wirzinkiewicz napisał:
Nieocenione rady. Rozumiem, do butelek, lyzeczka cukru i czekac co wyniknie! Dziki!

Można łyżeczką , ale lepiej zrobić syrop i wlać do pojemnika przed rozlewem
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
-- Template created by Wabisurf.net --