WES Sp. z o.o. - FORUM 
Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna Strona Główna WES Sp. z o.o.
 RejestracjaRejestracja   FAQFAQ 
 ProfilProfil   SzukajSzukaj 
 Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 AlbumAlbum 

Obecny czas to Piątek, 15 grudnia 2017, 16:47:44
  Wytwórnia Ekstraktów Słodowych Sp. z o. o.  
Co podajemy do piwa

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
PiwoFann
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 10 Sie 2011
Posty: 5
Skąd: grupa browarów domowych Ursus

PostWysłany: Piątek 12-08-2011, 09:37:05    Temat postu: Co podajemy do piwa Odpowiedz z cytatem

Z racji bycia piwowarem domowym uczestniczę lub organizuję u siebie biesiady piwne.
Zazwyczaj:
1. grill mięsny i warzywny latem,
2. bigos/flaki/schabowy zimą,
3. pieczone ziemniaki i kociołek mięsno-warzywny jesienią,
4. pieczeń z rusztu prosiak/dziczyzna/udziec/kurczaki wiosną,
i na szybko:
5. chleb, wędlina (w zimie smalec),
6. paluszki, krakersy,
7. deska serów.
Na dzisiaj dosyć mam już grilizny.
Jutro wyciągamy z piwnic wszystko co ciemne i nie jasne. Do tego robię golonki po bawarsku - w porterze.

Z czym podajecie piwo, tak żeby to była biesiada piwna?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Taj_pan
Praktykant


Dołączył: 22 Maj 2011
Posty: 74
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Środa 17-08-2011, 08:09:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wielkich biesiad piwnych zwykle nie urządzam, w związku z tym i menu jest znacznie skromniejsze. Przeważnie są to sery. zwykle podaję na ostro z różnymi ostrymi sosami i przyprawami. Słonina marynowana z ziołami. Kaszanka diabelska. Wędliny, różne smarowidła do chleba typu smalec z wieloma dodatkami np. smalec z cebulą, suszonymi śliwkami, jabłkiem i czosnkiem. Do tego dobry razowiec. Very Happy Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
WES
WES Sp. z o.o.


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 2029
Skąd: Wolsztyn

PostWysłany: Środa 17-08-2011, 09:02:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Taj_pan napisał:
Kaszanka diabelska Very Happy

Cóż to takiego?
Diabelska, bo... czarna? puszcza oko

_________________
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Taj_pan
Praktykant


Dołączył: 22 Maj 2011
Posty: 74
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Środa 17-08-2011, 18:43:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Diabelska to taka bardzo ostra. trzeba już w fazie produkcji kaszanki dobrać odpowiedni zestaw przypraw, a później w trakcie przygotowania przed podaniem również dodać ostre składniki i dodatki. Ja lubię na ciepło z pikantnym sosem chili z czosnkiem, piekło w gębie Very Happy Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
-- Template created by Wabisurf.net --