WES Sp. z o.o. - FORUM 
Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna Strona Główna WES Sp. z o.o.
 RejestracjaRejestracja   FAQFAQ 
 ProfilProfil   SzukajSzukaj 
 Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 AlbumAlbum 

Obecny czas to Wtorek, 19 września 2017, 20:56:27
  Wytwórnia Ekstraktów Słodowych Sp. z o. o.  
Szarlotka - przepis bez cukru :)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Joanna
Praktykant


Dołączył: 14 Lut 2008
Posty: 80
Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Poniedziałek 16-01-2012, 08:00:14    Temat postu: Szarlotka - przepis bez cukru :) Odpowiedz z cytatem

Szarlotka - przepis bez cukru Smile

Składniki:
4 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny do pieczenia (250 g) + 1 łyżka do wysmarowania formy
5 jajek
7 łyżek ekstraktu słodowego jasnego
1 łyżeczka cynamonu
1,5 kg jabłek
3-4 łyżki soku z cytryny

Opis przygotowania:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek i włożyć do lodówki.
Mąkę połączyć z margaryną, żółtkami oraz 3 łyżkami ekstraktu słodowego jasnego.
Zagnieść ciasto, następnie owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.

Jabłka umyć, obrać i pokroić w cienkie płatki.
Lekko uprażyć. Dodać 2 łyżki ekstraktu słodowego, cynamon oraz sok z cytryny.
Prażyć jeszcze chwilę, aby sok odparował, a następnie ostudzić.

Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodać 2 łyżki ekstraktu słodowego.

Margaryną (ew. masłem) wysmarować formę do pieczenia a następnie oprószyć tartą bułką.
Połowę ciasta rozwałkować i umieścić na dnie formy.
Na ciasto ułożyć jabłka, następnie ubite białka.
Z drugiej połowy ciasta uformować wałeczki (o średnicy ok. 1 cm) i umieścić na górze w kratkę. {Można również rozwałkować i położyć jako drugi placuszek}

Piec 40 min. w 180 C.


*(1 szklanka, tj. 200 ml)

(fot. widoczne po zalogowaniu)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
-- Template created by Wabisurf.net --