WES Sp. z o.o. - FORUM 
Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna Strona Główna WES Sp. z o.o.
 RejestracjaRejestracja   FAQFAQ 
 ProfilProfil   SzukajSzukaj 
 Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 AlbumAlbum 

Obecny czas to Piątek, 15 grudnia 2017, 13:21:40
  Wytwórnia Ekstraktów Słodowych Sp. z o. o.  
(za)szybka fermentacja

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
raffito
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 19 Cze 2012
Posty: 7
Skąd: Ostrzeszów

PostWysłany: Wtorek 10-07-2012, 21:06:53    Temat postu: (za)szybka fermentacja Odpowiedz z cytatem

Witam!
To moja pierwsza warka, więc proszę o wyrozumialość. Warkę nastawiłem w niedzielę było tak gorąco, że udało mi się schłodzić brzeczkę do okolo 26-27 stopni. Zadałem drożdże około 14 i odstawiłem do piwnicy. Jak się okazało w piwnicy (najchłodniejsze miejsce w domu) jest około 24 stopnie. wieczorem "pykało" gdzieś co minutę, rano aż gwizdało (kilka na sekundę), a okolo 14 (czyli po 24h) praca zanikła. Wiem, że może leciutko pracować i co2 uchodzić przez nieszczelną pokrywę, ale martwi mnie tak szybkie odfermentowanie Czy powinienem już zmierzyć Blg (na starcie było 11) czy jednak poczekać do następnej niedzieli (te przepisowe 7 dni).
(Oj żeby nie wyszło, że niedzielna praca w kupę się obraca)

Skład:
1,7 WES Piwo jasne
1,2 WES Ekstrakt bursztynowi
drożdże S-33
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Wtorek 10-07-2012, 21:49:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moim zdaniem zbyt wysoka temperatura fermentacji sprawiła że piwo tak szybko odfermentowało, bulkanie nie jest wyznacznikiem fermentacji. Zmierz blg areometrem
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
raffito
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 19 Cze 2012
Posty: 7
Skąd: Ostrzeszów

PostWysłany: Środa 11-07-2012, 16:51:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Blg 4. Zapach wyśmienity jak powąchałem zaraz po otwarciu pojemnika to poczułem wspaniałe piwko. W smaku test już nie złe. Na powierzchni widać niewiele piany (małe kępki) . Jak myślisz następne Blg zmierzyć jutro czy za dwa dni? czy już w butelki?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Sobota 14-07-2012, 15:27:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

4 blg to zbyt dużo, zaczekaj
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
raffito
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 19 Cze 2012
Posty: 7
Skąd: Ostrzeszów

PostWysłany: Niedziela 15-07-2012, 13:48:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za podpowiedzi, utwierdzają mnie w przekonaniu, że dobrze myślę i robię (wszak jak mówi WES pierwsza warka jest bardzo "emocjonalna").
Wczoraj (czyli w sobotę) przelałem na cichą i lekko puka. Jest mętne, czy zawsze jest mętne i klaruje się w butelkach (przecież np Coopers zaleca po 7 dniach przelać do butelek). Mam je w 25l balonie od wina czy przy przelewaniu do fermentatora aby rozlać do butelek nie zakażę piwa zaciągając ustami (nie mam innej możliwości). I jeszcze pytanko laika czy mogę potrzymać na cichej dłużej niż tydzień (w sobotę wyjeżdżam i wrócę gdzieś koło środy).
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anteks
Weteran


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 774
Skąd: opalenica

PostWysłany: Poniedziałek 16-07-2012, 00:13:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zawsze zasysam "ustyma" Wink Bywało że na cichej piwo stało 3 miesiące
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
raffito
Nieśmiało stawia pierwsze kroki


Dołączył: 19 Cze 2012
Posty: 7
Skąd: Ostrzeszów

PostWysłany: Piątek 27-07-2012, 07:48:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wczoraj zabutelkowałem.
Po pierwszym próbowaniu wydaje się dość wodnisto-lurowate z dodatkiem mętności i jak na mnie słabo nachmielone Confused . (zrobiłem wg tabeli 1,7 + 1,2 + wody do 20l). Ile czekacie po zabutelkowaniu na pierwszą degustację?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WES Sp. z o.o. - FORUM Strona Główna -> Zaczynam i potrzebuję pomocy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
-- Template created by Wabisurf.net --